Előfizetés

Mandátumáról is lemond Szávay

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.03. 12:31

Fotó: Kovács Attila / MTI
Nem kívánja hátráltatni a Jobbikot – jelentette be a Facebook-oldalán. Csütörtökön már lemondott jegyzői és frakcióvezető-helyettesi tisztségéről.
Lemond parlamenti képviselői posztjáról Szávay István, aki nemrég azzal került a figyelem középpontjába, hogy a Hír TV birtokába került hangfelvétel tanúsága szerint egy őt nácinak nevező zsidó nő megverésével büszkélkedett. Később elnézést kért durva, ízléstelen hangneméért. Csütörtökön lemondott a Magyar Országgyűlés jegyzői, illetve a Jobbik frakcióvezető-helyettesi tisztségéről.   Szávay most a közösségi oldalon azt írta:
„Egyedül a Jobbik méltó és alkalmas a fideszes pártállam megdöntésére és Magyarország kormányzására, ennek megvalósulását nem kívánom hátráltatni. Alapítóként tizenöt éve vagyok közösségünk tagja, amely iránt felelősséget érezve le kívánok mondani országgyűlési képviselői megbízatásomról is.”

Hozzátette: a mandátumát vissza szeretné adni „annak a közösségnek, amelynek bizalmából azt megkaptam, és akik felé hálával tartozom az elmúlt másfél évtizedért.”
„Amikor lemondtam parlamenti tisztségeimről, arányos felelősséget vállaltam mindazért, ami egy fél évvel ezelőtti, titokban rögzített magánbeszélgetésen elhangzott. Azzal együtt is, hogy a magyar közéletben számos, ennél súlyosabb morális és korrupciós botránynak nem volt a legcsekélyebb következménye sem. Mi azonban ebben sem mérhetjük magunkat a XX. század levitézlett pártjaihoz”

– írta Szávay.

Népességfogyás: megdöbbentő, mennyivel kevesebb gyerek jár általános iskolába

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.03. 12:24

Fotó: Vajda József
A különféle oktatási intézményben tanulók aránya is átalakult a 92-es tanév óta.
Egyre több általános iskolás jár magán-, illetve egyházi fenntartású iskolába, ezzel párhuzamosan folyamatosan csökken az állami intézményekben tanuló diákok száma – írja az Index az Oktatási Hivatal adatai alapján. Az 1992/1993-as tanévben még 1,07 millió általános iskolás vett részt a közoktatásban, ez a szám 2017-re 609 ezerre csökkent. Ha ehhez hozzávesszük, hogy azóta jelentősen nőtt azoknak száma, akik egyházi és magánfenntartású oktatási intézményben tanulnak általános iskolás szinten, akkor is összességében
300 ezerrel kevesebb gyerek jár ma általános iskolába, mint 25 évvel ezelőtt. A kutatók szerint ennek oka egyértelműen a népességfogyás és a születésszám csökkenése.

Eközben az arányok is jelentősen átalakultak. A 92-es tanévben – 1,07 millió gyerek járt állami általános iskolába, – 11,2 ezren egyházi iskolába, – és 2500-an magán fenntartású intézménybe. 2017-ben 735 ezer diákból –  609 ezer jár állami általánosba, – 107 ezer egyházi intézménybe, – 8 ezer pedig magán általános iskolába. Az állami iskolákba járók száma a valóságban néhány ezerrel kevesebb a magántanulók miatt. Az Oktatási Hivatal 2014-es adatfelvétele szerint összesen 8200-an tanultak otthon van csoportban az általános és középiskolások között, a számuk azóta valamelyeset emelkedhetett.

Lemondta budapesti látogatását a német államminiszter

Kósa András
Publikálás dátuma
2018.12.03. 12:00

Fotó: Binnur Ege Gurun / AFP
Michael Roth a Német-Magyar Ifjúsági fórumra jött volna, de betegségre hivatkozva mondta le a látogatást.
Újabb résztvevő mondta le a részvételét a kedden és szerdán az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemen sorra kerülő Német-Magyar Ifjúsági Fórumon – tudta meg a Népszava. Michael Roth európai ügyekért felelős államminiszter (ez a magyar külügyi hierarchiában az államtitkárnak felel meg) információink szerint betegségre hivatkozva nem jön. Azt nem tudni, távolmaradásának lehet-e köze ahhoz, hogy mint azt korábban megírtuk, magyar részről egy miniszter és egy államtitkár is visszamondta a meghívást – bár az MTI programajánlójában még szerepel Gulyás Gergely és Novák Katalin, mint felszólaló. Arról, hogy a kormány hogyan lehetetlenítette el a Német-Magyar Fórumokat, itt írtunk részletesen.