CEU: Washingtonból érkezik válasz a magyar kormánynak

Publikálás dátuma
2018.12.03. 14:42
David B. Cornstein - Illusztráció, a kép korábban készült.
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A washingtoni külügyminisztériumtól érkezik majd hivatalos reagálás arra, hogy a CEU bejelentette: Bécsbe költözik.
A State Department, az amerikai külügyminisztérium reagál majd hivatalosan is arra, hogy a CEU bejelentette: mivel nem sikerült megállapodásra jutnia a magyar kormánnyal, a 2019-2020-as tanévtől kezdve Bécsbe költözteti a jelenleg amerikai akkreditációval folyó képzéseit.
A Népszava a budapesti amerikai nagykövetségtől érdeklődött, hogy milyen amerikai reakcióra számíthatunk a bejelentés kapcsán, ott közölték, hogy a washingtoni külügyminisztérium az illetékes a kommunikációban.
A hivatalos amerikai reakció azért is érdekes lesz, mert David B. Cornstein budapesti amerikai nagykövet a Washington Postnak nyilatkozva legutóbb teljesen más hangnemben beszélt a CEU-ról, mint korábban. Azt mondta, az egyetem vezetésének együtt kellett volna működnie a magyar kormánnyal,
az egész ügy pedig „Orbán Viktor és Soros György személyes ellentéte”, nem a tanszabadságról szól.

Frissítve: 2018.12.03. 15:40

Robbanótesteket találtak Enyingnél

Publikálás dátuma
2018.12.03. 14:17
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
122 milliméteres második világháborús orosz repeszromboló gránátokat azonosítottak a tűzszerészek.
Lezárták a tűzszerészek Balatonvilágosnál a 7116-os utat hétfő délután, mert második világháború robbanótesteket találtak a munkások kábelfektetés közben – tájékoztatta a Magyar Honvédség tűzszerész alakulatának kommunikációs tisztje az MTI-t. Markovics Zita közölte: az enyingi körforgalom (a 7-es és a 7116-os út közös körforgalma) közelében a tűzszerészek két 122 milliméteres második világháborús orosz repeszromboló gránátot azonosítottak, és lőszerhüvelyeket is találtak. Az utat egyelőre arra az időre zárták le, amíg a honvédségi tűzszerészek átvizsgálják a területet. A gránátok kezeléséről, esetleges elszállításáról vagy megsemmisítéséről később döntenek – mondta a kommunikációs tiszt. A Balatonvilágos szélén vezető 7116-os út a 7-es utat és az M7-es autópályát köti össze.
Szerző

Gruevszki-ügy: Magyarország még nem reagált a kiadatási kérelemre

Publikálás dátuma
2018.12.03. 13:56

Fotó: Soós Lajos / MTI
„Várunk, és ha nem kapunk választ a határidőig, megsürgetjük” – mondta a macedón igazságügyi miniszter.
Renata Treneszka Deszkovszka közlése szerint egyelőre nem kaptak választ kiadatási kérelmükre Nikola Gruevszki volt miniszterelnök ügyében – írja macedón sajtóbeszámolók alapján a hvg.hu. A miniszter azt is elmondta, hogy a válaszadás határideje még nem járt le.
„Várunk, és ha nem kapunk választ a határidőig, megsürgetjük. Standard eljárásokat alkalmazunk. Megjegyzem: Magyarország eddig egyetlen alkalommal sem tagadta meg kiadatási kérelmünket”

– mondta a tárcavezető.

A portál szerint a miniszter közölte, hogy legutóbb idén szeptemberben adott ki nekik valakit a magyar állam.
Szerző