Előfizetés

Boldogok a csillagászok: a legjobb helyen landolt a Marson a robotgeológus

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2018.12.03. 21:48

Fotó: NASA
Enyhén lejtős, mintegy 4 fokos hajlásszögű területen, egy sekély porral és homokkal teli kráterben landolt hétfőn a Mars felszínén az Insight robotgeológus űrszonda - írta az MTI a NASA honlapja alapján.
landolás helyét, az Elízium-síkságot 22 helyszínből választották ki a NASA tudósai, a helyszín egy sík térség a marsi egyenlítőtől északra. 
"Tudományos csoportunk remélte, hogy egy homokos, kevésbé kőzetes területen fog landolni az űrszonda, ezért választottuk ki ezt a landolási helyet, így most nem lehetünk ennél boldogabbak"

- közölte Tom Hoffman az Insight-projekt menedzsere a NASA pasadenai Jet Propulsion Laboratóriumában.

 A Marson nincsenek leszállóállások vagy kifutók, egy olyan helyen landolni, amely tulajdonképpen egy mindenféle kőzet nélküli nagy homokozóhoz hasonlít, könnyebbé teszi a robotgeológus bevetését és pompás helyszínt biztosít az ásáshoz - hangsúlyozta Hoffman. 
Az Insightot úgy tervezték, hogy képes legyen dolgozni egy 15 fokos lejtős felszínen is. A térség sziklássága szintén fontos tényező az Insight misszió sikerességében. A kőzetek és a terület lejtőssége hatással lehet arra, hogy az Insight képes legyen az ultraérzékeny HP3, más néven vakond szeizmométerét a Mars felszínére helyezni.
Az űrszonda által küldött első felvételek elemzéséből kiderül, hogy a landolás térségében kevés a kőzet. A nagyfelbontású felvételek a következő napokban érkeznek meg a Földre az után, hogy az Insight lebontja a portól a landoláskor védő burkolatot az űrszonda két kamerájáról. 
"Várjuk az első nagyfelbontású képeket, amelyek megerősítik az első becsléseinket. Ha a por ellen védő burkolattal készült első felvételek pontosak, akkor az űrszonda jól helyezkedik el ahhoz, hogy mindkét műszerét bevethesse, és a vakond is fúrhasson a Mars belső, felszín alatti hőmérsékletének mérésére" -

- mondta Bruce Banerdt-, az Insight-projekt vezető kutatója.

A marsjáróról letöltött első adatok azt jelzik, hogy első teljes marsi napján a napelemekkel működő Insight több áram fejlesztésére volt képes, mint bármely korábbi marsjáró, amely a vörös bolygón landolt. A kaliforniai Vandenberg légi támaszpontról május 5-én útnak indított Insigth két éven át fog a Marson kutatásokat végezni, a Mars mélyét vizsgálva. Az egymilliárd dolláros amerikai-európai misszió kutatásának célja, hogy pontosabb képet kapjon a tudomány, miként keletkezett 4,5 milliárd éve a Mars és a Naprendszer többi kőzetbolygója, köztük a Föld is.

Figyelemzavar kockázatát növelő géneket azonosítottak

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2018.12.03. 18:18
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Először sikerült azonosítaniuk a kutatóknak olyan genetikai variánsokat, amelyek növelik a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) kockázatát - írta az MTI a Science Daily tudományos hírportál alapján.
Az ember génjei meghatározó szerepet játszanak a különböző mentális rendellenességek kialakulásában. Az ADHD esetében a kockázat 75 százalékát a genetikai tényezők adják. Egészen mostanáig azonban nem sikerült egyértelműen azonosítani ezeket a géneket.
A Psychiatric Genomics Consortium nevű nemzetközi szervezet kutatói összevetették a genetikai variánsokat több mint 20 ezer ADHD-val és 35 ezer anélkül élő ember teljes genomjában, és tizenkét olyan specifikus DNS-töredéket azonosítottak, amelyek a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarra hajlamosítanak. Az eredményeket a Nature Genetics című tudományos folyóiratban publikálták a szakemberek.
"A nagy mennyiségű adat lehetővé tette számunkra, hogy elsőként meghatározzunk olyan genomterületeket, amelyek eltérőek az ADHD-val és anélkül élők között. Az ADHD-ra hajlamosító genetikai variánsok kutatása évtizedekre nyúlik vissza, de mostanáig nem sikerült meggyőző eredményeket kapni. Most jelentősen megnöveltük a tanulmányba bevont alanyok számát, nagy mértékben növelve az esélyét annak, hogy hiteles eredményekre jutunk"

- mondta Ditte Demontis, a dániai Aarhusi Egyetem adjunktusa, a tanulmány egyik vezető szerzője.

 A mostani eredmények új betekintést nyújtanak az ADHD kialakulásának biológiai hátterébe. Az azonosított gének egy része például az agysejtek kommunikációjában, míg mások a kognitív funkciókban játszanak fontos szerepet. 

Ma este is érdemes a NASA élő közvetítését nézni, szép landolást tekinthet meg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.03. 16:53
Sajtótájékoztató a NASA Kennedy Űrközpontjában
Fotó: Kim Shiflett / NASA
Az OSIRIS-REx űrszonda a tervek szerint 18:00-kor száll le a Bennu aszteroidán.
Miután múlt hétfőn az InSight űrszonda sikeresen landolt a Marson, 17:45-től újabb, várhatóan félórás eseményt követhetünk élőben a NASA YouTube csatornáján. Két hónappal a felbocsátása után az OSIRIS-REx elérheti a Jupiter és a Mars között lévő célpontját és a tervek szerint 18:00-kor leszáll a Bennu kisbolygón.
Az űrszonda hetekig kering majd az 500 méter átmérőjű objektum körül, 19 kilométerről kezdi vizsgálni, majd 243 méterre megközelíti a különleges, a Naprendszer megszületése óta többnyire állandó összetételű aszteroidát. Első feladata az lesz, hogy azonosítson egy mintavételre alkalmas helyet. Ha minden a terveknek megfelelően alakul, az OSIRIS-REx, 2021 tavaszáig marad a Bennunál, majd két és fél év alatt visszatér a Földre - írta a 24.hu.