Egy protokollkép utóélete - avagy miért sír egy MSZP-s polgármester mamája

Publikálás dátuma
2018.12.04 06:45

Fotó: Népszava/ Vajda József
Csúnyán manipuláltak képeket, amin egy fideszes képviselő is rajta volt, mindenki szánja-bánja a hibát, de valahogy mégse akarja senki helyre hozni.
- Anyukám sírt. Azt mondta, ő még átélte azokat az időket, amikor előbb csak Sztálin elvtárs fotóiról, később pedig a valóságban is likvidálták a rendszer ellenségeinek kikiáltott embereket. Most én tűntem el protokollfotókról, pedig csak egy ártatlan iskolafelújítás avatási ünnepségén vettem részt a térség fideszes országgyűlési képviselőjével egyetemben – mondta a Népszavának Csige Tamás, Hajdúdorog szocialista polgármestere.
A város korábban már állami tulajdonba került Móra Ferenc Általános és Alapfokú Művészeti Iskoláját 20 millió forintból újították fel: több tantermet és egyéb helyiséget modernebbé tettek, s elkészült egy tankonyha is. A pénzt európai uniós forrásokból kapta az intézmény, az ünnepélyes avatáson és szalagátvágáson pedig Csige Tamáson kívül megjelent Tiba István, a térség fideszes országgyűlési képviselője, valamint ott voltak a tankerület és az iskola vezetői. Az eseményről beszámolt a Hajdú-Bihari Napló, s internetes oldalukon, a haon.hu-n több fotót is közzé tettek, amelyeken Csige Tamás annak rendje módja szerint szerepel is: ott áll, amikor átvágják a szalagot, s közelről mutatják, amikor a többiek társaságában az emlékül kapott szalagdarabot magasba tartja.
Majdnem ugyanezek a fotók megjelentek Tiba István közösségi oldalán is, egy fontos különbséggel: Csige Tamás egyetlen kép kivételével, ahonnét viszonylag messzebbről látszik, valamennyi fotón „le lett vágva”. Ez néha elég durván feltűnik, akad olyan fotó például, ahová belóg a könyöke. A baloldali polgármesterrel nem először történik meg, hogy eltüntetik egy képről. Hat évvel ezelőtt egy mesefesztivált nyitott meg polgármesterként, de a fideszes többségű képviselő-testület holdudvarába tartozó helyi újságban egyszerűen leradírozták a fotóról. Akkor annyit írt erről: a retusált történelem szánalmas. Most ugyanezt a mondatot ismételte meg lapunknak. Tiba István közösségi oldalán egyébként egyetlen szóval sem említették meg Csige Tamás nevét, a november 24-i eseménynek az ő tálalásában egyetlen főszereplője volt: Tiba István.
Miután a hajdúdorogi polgármester a saját közösségi oldalán is közzétette a megvágott képekkel kapcsolatos, az eljárást kifogásoló, felháborodott posztját, a fotók lekerültek az országgyűlési képviselő közösségi oldaláról. Egy hozzászólásban pedig a honatya egy munkatársa "elvitte a balhét": Szabóné Veres Tímea jelezte, hogy Tiba István külföldön tartózkodott, ezért ő szerkesztette a képeket. Szavai szerint nem állt szándékában kellemetlenséget okozni, mindössze a képviselő munkásságát kívánta hangsúlyozni. Hozzátette: hibázott, s Tiba István - ha tudott volna róla - nem járult volna hozzá, hogy a képeket ilyen módon jelentesse meg, ezért mindkettőjüktől elnézést kért.
Noha elnézést kértek a történtekért, és a megvágott képeket mára leszedték az oldalról, azokat a fotókat nem töltötték fel, amelyeken a baloldali politikus is látszik.
Frissítve: 2018.12.04 06:45

Újra kell vizsgálni minden devizahiteles tartozását! - LMP

Publikálás dátuma
2019.03.19 15:19
Devizahitelesek demonstrációja
Fotó: Molnár Ádám
A párt szerint erre az Európai Bíróság két döntése nyomán van szükség, amelyek megmutatták, a magyar kormány a bankok érdekeit képviselve próbálta megoldani a devizahitel-problémát.
Az LMP szerint az Európai Bíróság két döntése alapján újra kellene vizsgálni minden devizahiteles tartozását, és a kormánynak végre igazságot kellene tennie a devizahiteleknél történt visszaélések ügyében -  mondta keddi budapesti sajtótájékoztatóján Csárdi Antal.

