Andalúzia;

2018-12-03 19:02:06

Antifasiszta figyelmeztetést adtak ki Spanyolországban

Szabad szemmel is láthatóvá vált Andalúziában a szélsőjobboldali mozgalom, a baloldal sorvad.

A Franco-diktatúra óta első ízben fordul elő Spanyolországban, hogy egy szélsőjobboldali párt szerepet játszik az ország politikájában. A Vox nevű tömörülés bekerült az andalúziai parlamentbe a tartományban vasárnap rendezett voksolás során. Az idegengyűlölő politikai erő a 109 képviselői hely közül 12-re tesz szert. A madridi politikát illetően is aggasztó jel, hogy a közvélemény-kutatások előzőleg mindössze öt mandátumot jósoltak a pártnak. Országosan az egyes irodák 1,5-3 százalékot jósoltak a pártnak, a jelek szerint azonban sok rejzőtköző szavazója van, így a következő parlamenti választás során akár be is kerülhet a spanyol törvényhozásba.

A nacionalista párt elnöke, Santiago Abascal lelkesen jegyezte meg: „Az andalúziai szavazók történelmet írtak”. Marine Le Pen, a francia Nemzeti Gyűlés elnöke a Twitteren gratulált „voxos barátainak”. A baloldali Podemos elnöke, Pablo Iglesias mindeközben „antifasiszta figyelmeztetést” adott ki. Mint mondta, minden baloldali pártnak mobilizálnia kell a szabadság, az igazságosság, a testvériség és a demokrácia védelméért.

A tartományt 36 éve irányító szocialisták nem tudtak abszolút többséget szerezni, így akár az sem kizárt, hogy a spanyol Néppárt, a liberális Ciudadanos és a Vox alapít kormányt, amire még sosem volt példa a spanyol történelemben.

A voksolás súlyos vereséggel ér fel a madridi kormánypárt, a szocialisták számára, mivel a PSOE eddigi 47 mandátuma helyett mindössze 33 képviselői helyre tett szert a regionális parlamentben, így a többi baloldali párttal sem tud a kormányzáshoz szükséges többséget felmutatni. Az eredmény meglehetősen rossz hír Pedro Sánchez miniszterelnök számára is.

Andalúzia 8,4 millió lakójával Spanyolország legnépesebb tartománya. 1982 óta folyamatosan a szocialisták kormányoztak itt. Susana Díaz regionális elnök azután volt kénytelen idő előtti voksolást kiíratni, mert a Ciudadanos megvonta a PSOE-tól a támogatást.