Előfizetés

Gagarin besírna: 2040-re orosz kolóniát akar a Holdon Putyin

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.03. 18:21

Fotó: Shutterstock
Az oroszok a nemzeti érdekeiket védenék a "szomszédban", az amerikaiak onnan pattannának tovább a Marsra.
Egy nap eltéréssel jelentett be hírt saját Hold-missziójáról az amerikai és az orosz űrügynökség, a NASA és a Roszkoszmosz, írja a qubit.hu. A különbség csak annyi, hogy amíg a NASA a 2020-as években már embereket küldene a Holdra, addig az oroszok ezt egy évtizeddel későbbre tervezik.   A Donald Trump által kinevezett Jim Bridenstine vezette NASA idén áprilisban tette közzé a közeljövő amerikai űrexpedícióinak menetrendjét: a következő évtizedben újra embert kell küldeni a Holdra (1972 óta először), hogy az ottani kutatások felkészítsék az asztronautákat az első emberes Mars-misszióra. Ahogy Bridenstine mondta a Hillnek: „Jelenleg egy űrállomást építünk, amit Gatewaynek hívunk, ez a Hold körül kering majd – gondoljanak rá úgy, mint egy újrahasználható parancsnoki egységre, amelyben emberi jelenléttel tudunk a Hold körül keringeni. Ezután szeretnénk újrahasználható landoló egységet építeni, ami oda-vissza tud utazni a Holdra. Úgy gondoljuk, hogy ezt 10 éven belül el tudjuk érni. A mottó: bizonyítsd, hogy lehetséges; szabadulj meg a kockázattól; bizonyosodj meg az emberi fiziológiáról; aztán menj tovább a Marsra”. „A Hold-expedíciós programok célja a nemzeti érdekek védelme a világűrben. Az emberiségnek elsősorban azért lehetnek érdekesek az ilyen felderítések, mert olyan különleges területeket találtak, amelyek rendelkeznek a holdbázisok kialakításához szükséges körülményekkel” – adta hírül a Roszkoszmosz. Az orosz tudományos akadémia elnöke, Alekszandr Szergejev kihangsúlyozta, hogy bár „tudjuk, hogy a forrásaink végesek, és hogy geopolitikai helyzetünkből adódóan nem könnyű további forrásokhoz jutni”, a Hold-expedíció prioritást élvez az orosz űrkutatásban.  A végső cél, hogy 2035 után egy tisztességesen kiépített holdbázison, egy rendszer alatt szolgál együtt ember és robot, a Hold teljes felderítése érdekében.  Többek közt az első műholdat, egyben a Földről az űrbe bocsátott legelső eszközt (Szputnyik-1, 1957), az első bolygó körüli pályára állított állatot (Lajka kutya, Szputnyik-2, 1957), az első embert (Jurij Gagarin, Vosztok-1, 1961) és az első űrállomást (Szaljut-1, 1971) is a szovjetek lőtték ki a világűrbe.    A Roszkoszmoszt hosszú évek óta érik kritikák amiatt, hogy az ország űrkutatása hanyatlik – Vlagyimir Putyin 2016-ban magához is hívatta az ügynökség vezetőit, és felszólította őket, hogy „fontos lenne drasztikusan javítani az űrhajók és a hordozórakéták minőségét és megbízhatóságát”, valamint megőrizni Oroszország „egyre jobban fenyegetett vezető szerepét az űrben”. Napokkal az után, hogy idén novemberben bejelentették a Hold-expedíció ütemtervét, az orosz főügyészség közleményben jelezte, hogy szisztematikus törvényszegést észleltek a Roszkoszmosznál: 2017 és 2018 első fele között több mint 1700 szabálysértést jegyeztek fel, és 16 büntetőeljárást indítottak, és az előző vezetőség valószínűleg dollármilliárdoknak megfelelő pénzt (összesen 760 milliárd rubelt) sikkasztott az ügynökség költségvetéséből.

Míg a rendőrség tétlenkedett, leöntöttek petróleummal és felgyújtottak egy indiai nőt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.03. 16:34

Fotó: NOAH SEELAM / AFP
Hiába szigorították a vonatkozó törvényeket, a szexuális indíttatású támadások száma nőni látszik Indiában. A rendőrség pedig nem erőlteti meg magát a bűnüldözés terén: az ilyen ügyek harmada marad felderítetlen.
Mikor először megtámadta a két férfi a 20 éves nőt, még el tudott menekülni. Mint a Reuters írja, a támadók - két szomszéd - megpróbálta elrángatni a fiatal nőt arról a földről, ahol dolgozott, de a ő addig küzdött, hogy végül akkor nem esett baja. Mivel a támadókat ismerte a család, az apa segített lányának még aznap feljelentést tenni a rendőrségen.
A rendőrök azonban semmit sem tettek. Az áldozat később újabb feljelentést tett, de a hatóság továbbra sem törődött vele. Másnap aztán ismét rátört munka közben a két férfi, lelocsolták petróleummal és meggyújtották őt.
A vétlen nő testének 40 százaléka megégett, kórházban kezelik. A feltételezett támadókat letartóztatták és felfüggesztettek három rendőrtisztet - nyilatkozta Prabhakar Chaudhary regionális rendőrségi felügyelő.
Indiában hatalmas visszhangot keltett, mikor 2012-ben egy csapatnyi férfi megerőszakolt és meggyilkolt egy fiatal lányt. A szexuális indíttatású támadásokért azóta a halálbüntetést is kiszabhatóvá tette a törvényhozás. A statisztikák alapján mégis növekszik az ilyen támadások száma - bár ez jelentheti azt a pozitív változást is, hogy egyre több, korábban rejtve maradt eset miatt már a hatóságokhoz fordulnak az áldozatok. Ám hiába: a szexuális erőszakkal kapcsolatos rendőrségi ügyek harmada - jogvédők szerint egyszerűen a közöny miatt - sosem jut el a lezárásig.

Weber gratulált, az MSZP nem ünnepelt a román centenárium napján

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.03. 15:58
Klaus Iohannis
Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
A Néppárt csúcsjelöltje szerint egy erős és ambiciózus Romániára van szüksége Európának. A román államfő szerint centenáriumuk európai ünneppé vált. A magyarok viszont nem ünnepelnek, és ezt lesz szíves mindenki tiszteletben tartani az MSZP szerint.
"Gratulálok Románia az évszázados függetlenséghez! Minden románnak csodálatos ünneplést kívánok. Európának egy erős és ambiciózus Romániára van szüksége a szabadsághoz és jóléthez vivő utunkon" - kommentálta Manfred Weber, az európai parlamenti Néppárt csúcsjelöltje Klaus Iohannis román államfőnek a román centenáriumot ünneplő Twitter-posztját.
Iohannis szerint a december elsejei román nemzeti ünnep európai ünneppé vált - írja az MSZP az ünnepnapon kiadott közleményében. A bukaresti kormány négyperces propagandafilmmel is megemlékezett az Erdély és Románia egyesülését egyoldalúan kimondó gyulafehérvári nagygyűlés centenáriumára. Az MSZP tiszteletben tartja más országok nemzeti ünnepeit, fogalmaztak, hozzátéve:
"cserébe azt szeretnénk kérni, mindenki tartsa tiszteletben, hogy a magyarok és az MSZP számára nem ünnep minden nemzeti ünnep".