A párt frakcióvezető-helyettese emlékeztetett, az Európai Bíróság március 14-én ismételten egy olyan döntést hozott, ami egyértelműen mutatja, hogy a magyar kormány hibásan, az európai uniós joggal ellentétesen kísérelte megoldani a devizahitel-problémát.
Az ügyben született 2015-ös törvények a bankok érdekeit képviselték és egy nagyon szűk rétegnek biztosítottak lehetőséget "elfogadható módon kiszállni" a hitelproblémából
- tette hozzá.
Csárdi Antal kijelentette: a mostani és a múlt év szeptemberi bírósági döntések alapján a magyar kormánynak és a törvényhozásnak feladata és kötelezettsége van ebben a kérdésben. Az LMP felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul hozzon igazságos döntést az ügyben, és számoltassanak újra minden devizahitelt, amit "tisztességtelen módon kényszerítettek a hitelfelvevőkre a bankok".
A kormány és a törvényhozás első feladata, hogy amíg nem születik az ügyben döntés, függesszék fel a "devizahiteles kilakoltatásokat" -
mondta az ellenzéki országgyűlési képviselő.

Még nem döntött a családvédelmi akciótervről az LMP

Csárdi Antal a keddi sajtóeseményen kérdésre válaszolva elárulta, a családvédelmi akcióterv parlamenti vitája után dönt arról a frakciójuk, hogyan szavaznak majd az ügyben. "Az alapcélokat én személyesen nagyon támogatom, de észre kell venni, hogy a családvédelmi akcióterv ezer sebből vérzik" - fogalmazott.

Három kormányközeli hírportált is beperelt Krekó Péter

Publikálás dátuma
2019.03.19 15:08
Krekó Péter
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A Political Capital ügyvezető igazgatójáról valótlan híreket tett közzé a Figyelő, majd azok nyomán az Origo és a 888.hu.
Jó hírneve megsértése miatt bírósághoz fordult Krekó Péter szociálpszichológus, politikai elemző. A három kormányközeli médium hamis állításai különösen előnytelen színben tüntették fel a kutatót, akinek emiatt gyalázkodó, erőszakra buzdító kommenteket és üzeneteket kellett elviselnie. Krekót a perben a Magyar Helsinki Bizottság képviseli.
Idén január 4-én „leleplezőnek" szánt írással rukkolt ki a Figyelő, majd még aznap tényként tálalta mindezt az Origo és a 888 is. Több becsmérlő, hamis állításuk közül azok voltak a legsúlyosabbak, amelyek Krekó Pétert külföldi titkosszolgálati érdekek kiszolgálójának állították be, és mint nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személyt jelenítették meg, megkérdőjelezték ezzel szakmai tisztességét. A cikkek nem csupán az olvasók hátrányos befolyásolására voltak alkalmasak, hanem érzékelhető személyes hátrányt - munkahelyi és magánéleti károkat - okoztak Krekónak. Az írások alatti internetes kommentekben pedig számos becsületsértő és gyűlöletkeltő vélemény jelent meg róla.
Az állításokkal szemben Krekó Péter sohasem vet rész titkosszolgálati akciókban, így a brit titkosszolgálat nem létező „pszichológiai" hadviselési akciójában sem, írja a Helsinki.
Tevékenysége sohasem jelentett nemzetbiztonsági kockázatot. Épp az ország érdekeit szolgálta, amikor például a szélsőjobb nemzetközi kapcsolatairól vagy az orosz politikai befolyásról és dezinformációs offenzíváról vezetett kutatást vagy készített tanulmányt.
Krekó írásaiban és interjúiban azt kritizálta, hogy a kormány ahelyett, hogy fellépne a rosszindulatú orosz befolyásszerzési kísérletek ellen, inkább tágra nyitja az ajtót előtte. A politikai elemző elleni összehangolt lejáratási kísérletnek az a célja, hogy hiteltelenné tegye a többéves kutatási eredményein alapuló kritikus megállapításait. Ismert, hogy tavaly jelent meg Krekó könyve az Athenaeumnál Tömegparanoia - Az összeesküvés-elméletek és álhírek szociálpszichológiája címmel.
A perben Krekó Pétert képviselő Magyar Helsinki Bizottság maga is gyakran kerül a kormánypropaganda célkeresztjébe. A civil jogvédő szervezet számos helyreigazítási pert nyert már kormányközeli lapok ellen és több esetben biztosított jogi képviseletet olyanoknak, akiket a kormány és propagandája akart lejáratni.