Óriási razzia indult a calabriai maffia ellen - amelyik a szlovák újságírógyilkosság mögött is felsejlik

Publikálás dátuma
2018.12.05 10:18

Fotó: AFP/ Christoph Reichwein
Több európai és dél-amerikai országban is kommandósok ütöttek rajta a 'Ndrangheta tagjain. A legerősebb és legveszélyesebb, euró tízmilliárdokat kereső olasz maffia világszerte terjeszkedik, csak Németországban 47 feltételezett emberüket fogták el.
Nagyszabású razzia kezdődött szerda reggel több európai országban az olasz maffia calabriai ága, a hírhedt 'Ndrangheta ellen, a művelet központja a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartomány -írja az MTI. A német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) tájékoztatása szerint Németország és Olaszország mellett Belgiumban és Hollandiában is házkutatások kezdődtek kora reggel, és őrizetbe vettek feltételezett 'Ndrangheta-tagokat.  műveletet az Európai Unió igazságügyi koordinációs szerve, az Eurojust hangolja össze, és a hágai központú szervezet közöl majd részletes adatokat róla - áll a BKA közleményében. Német sajtóértesülések szerint az akció Spanyolországot és a dél-amerikai térséget is érinti. A Der Spiegel hírmagazin úgy tudja, hogy a rajtaütéseket több évig tartó nemzetközi nyomozás előzte meg, amely pénzmosással és kokainkereskedelemmel kapcsolatos bűncselekményekre irányul. Ez az 1951 óta működő BKA legnagyobb szabású ügye.  
A németországi rajtaütésekre a BKA 240 munkatársát és a szövetségi rendőrség 200 emberét, köztük terrorelhárító egységeket mozgósítottak, munkájukat és az érintett tartományok több száz rendőre támogatja.
A német eljárás 47 gyanúsított ellen irányul, jelentős részük évtizedek óta Németországban él, vendéglőket és egyéb vállalkozásokat működtet. A hatóságok több mint 65 helyszínen - irodákban, lakásokban, vendéglőkben - tartanak házkutatást, és húsznál is több elfogatóparancsot igyekeznek végrehajtani. A Der Spiegel szerint az eljárás összefügg két klán, a Pelle-Vottari és a Nirta-Strangio viszályával, amelynek részeként 2007-ben agyonlőttek hat olasz állampolgárt az észak-rajna-vesztfáliai Duisburgban.

Európa minden országában lehet sejtjük

 Az Olaszország délnyugati régióiból induló 'Ndrangheta (nevük a bátorság, hősiesség szóból ered) az utóbbi években nem csak Olaszország, de de Európa egyik legerősebb bűnszervezete lett, meghatározó szerepe van a nemzetközi kokainkereskedelemben – de legális vállalkozások sorát is elindítják, hogy ezen keresztül mossanak pénzt, sőt, a közbeszerzési eljárások manipulálásával is foglalkoznak.
Az  szlovákiai Új Szónak februárban nyilatkozó maffiakutató, Markó Lilla szerint 
a vérségi, családi kapcsolatokra épülő calabriai bűnszervezet az EU minden tagállamában kvázi fiókszervezetet működtet, és az Európában működő 3600 maffiaklán zöme hozzájuk kötődik
A szervezetet alkotó klánokba kizárólag rokoni alapon lehet bekerülni, az egyes maffiózók pedig csak felettesüket ismerik – ezért annyira nehéz lebuktatni a 'Ndrangheta valódi irányítóit. A szervezet erejét és gazdasági potenciálját jelzi, hogy már 2013-ban 53 milliárd eurós bevételük volt, amit főként drogkereskedelemből szereztek.

