Ma este is érdemes a NASA élő közvetítését nézni, szép landolást tekinthet meg

Publikálás dátuma
2018.12.03. 16:53
Sajtótájékoztató a NASA Kennedy Űrközpontjában
Fotó: Kim Shiflett / NASA
Az OSIRIS-REx űrszonda a tervek szerint 18:00-kor száll le a Bennu aszteroidán.
Miután múlt hétfőn az InSight űrszonda sikeresen landolt a Marson, 17:45-től újabb, várhatóan félórás eseményt követhetünk élőben a NASA YouTube csatornáján. Két hónappal a felbocsátása után az OSIRIS-REx elérheti a Jupiter és a Mars között lévő célpontját és a tervek szerint 18:00-kor leszáll a Bennu kisbolygón.
Az űrszonda hetekig kering majd az 500 méter átmérőjű objektum körül, 19 kilométerről kezdi vizsgálni, majd 243 méterre megközelíti a különleges, a Naprendszer megszületése óta többnyire állandó összetételű aszteroidát. Első feladata az lesz, hogy azonosítson egy mintavételre alkalmas helyet. Ha minden a terveknek megfelelően alakul, az OSIRIS-REx, 2021 tavaszáig marad a Bennunál, majd két és fél év alatt visszatér a Földre - írta a 24.hu.
Szerző
Témák
NASA űrszonda

Ezek minden idők legnagyobb hatású filmjei egy algoritmus szerint

Publikálás dátuma
2018.12.03. 12:12
Illusztráció
Fotó: AFP
Az 1939-es Óz, a csodák csodája című klasszikust nevezték meg minden idők legnagyobb hatású filmjének a Torinói Egyetem hálózatkutatói.
Az Applied Network Science című folyóiratban publikált tanulmány készítői az imdb.com nemzetközi mozis adatbázisban szereplő 47 ezer filmet elemeztek - írta az MTI a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál alapján. A kutatók egyfajta kapcsolatháló-elemzést alkalmazva nézték meg, hogy egy adott film hány későbbi filmre van hatással, és hogy azok mekkora hatású alkotások. Az eredmények szerint a húsz legnagyobb hatású film mind 1980 előtt készült, többségében az Egyesült Államokban. A kutatók csak 2010 előtt készült filmeket elemeztek.
Az Óz, a csodák csodáját az 1977-es Star Wars IV. rész - Egy új remény, majd az 1960-as Psycho követi a sorban. A listán szerepel továbbá a 2001: Űrodüsszeia (1968), az Aranypolgár (1941), a Casablanca (1942), A keresztapa (1972), az Elfújta a szél (1939) és a Patyomkin páncélos (1925). A kutatást vezető Livio Bioglio szerint a kifejlesztett algoritmus a rendezők, valamint a férfi és a női színészek pályafutását is képes "kiértékelni" a legnagyobb hatású filmekben való közreműködésük alapján.
A rendezők esetében alkalmazva az algoritmus az Óz, a csodák csodájához kötődő öt rendezőt, valamint Alfred Hitchcockot (harmadik hely), Steven Spielberget (ötödik) és Stanley Kubrickot (hatodik) sorolta be a legnagyobb hatású rendezők listájának első nyolc helyére.
Amikor azonban a kutatók másfajta megközelítést használtak, hogy kikerüljék a régebbi filmek nyilvánvalóan nagyobb hatását - mivel korábban mutatták be őket, több filmre lehetett hatásuk -, Alfred Hitchcock, Steven Spielberg és Brian De Palma került az első három dobogós helyre. A legnagyobb hatású filmszínészek toplistájáról a szerzők megjegyezték, hogy a férfisztárok túlsúlya jellemzi, az első tízbe csak egyetlen színésznő, a Bond-filmek Miss Moneypenny-jét játszó Lois Maxwell került be. A férfiaknál Samuel L. Jacksont, Clint Eastwoodot és Tom Cruise-t, a nőknél a James Bond-filmek Miss Moneypenny-jét, Lois Maxwellt, valamint Carrie Fishert hozta ki a legnagyobb hatásúnak az algoritmus.
Témák
film mozi
Frissítve: 2018.12.04. 08:48

Számítógéppel alkot gyönyörű képeket egy spanyol nagymama

Modern hobbit talált magának egy spanyol nagymama: számítógépes rajzolóprogrammal képeket fest.
A gyerekeitől kapott számítógéppel először csak kis dolgokat rajzolt, majd egyre inkább elmerült a részletek kidolgozásában Concha Garcia Zaera. A 87 éves asszony, mivel saját bevallása szerint nem túl jó a képzelőereje, a férjétől kapott képeslapokból és festményekből merít ötleteket. A részletek kidolgozására nagy figyelmet fordít, így általában két hétig tart egy kép kidolgozása - írta a Szeretlek Magyarország.
A menő nagyi a műveit először a Facebookon, majd az Instagramon is közzétette, a sajtónyilvánosságnak köszönhetően a követőinek száma jelentősen megnőtt: már több 100 ezren kedvelik. A néni ezt nem is érti, szerinte egyszerűek a rajzai.
Szerző
Frissítve: 2018.11.30. 12:15