Trükköző FIFA - Eltussolt doppingügyek

Publikálás dátuma
2018.12.05 09:45
Tizenegyen doppingoltak, megúszták
Fotó: AFP/ ANTON DENISOV/SPUTNIK
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) különböző trükkökkel akadályozta meg, hogy a világbajnokság előtt kiderüljön, több orosz játékos is doppingolt.
A FIFA számára mindennél fontosabb volt, hogy az idei oroszországi labdarúgó-világbajnokságot ne kísérjék botrányok, ezért a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséget (WADA) is kicselezte. A német Der Spiegel című hetilap a futball visszaéléseit feltáró Football Leaks dokumentumaira hivatkozva számolt be arról, hogyan lehetetlenítette el a vizsgálatokat Maria Claudia Rojas, a FIFA etikai bizottságának kolumbiai vezetője. Rojas 2017 májusában váltotta a svájci Cornel Borbélyt. Elődjének azért kellett távozni, mert túl sok visszaélést tárt fel a FIFA-n belül, és több futballvezető az ő vizsgálatai után kényszerült lemondásra, páran börtönbe is kerültek.
Richard McLaren, kanadai ügyvéd a WADA megbízásából fél évig vizsgálta a 2014-es szocsi téli olimpia után Oroszországban az állam szerepét és felelősségét a doppingügyekben. Ő tárta fel, hogy az országban államilag felügyelve és irányítva adták a tiltott szereket az élsportolóknak. McLaren tizenegy orosz válogatott labdarúgóról szerzett bizonyítékot, hogy ők is benne voltak a doppingrendszerben, és azt is kiderítette, hogy a futballisták doppingolását Vitalij Mutyko, a futballszövetség elnöke, a világbajnokság szervezőbizottságának első számú vezetője irányította.
A Football Leaks birtokába jutott e-mailváltások szerint McLaren 2017 szeptemberében találkozót kért Rojastól, hogy a futballistákat érintő terhelő bizonyítékokat bemutassa. Rojas azonnal válaszolt, és megkérte a kanadai doppingszakértőt, írja le, hogyan tudna együttműködni a FIFA etikai bizottságával. McLaren személyes találkozót javasolt, melyen két szakértő-társával együtt minden terhelő bizonyítékot átad Rojasnak. Ezt szeptember 29-én írta a kanadai ügyvéd, mivel nem kapott választ, október 10-én ismét érdeklődött, mikor lesz lehetősége találkozni az etikai bizottság vezetőjével. Nem történt semmi, ezért McLaren november 23-án küldött egy kis ízelítőt a rendelkezésére álló információkról: a lebukott játékosok neveit és az általuk szedett tiltott szereket ismertette Rojasszal.
Erre a levélre szinte azonnal érkezett egy válasz, melyben Rojas azt írta, hogy McLaren túl messzire ment, és felszólította a kanadait, fogja vissza magát. McLaren kikérte magának a stílust és a hozzáállást, amire december 12-én azt a választ kapta, az etikai bizottság irányítója nyitott egy személyes találkozóra. Előtte azonban Rojas szerint szerződést kell kötni McLarennel a bizalmas adatok átadásáról. December 20-án McLaren jelentkezett ismét, hogy nagyon fogy az idő, várja a megállapodást, Rojas januárra ígérte ezt a dokumentumot.
„Még mindig várom a szerződéstervezetet, kezdek aggódni, hogy esetleg elveszett-e valahol” - írta McLaren idén január 16-án. Másnap érkezett egy válasz, melyben Rojas január 22-re telefonbeszélgetést javasolt egy tolmács segítségével, mert a FIFA etikai bizottságának vezetője nem tud elég jól angolul. A megbeszélés lezajlott, három nappal később a FIFA levelet írt a WADA-nak, amelyben három független doppingszakértőt kért, azzal az indokkal, hogy McLaren ügyvéd, de nem doppingszakember. 
Ettől kezdve Rojas nem reagált McLaren megkereséseire, illetve egy alkalommal azt írta neki, hogy doppingügyekben nem illetékes az etikai bizottság, a WADA-nak a FIFA antidopping-bizottságával kell fölvenni a kapcsolatot.
A Football Leaks birtokában van egy 2018. február 13-án kelt belső levél a FIFA sajtóosztályától, amelyben minden munkatársat tájékoztattak, mit kell mondani az orosz doppingügyekről érdeklődőknek: „a FIFA antidoppingbizottsága minden információt azonnal kivizsgál, napi kapcsolatban áll a WADA-val és garantálja, hogy aki doppingol, az nem játszhat a vb-n.”
A FIFA alelnöke, második számú vezetője Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke.

