Ónos esőt és hózáporokat hozhat a kedd

Publikálás dátuma
2018.12.03 15:48

Fotó: Shutterstock/
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +5 fok között alakul. Borsod-Abaúj-Zemplén megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
Mozgalmassá válik az időjárás: hétfőn egy melegfront vonult át, majd a tőlünk északra elhelyezkedő ciklon melegszektorába kerültünk, ahol nyugat, délnyugat felől enyhe és nedves léghullámok érkeznek fölénk. Kedden ugyanakkor már hidegfront jön. Ezek miatt több alkalommal várható csapadék: zömmel eső jöhet, de a magasban zajló melegedés és a felszínközeli fagyosabb légrétegek miatt néhol ónos eső is lehet. A hidegfront nyomán kedd este a hegyekben hózáporok alakulhatnak ki – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Kedden kezdetben erősen felhős vagy borult lesz az ég, de reggel az Alpokalján, a déli órákban a Duna vonalában csökkenni kezd a felhőzet. Az Észak-Alföldön viszont végig sok marad a felhő. Ekkor eső inkább csak keleten lehet, de délután a Dunántúlon is kialakulhat egy-egy helyen zápor. Késő délután, este a hegyekben hózápor is előfordulhat. A déli, délnyugati szél egyre többfelé északnyugatira fordul, megerősödik, a Bakonyban és a Balaton térségében viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1, +5 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 7, 12 fok között valószínű, de északkeleten helyenként 4, 6 foknál nem lesz melegebb. Borsod-Abaúj-Zemplén megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az ónos eső veszélye miatt.
Szerdán eleinte kevés lesz a felhő, napos idő várható, majd délután északnyugat felől megnövekszik a fátyolfelhőzet. Számottevő csapadék nem várható, csak hajnalban – elsősorban keleten – lehet elszórtan hózápor. Az élénk, néhol erős északi, északnyugati szél estére mérséklődik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +3 és -4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 7 fok között várható.
Csütörtökön nyugat felől mindenhol fokozatosan megvastagszik a felhőzet, és szórványosan valószínű csapadék (nyugaton eső, keleten, északkeleten havazás, havas eső, majd ott is eső). Eleinte helyenként ónos eső is lehet, és a déli, délkeleti szél időnként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 7 fok között alakul. Az ónos eső veszélye miatt Győr-Moson-Sopron megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.
Pénteken többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, és több helyen várható eső, zápor, északkeleten néhol havazás, esetleg ónos eső. A délnyugati szél időnként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 5 és 11 fok között valószínű, de északkeleten csak 2, 5 fokig melegszik fel a levegő.
Szombaton is erősen felhős vagy borult lesz az ég, és eső is várható. A délnyugati, majd az északnyugatira forduló szél több helyen megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 8 fok között alakul, de északkeleten csak 1, 3 fok valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 9 fok között alakul.
Vasárnap nyugat felől felszakadozik, majd ismét megnövekszik a felhőzet, és több helyen lehet eső, zápor. A nyugati, északnyugati szél többfelé megerősödik, majd délnyugatira, délire fordul és mérséklődik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +4, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 4 és 9 fok között valószínű.
2018.12.03 15:48

Két hét múlva lesz ítélet a vörösiszapperben

Publikálás dátuma
2019.01.21 11:26
Fotó: Vajda József
Fotó: /
A Győri Törvényszék február 4-én hoz ítéletet a vörösiszapper megismételt elsőfokú eljárásában. A hétfői tárgyaláson az utolsó szó jogán felszólaló vádlottak mindegyike ártatlannak vallotta magát.
Az ügyészség különösen nagy kárt okozva elkövetett közveszélyokozás, halált előidéző gondatlan közveszélyokozás, gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, valamint a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt indítványozta a vádlottak bűnösségének kimondását. Bizonyítottság hiányában két vádlott felmentését kezdeményezték, őket korábban a katasztrófa utáni értesítési (segítségnyújtási) kötelezettség elmulasztásával vádolták.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált.

Az ügyben tizenöt ember - köztük a cég egykori vezetői és több alkalmazottja - ellen emeltek vádat. A Veszprémi Törvényszék első fokon 2016. január 28-án bűncselekmény hiányában valamennyi vádlottat felmentette a vádak alól. Álláspontja szerint a katasztrófa oka "altalaj eredetű stabilitásvesztés" volt, ami miatt a töltés tönkrement. A másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla azonban 2017. február 6-án hatályon kívül helyezte a határozatot és új eljárást rendelt el.
2019.01.21 11:26

Bevásárlóközpontban látták Nikola Gruevszkit (videó)

Publikálás dátuma
2019.01.21 08:55
Nikola Gruevszki
Fotó: AFP/
Egy budapesti üzletközpontban sétálgatott szombaton a korrupcióért elítélt volt macedón miniszterelnök, aki menekültként lehet Magyarországon.
Teljes nyugalommal sétálgatott egy budapesti bevásárlóközpontban szombat este a hazájában elítélt, bukott macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki - írja a 444.hu. Gruevszki tavaly ősszel érkezett titokzatos körülmények között az országba, miután egy korrupciós ügy miatt börtönbe kellett volbna vonulnia Macedóniában. A volt elnöknek - aki hatalma teljében Orbán Viktorral is összebarátkozott - végül a magyar kormány nyújtott segítséget, hogy elmenekülhessen az általa elkövetett törvénytelenségek számonkérése elől. Magyar diplomaták segítségével átjutott több határon is, majd bonyolult ügyéhez képest példátlan gyorsasággal megkapta a menekültstátuszt.
Gruevszkit legutóbb december közepén látták nyilvánosan megjelenni Budapesten, egy rózsadombi étteremben, ahol egy macedón vámhivatalnokkal ebédelt. Korábban az Erzsébet téri karácsonyi vásárban is többször feltűnt, luxusboltok környékén, majd az Anker közben is lefényképezték, ahol szórakozóhelyek sokasága van.
2019.01.21 08:55