Ónos esőt és hózáporokat hozhat a kedd

Publikálás dátuma
2018.12.03. 15:48

Fotó: Shutterstock
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +5 fok között alakul. Borsod-Abaúj-Zemplén megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
Mozgalmassá válik az időjárás: hétfőn egy melegfront vonult át, majd a tőlünk északra elhelyezkedő ciklon melegszektorába kerültünk, ahol nyugat, délnyugat felől enyhe és nedves léghullámok érkeznek fölénk. Kedden ugyanakkor már hidegfront jön. Ezek miatt több alkalommal várható csapadék: zömmel eső jöhet, de a magasban zajló melegedés és a felszínközeli fagyosabb légrétegek miatt néhol ónos eső is lehet. A hidegfront nyomán kedd este a hegyekben hózáporok alakulhatnak ki – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Kedden kezdetben erősen felhős vagy borult lesz az ég, de reggel az Alpokalján, a déli órákban a Duna vonalában csökkenni kezd a felhőzet. Az Észak-Alföldön viszont végig sok marad a felhő. Ekkor eső inkább csak keleten lehet, de délután a Dunántúlon is kialakulhat egy-egy helyen zápor. Késő délután, este a hegyekben hózápor is előfordulhat. A déli, délnyugati szél egyre többfelé északnyugatira fordul, megerősödik, a Bakonyban és a Balaton térségében viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1, +5 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 7, 12 fok között valószínű, de északkeleten helyenként 4, 6 foknál nem lesz melegebb. Borsod-Abaúj-Zemplén megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az ónos eső veszélye miatt.
Forrás: OMSZ
Szerdán eleinte kevés lesz a felhő, napos idő várható, majd délután északnyugat felől megnövekszik a fátyolfelhőzet. Számottevő csapadék nem várható, csak hajnalban – elsősorban keleten – lehet elszórtan hózápor. Az élénk, néhol erős északi, északnyugati szél estére mérséklődik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +3 és -4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 7 fok között várható.
Csütörtökön nyugat felől mindenhol fokozatosan megvastagszik a felhőzet, és szórványosan valószínű csapadék (nyugaton eső, keleten, északkeleten havazás, havas eső, majd ott is eső). Eleinte helyenként ónos eső is lehet, és a déli, délkeleti szél időnként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 7 fok között alakul. Az ónos eső veszélye miatt Győr-Moson-Sopron megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.
Forrás: OMSZ
Pénteken többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, és több helyen várható eső, zápor, északkeleten néhol havazás, esetleg ónos eső. A délnyugati szél időnként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 5 és 11 fok között valószínű, de északkeleten csak 2, 5 fokig melegszik fel a levegő.
Szombaton is erősen felhős vagy borult lesz az ég, és eső is várható. A délnyugati, majd az északnyugatira forduló szél több helyen megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 8 fok között alakul, de északkeleten csak 1, 3 fok valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 9 fok között alakul.
Vasárnap nyugat felől felszakadozik, majd ismét megnövekszik a felhőzet, és több helyen lehet eső, zápor. A nyugati, északnyugati szél többfelé megerősödik, majd délnyugatira, délire fordul és mérséklődik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +4, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 4 és 9 fok között valószínű.
Szerző

CEU: Washingtonból érkezik válasz a magyar kormánynak

Publikálás dátuma
2018.12.03. 14:42
David B. Cornstein - Illusztráció, a kép korábban készült.
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A washingtoni külügyminisztériumtól érkezik majd hivatalos reagálás arra, hogy a CEU bejelentette: Bécsbe költözik.
A State Department, az amerikai külügyminisztérium reagál majd hivatalosan is arra, hogy a CEU bejelentette: mivel nem sikerült megállapodásra jutnia a magyar kormánnyal, a 2019-2020-as tanévtől kezdve Bécsbe költözteti a jelenleg amerikai akkreditációval folyó képzéseit.
A Népszava a budapesti amerikai nagykövetségtől érdeklődött, hogy milyen amerikai reakcióra számíthatunk a bejelentés kapcsán, ott közölték, hogy a washingtoni külügyminisztérium az illetékes a kommunikációban.
A hivatalos amerikai reakció azért is érdekes lesz, mert David B. Cornstein budapesti amerikai nagykövet a Washington Postnak nyilatkozva legutóbb teljesen más hangnemben beszélt a CEU-ról, mint korábban. Azt mondta, az egyetem vezetésének együtt kellett volna működnie a magyar kormánnyal,
az egész ügy pedig „Orbán Viktor és Soros György személyes ellentéte”, nem a tanszabadságról szól.

Frissítve: 2018.12.03. 15:40

Robbanótesteket találtak Enyingnél

Publikálás dátuma
2018.12.03. 14:17
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
122 milliméteres második világháborús orosz repeszromboló gránátokat azonosítottak a tűzszerészek.
Lezárták a tűzszerészek Balatonvilágosnál a 7116-os utat hétfő délután, mert második világháború robbanótesteket találtak a munkások kábelfektetés közben – tájékoztatta a Magyar Honvédség tűzszerész alakulatának kommunikációs tisztje az MTI-t. Markovics Zita közölte: az enyingi körforgalom (a 7-es és a 7116-os út közös körforgalma) közelében a tűzszerészek két 122 milliméteres második világháborús orosz repeszromboló gránátot azonosítottak, és lőszerhüvelyeket is találtak. Az utat egyelőre arra az időre zárták le, amíg a honvédségi tűzszerészek átvizsgálják a területet. A gránátok kezeléséről, esetleges elszállításáról vagy megsemmisítéséről később döntenek – mondta a kommunikációs tiszt. A Balatonvilágos szélén vezető 7116-os út a 7-es utat és az M7-es autópályát köti össze.
Szerző