Trükköző utasok miatt bekeményít a MÁV

Publikálás dátuma
2018.12.03. 13:47

Fotó: Molnár Ádám
A decemberi menetrendváltáskor megváltozik a MÁV-START üzletszabályzatának több pontja, például csak 4 órán át lesznek érvényesek a 100 kilométer alatti utazásra szóló jegyek, de a visszatérítés is máshogy működik majd.
A decemberi menetrendváltáskor megváltozik a menetjegyek érvénytartama. A legfontosabb, hogy 100 kilométer alatti utazásra szóló jegyek 4 órán át lesznek érvényesek, azután már nem lehet azzal utazni. A módosítás a MÁV-START szerint azért szükséges, mert sokan visszaélnek a 100 kilométernél rövidebb távolságra, egy útra szóló jegyekkel, amit a kalauz nem kezel. Ezt különösen a budapesti elővárosban, a Budapest–Székesfehérvár vonalon nyáron, illetve a Budapest–Vác–Szob vonalon tapasztalják, az utóbbi vonalon egész évben. Így még a kalauz szándékos elkerülése sem teszi lehetővé, hogy a délután – munkából, iskolából – a kiindulási állomásra visszatérő utas visszatéríttesse menetjegyét.
További fontos változás, hogy az érvényességi idő kezdete után csak a kiindulási állomáson lehet kérni a jegy árának visszatérítését (kivéve, ha az utazás forgalmi akadály miatt hiúsul meg). A december 8-ig elővételben megváltott jegyek a régi szabályok szerinti (hosszabb) érvénytartammal használhatók fel. A MÁV azt ígéri, rugalmasan fogja kezelni a 100 kilométer alatti, 4 órásnál hosszabbra nyúló – elsősorban regionális vasútvonalakat érintő – utazásokat. A már megkezdett vonatút a célállomásra közvetlenül közlekedő járaton az érvénytartam lejártát követően is befejezhető lesz, tehát
az átszállást is magában foglaló utazásnál elegendő lesz az érvénytartam 3. órájának 59. percében megkezdeni az utazást az utolsó (már a célállomásra tartó) vonattal.

A vasúttársaság szerint lehetőség lesz cserére, amely megkönnyíti az adminisztrációt, ha az utas nem tudja jegyét az eredetileg tervezett időpontban felhasználni. Ha az utas azt szeretné, hogy – a díjszabásban megengedett módon – a vasúttársaság visszatérítse a jegye árát, de egyúttal új menetjegy vásárlását is kezdeményezi, akkor a visszatérítést és az új vásárlást egy cserének kell tekinteni abban az esetben, ha az eredeti és a csere során kiadott új menetjegy értéke azonos, vagy az új menetjegy értéke magasabb és az utas a két menetjegy árának különbözetét megfizeti. Ha az új menetjegy értéke nem éri el az eredeti menetjegy értékét, akkor a MÁV az eredeti jegy árát visszatéríti, és új menetjegyet ad ki. Csere csak pénztárban és csak abban az esetben lehetséges, ha a menetjegy visszatérítését a díjszabás vagy a kedvezményre vonatkozó szabályozás nem zárja ki. A 100 kilométernél hosszabb távolságra kiadott menetjegyek esetében a cserét a menetjegy érvénytartamának legfeljebb első napjáig lehet kezdeményezni.
A változások december 9-től lépnek érvénybe.
Szerző