Klímacsúcs: civilizációnk az összeomlás határán

Publikálás dátuma
2018.12.03. 15:49

Fotó: Jaap Arriens / AFP
Megkezdődött a nemzetközi klímacsúcs Katowicében. A tudósok szerint már csak alig 12 éve maradt az emberiségnek arra, hogy a Föld felmelegedését megállítsa a kritikus 1,5 Celsius-foknál.
"Továbbra is túl keveset teszünk, túl lassan cselekszünk, hogy megállítsuk a klímaváltozást. A klímaváltozás sok ország számára már most „élet halál kérdése” - jelentette ki António Guterres, az ENSZ főtitkára a Lengyelországban rendezett ENSZ Klímavédelmi Konferencia (Cop24) nyitó napján. Ez a legnagyobb jelentőségű esemény a klímaváltozás tárgyában a 2015-ös Párizsi Egyezmény elfogadása óta. A katowicei csúcstalálkozó december 14-ig tart. Az itt részletezendő párizsi egyezmény legfőbb célkitűzése, hogy 2 Celsius-fokon belül tartsák a globális hőmérséklet-emelkedést az iparosodást megelőző szinthez képest. Ennek érdekében a megállapodás részesei nemzeti vállalásokat tesznek a globális felmelegedést okozó üvegházhatású gázok, többek között a szén-dioxid kibocsátásának csökkentésére, illetve megkötésére és környezetbarát felhasználására.
Guterres hangsúlyozta, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása folyamatosan növekszik, az utóbbi 20 évet a történelemben a legmelegebbnek minősítette, és utalt azokra az előjelzésekre, melyek szerint
2030-ig világviszonylatban 1,5 fokkal nő az átlagos hőmérséklet, ami - mint mondta - drámai hatással lesz a növény- és az állatvilágra.

A Katowicével szomszédos Chorzowban több tucat környezetvédő tüntetett fekete felhőkkel, amelyekre a „Stop szmog” és a „Ne égess
Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto
Az ENSZ főtitkára célul tűzte ki, hogy a szén-dioxid-kibocsátás 2030-ra világszerte 45 százalékkal csökkenjen 2010-hez képest, 2050-re pedig "nettó nullával" legyen egyenértékű. A megújuló forrásokból 2050-ig világviszonylatban az energia kétharmadát kell biztosítani, a szénalapú energia pedig kevesebb mint 7 százalékot adjon, miközben jelenleg az áramfogyasztás mintegy egyharmadát teszi ki - sorolta a főtitkár. Ha nem sikerül csökkenteni a üvegházhatású gázok kibocsátását, "elolvad az Antarktisz és az Északi-sarkvidék, mindenhol megemelkedik a vizek szintje, még jobban romlik a levegő, csökken az élelmiszer-mennyiség, és még jobban megnövekszik természeti katasztrófák száma" - figyelmeztetett.
„Ha nem cselekszünk, civilizációnk összeomlása és a természeti világ nagy részének eltűnése fenyegető közelségben lesz”

- mondta beszédében David Attenborough, angol természettudós, aki azt a feladatot vállalta magára, hogy a közösségi médiában gyűjtött panaszokat tárja a szövetség elé. Az akcióhoz az ENSZ #TakeYourSeat elnevezésű Facebook oldalán lehet csatlakozni, és mint Attenborough elmondta az emberek elmúlt két hétben már ki is vették részüket a cselekvésből azzal, hogy bejelentkeztek az oldalra, válaszoltak a szavazásokra, videókat töltöttek fel, megfogalmazták véleményüket.
David Attenborough
Fotó: UN - COP24
Hétfőn a Világbank bejelentette, az elkövetkező öt éveben 200 milliárd dolláros alapból részesülnek azok az országok, amelyek tenni kívánnak a klímaváltozás ellen.

Aktivisták fogságban

Szlovákiában múlt hét szerda óta 12 aktivistát tartanak fogva, akik a klímagyilkos és egészségkárosító szénbányák és szénerőművek bezárásáért demonstráltak békésen. A Greenpeace álláspontja szerint elfogadhatatlan a szlovák bíróság döntése, amely vizsgálati fogságot rendelt el a Greenpeace-aktivisták számára mindaddig, amíg nem kerül sor ügyükben a bírósági tárgyalásra – ami akár fél évig is eltarthat. A szlovák, cseh, belga, finn és német aktivisták a Felső-Nyitra-vidéki Szénbányák nyitranováki bányájának tornyára felmászva tiltakoztak a békésen a szennyező szén ellen. A hatóságok közfeladatot ellátó üzem veszélyeztetésével vádolják őket, amelyért akár 1-5 évnyi börtönbüntetést is kiszabhatnak.

Szerző