Halála előtt Kuciak a maffia szlovák kormányzati kapcsolatairól írt

A szlovákiai lap cikkének tragikus aktualitást adott a partnerével együtt hidegvérrel kivégzett szlovák újságíró, Jan Kuciak halála. Kuciak utolsó, befejezetlen cikkében a calabriai maffia és a szlovák kormány kapcsolataival foglalkozott: fő állításai szerint a ´Ndrangheta maffiacsoport komoly hálózatot épített ki Szlovákiában az elmúlt években, és egy közvetett munkatársai kapcsolaton keresztül egészen Robert Fico, korábbi Smer-es kormányfő hivataláig terjesztették a kapcsolataikat.
A kapcsolatot a fiatal modell, Maria Trošková, Robert Fico asszisztense jelentette, aki – mielőtt Fico mellett kezdett volna dolgozni – közös céget alapított a Szlovákiában élő, calabriai születésű Antonia Vadala mezőgazdasági vállalkozóval. Vadalát a körkép.sk szerint az olasz maffiaellenes hatóság, a DIA (Direzione Investigativa Antimafia) is Ndrangheta-tagként tartja számon. Az olasz férfi tagadja, hogy bármi köze lenne a maffiához vagy Kuciák halálához; jelenleg Olaszországban tartják fogva -hazájában ugyanis kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt is körözték
2018.12.05 10:18
Frissítve: 2018.12.05 10:20

Majdnem ötven éven rákkeltő anyaggal szennyezett babahintőport árult - ezzel vádolják az óráscéget

Publikálás dátuma
2018.12.15 10:48

Fotó: Shutterstock/
A Jonhnson&Johnson szerint alaptalanul rágalmazzák, terméke egyáltalán nem káros az egészségre.
10 százalékot estek a Johnson & Johnson részvényei azután, hogy pénteken a Reuters megírta: a cégóriás 1971 óta tudja, hogy nyomokban rákkeltő anyag található a babahintőporban, írja a hvg.hu. A Reuters azért járt utána az ügynek, mert a cég ellen több ezer per folyik, melyekben a felperesek azt állítják, a babahintőpor rákot okozott a fogyasztónál.   A J&J ügyvédje szerint viszont a babahintőpor „biztonságos és azbesztmentes”, és szerintük a Reuters híre „egyoldalú, hamis és lázító…egy abszurd összeesküvéselmélet.” Júliusban a Johnson&Johnsont 4,7 milliárd dollárra büntették abban a perben, melyet 22 nő indított azért, mert állításuk szerint méhnyakrákot kaptak a terméktől. A cég fellebbez a döntés ellen - írta a BBC.
2018.12.15 10:48

Csodával határos módon menekült meg a nő, aki nem tudja, hogy került a jeges Dunába

Publikálás dátuma
2018.12.15 09:41
A Duna alacsony vízállása miatt felszínre került hajóroncs a Külső-Béda holtágban a Baranya megyei Kölked közelében 2018. októbe
Fotó: MTI/ Sóki Tamás
Az asszony legalább tíz percet töltött a folyóban.
A 36 éves nő csütörtökön éjjel elmerült a jeges Dunában, Győr belvárosában. Perceken múlt az élete, írja a Bors.  Az asszony a Kossuth és a Jedlik híd között egy stégbe kapaszkodott, be­szélni nem tudott, sokkos állapotban volt, amikor a rendőrök rátaláltak. – Egy hölgy tett bejelentést a segélyhívón csütörtökön éjfél előtt, hogy valaki a Dunába esett, de ő nem tud segíteni rajta, a csúszós, jeges stégen nem akart kockáztatni, inkább segítséget kért – mondta a Borsnak Farkas Péter őrmester. Szerinte a nő legalább tíz percet tölthetett a folyóban, 33 fokra lehűlt, és a nevét sem tudta megmondani. 
A nőt kórházba vitték, először nem tudta megmagyarázni, hogyan került a vízbe. Úgy tudjuk, pszichiáter is megvizsgálta és azóta saját felelősségére hazaengedték. Információink szerint az asszony előtte fogyaszthatott alkoholt, de az nem tisztázott, hogy véletlenül vagy szándékosan került a vízbe.
2018.12.15 09:41