Király Júlia;MNB;gazdasági válság;

2018-12-03 13:01:03

"Megnőtt a rossz döntések valószínűsége" - Sebezhetővé tette a központosítás az MNB-t

Lejtmenetbe fordult az eurózóna jelenlegi ciklusa Király Júlia, az MNB volt alelnöke szerint. Magyarország jól kezeli a hitelbuborékok problémáját és nincs kitéve devizahitel-válságnak, de hozhat még meglepetéseket a Brexit, vagy épp a kínai gazdaság helyzete.

Küszöbön állhat az eurózóna válsága, és míg a 2008-as válság kezeléséért nemzetközi elismerést is kapott a Magyar Nemzeti Bank (MNB), ma nem biztos, hogy sikerülne elkerülni a katasztrófát - derül ki abból, amit Király Júlia közgazdász, az MNB korábbi elnöke a Millenium Intézetnek (MI) mondott. Király szerint

A válság kezelését éppen az tette lehetővé, hogy a Fidesz előtti jegybanknál az együttgondolkodás ethosza dívott Király szerint, aki épp a központosítás miatt hagyta ott alelnöki posztját.

Fordulóponton vagyunk

2008 után sikerült az árnyékbank-rendszert visszaszorítani, de nem szűntek meg kialakulni a hitelbuborékok, mondta el Király. A túlzott eladósodás réme nem csak olyan országok esetében fenyeget, mint Kína, hanem Európában is valós veszély. Ilyen szempontból

Hogy egy eurózóna-válság lenne kialakulóban, az még nem biztos Király Júlia szerint, ám az igen, hogy a jelenlegi nagyon hosszú ciklus lejtmenetbe fordult. Olyan válsággócok vannak Európában - a kiépülő hitelbuborékon túl -, mint az olasz gazdasági helyzet és a Brexit. Ha bármi nagyobb megrázkódtatás éri a világgazdaságot, az egészen biztosan Magyarországot is eléri.