Nem lehetett nyilvánosságra hozni a neveket

Az Orosz Labdarúgó-szövetség tizenegy válogatott játékos nevét küldte el a FIFA-nak, akiknek pozitív lett a doppingtesztjük. Mivel nem mellékelte a névsorhoz a vizsgálati jegyzőkönyveket. A nemzeti futballszövetség ezt azzal indokolta, hogy a játékosok nem írtak alá olyan nyilatkozatot, melyben hozzájárulnak adataik kiadásához. A Football Leaks szerint a vb-n rendszeresen pályára lépők közül Szergej Ignyasevics és Mário Fernandes is pozitív doppingmintát adott. 

2018.12.05 09:45
Frissítve: 2018.12.05 09:45

Rasovszky a tavalyi év legjobbja, Hosszú második lett a LEN-nél

Publikálás dátuma
2019.02.15 10:33

Fotó: AFP/ FRANCOIS XAVIER MARIT
A női úszók között a svéd Sarah Sjöström diadalmaskodott.
Rasovszky Kristófot választották 2018 legjobb nyíltvízi úszójának a vizes sportokat tömörítő európai szövetség, a LEN szavazásán. A szervezet pénteki tájékoztatása szerint a voksoláson a nemzeti szövetségek és az egyes LEN bizottságok tagjai szavazhattak a legjobbakra. A női úszók között 2013 és 2016 között sorozatban négyszer győztes Hosszú Katinka a második lett a svéd Sarah Sjöström mögött. A 21 éves Rasovszky – aki a LEN Awards-szavazások 2008 óta íródó történetében első magyar férfi nyíltvízi úszó győztes – a glasgow-i Európa-bajnokságon két arany- és egy ezüstérmet nyert. 
Szerző
2019.02.15 10:33

Fucsovics negyeddöntős Rotterdamban

Publikálás dátuma
2019.02.15 07:51
Fucsovics Márton
Fotó: AFP/ WILLIAM WEST
A magyar játékos a kilencedik helyen kiemelt grúz Nikoloz Baszilasvilit győzte le.
Fucsovics Márton negyeddöntőbe jutott csütörtökön az 1,96 millió euró (626,5 millió forint) összdíjazású rotterdami keménypályás férfi tenisztornán, miután legyőzte Nikoloz Baszilasvilit. Fucsovics számára nem indult jó a találkozó, a magyar játékos 2:2 után elbukta az adogatását. 5:5-nél azonban beérte riválisát, a rövidítésben pedig – amelyben Baszilasvili szervából nem nyert pontot – magabiztosan zárta le a 46 percig tartó első játszmát. A második szett rögtön a 27 esztendős nyíregyházi teniszező két brékjével kezdődött. Mivel saját adogatásait hozta, így 5:1-nél Baszilasvili a mérkőzésben maradásért szervált, ám sikertelenül, így 6:1-gyel végződött a 34 perces második játszma. A vasárnap Szófiában döntőt játszó Fucsovics összességében 1 óra 21 perc alatt biztosította helyét a negyeddöntőben, ahol az első helyen kiemelt Nisikori Kejjel találkozik.

Eredmények:

Nyolcaddöntő: Fucsovics Márton–Nikoloz Baszilasvili (grúz, 9.) 7:6 (7-1), 6:1 korábban: Nisikori (japán, 1.)-Gulbis (lett) 6:1, 6:4 Medvegyev (orosz, 5.)-Verdasco (spanyol) 6:2, 7:5 Dzumhur (bosnyák)-Kukuskin (kazah) 6:4, 7:6 (7-3) Tsonga (francia)-Griekspoor (holland) 7:6 (7-5), 6:1 A negyeddöntő párosítása: Nisikori-Fucsovics, Wawrinka (svájci)-Shapovalov (kanadai, 10.), Monfils (francia)-Dzumhur, Medvegyev-Tsonga

Szerző
2019.02.15 07:51