Óriási razzia indult a calabriai maffia ellen - amelyik a szlovák újságírógyilkosság mögött is felsejlik

Publikálás dátuma
2018.12.05 10:18

Fotó: AFP/ Christoph Reichwein
Több európai és dél-amerikai országban is kommandósok ütöttek rajta a 'Ndrangheta tagjain. A legerősebb és legveszélyesebb, euró tízmilliárdokat kereső olasz maffia világszerte terjeszkedik, csak Németországban 47 feltételezett emberüket fogták el.
Nagyszabású razzia kezdődött szerda reggel több európai országban az olasz maffia calabriai ága, a hírhedt 'Ndrangheta ellen, a művelet központja a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartomány -írja az MTI. A német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) tájékoztatása szerint Németország és Olaszország mellett Belgiumban és Hollandiában is házkutatások kezdődtek kora reggel, és őrizetbe vettek feltételezett 'Ndrangheta-tagokat.  műveletet az Európai Unió igazságügyi koordinációs szerve, az Eurojust hangolja össze, és a hágai központú szervezet közöl majd részletes adatokat róla - áll a BKA közleményében. Német sajtóértesülések szerint az akció Spanyolországot és a dél-amerikai térséget is érinti. A Der Spiegel hírmagazin úgy tudja, hogy a rajtaütéseket több évig tartó nemzetközi nyomozás előzte meg, amely pénzmosással és kokainkereskedelemmel kapcsolatos bűncselekményekre irányul. Ez az 1951 óta működő BKA legnagyobb szabású ügye.  
A németországi rajtaütésekre a BKA 240 munkatársát és a szövetségi rendőrség 200 emberét, köztük terrorelhárító egységeket mozgósítottak, munkájukat és az érintett tartományok több száz rendőre támogatja.
A német eljárás 47 gyanúsított ellen irányul, jelentős részük évtizedek óta Németországban él, vendéglőket és egyéb vállalkozásokat működtet. A hatóságok több mint 65 helyszínen - irodákban, lakásokban, vendéglőkben - tartanak házkutatást, és húsznál is több elfogatóparancsot igyekeznek végrehajtani. A Der Spiegel szerint az eljárás összefügg két klán, a Pelle-Vottari és a Nirta-Strangio viszályával, amelynek részeként 2007-ben agyonlőttek hat olasz állampolgárt az észak-rajna-vesztfáliai Duisburgban.

Európa minden országában lehet sejtjük

 Az Olaszország délnyugati régióiból induló 'Ndrangheta (nevük a bátorság, hősiesség szóból ered) az utóbbi években nem csak Olaszország, de de Európa egyik legerősebb bűnszervezete lett, meghatározó szerepe van a nemzetközi kokainkereskedelemben – de legális vállalkozások sorát is elindítják, hogy ezen keresztül mossanak pénzt, sőt, a közbeszerzési eljárások manipulálásával is foglalkoznak.
Az  szlovákiai Új Szónak februárban nyilatkozó maffiakutató, Markó Lilla szerint 
a vérségi, családi kapcsolatokra épülő calabriai bűnszervezet az EU minden tagállamában kvázi fiókszervezetet működtet, és az Európában működő 3600 maffiaklán zöme hozzájuk kötődik
A szervezetet alkotó klánokba kizárólag rokoni alapon lehet bekerülni, az egyes maffiózók pedig csak felettesüket ismerik – ezért annyira nehéz lebuktatni a 'Ndrangheta valódi irányítóit. A szervezet erejét és gazdasági potenciálját jelzi, hogy már 2013-ban 53 milliárd eurós bevételük volt, amit főként drogkereskedelemből szereztek.

Halála előtt Kuciak a maffia szlovák kormányzati kapcsolatairól írt

A szlovákiai lap cikkének tragikus aktualitást adott a partnerével együtt hidegvérrel kivégzett szlovák újságíró, Jan Kuciak halála. Kuciak utolsó, befejezetlen cikkében a calabriai maffia és a szlovák kormány kapcsolataival foglalkozott: fő állításai szerint a ´Ndrangheta maffiacsoport komoly hálózatot épített ki Szlovákiában az elmúlt években, és egy közvetett munkatársai kapcsolaton keresztül egészen Robert Fico, korábbi Smer-es kormányfő hivataláig terjesztették a kapcsolataikat.
A kapcsolatot a fiatal modell, Maria Trošková, Robert Fico asszisztense jelentette, aki – mielőtt Fico mellett kezdett volna dolgozni – közös céget alapított a Szlovákiában élő, calabriai születésű Antonia Vadala mezőgazdasági vállalkozóval. Vadalát a körkép.sk szerint az olasz maffiaellenes hatóság, a DIA (Direzione Investigativa Antimafia) is Ndrangheta-tagként tartja számon. Az olasz férfi tagadja, hogy bármi köze lenne a maffiához vagy Kuciák halálához; jelenleg Olaszországban tartják fogva -hazájában ugyanis kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt is körözték
2018.12.05 10:18
Frissítve: 2018.12.05 10:20
18

A hatályos jogszabályok szerint ez a cikk olyan elemeket tartalmazhat, amelyek kiskorúak számára károsak lehetnek. Ha Ön elmúlt 18 éves, kattintson a gombra, és a tartalom elérhető lesz. Minden más esetben görgessen tovább a következő cikk megtekintéséhez.

Emberi maradványokat talált egy kiránduló pár a Várpalota melletti erdőben

Publikálás dátuma
2019.02.15 19:59

Fotó: /
A pár Valentin-nap alkalmából tett sétát a Bakonyban, azonban egyszer csak egy szétszakadt felsőruházatú holttestre lettek figyelmesek.
Emberi maradványokat talált egy pár a Veszprém megyei Várpalota és Öskü közötti erdőben, amikor Valentin nap alkalmából kirándulni indultak a Bakonyba - tudta meg egy olvasójától a veol.hu.

A portálnak a pár férfi tagja felidézte, romantikusnak szánt kirándulásra indultak, aminek rémálomszerű vége lett. Elmesélte, a gyerekeket február 14-én délután otthon hagyták, akikre a nagymama vigyázott, hogy Valentin nap alkalmából kiránduljanak kettesben a Bakonyban. Öskü és Várpalota között az erdőben, Bánta-pusztánál jártak, amikor egy piros és kék színű hátizsákra lettek figyelmesek, amit fehér színű hegymászó kötéllel két fa közé odakötöttek, és körülbelül tíz méterre egy ruhakupacot is megláttak.
"Ahogy közelebb indultam, láttam, hogy egy szétszakadt felsőruházatú tetem hevert ott, még az oldalbordáit is lehetett látni, borzalmas volt"
- idézte fel még mindig a történtek hatása alatt a férfi.
A látványról szólva elmondta, szanaszét hevert a földön egy kapucnis felső, az olajzöld színű kabát, a kékes nadrág, illetve a csontok: még a cipőben is csontok voltak. Azt nem lehet tudni, hogy férfi vagy nő lehetett-e az illető. A pár azonnal hívta a rendőrséget, és meg is várták, amíg a rendőrök kiérkeztek. A helyszínre siettek még a mentőszolgálat dolgozói, illetve a háziorvos, valamint a rendőrségi helyszínelők és a várpalotai járőrök is.

A haláleset körülményeit a várpalotai rendőrség egyelőre vizsgálja – közölte a Veszprém Megyei Rendőrfőkapitányság sajtóreferense.
2019.02.15 19:59