Becsülettel költenek a magyarok, szépen hizlalják a GDP-t

Publikálás dátuma
2018.12.05 14:30

Fotó: Shutterstock/
Úgy tűnik, 23 éves rekordot döntött a gazdaság.
Az 1995 óta rendelkezésre álló  adatok tanúsága szerint még soha nem nőtt olyan nagy mértékben a magyar gazdaság az esztendő harmadik negyedévében, mint idén. A KSH szerdán közzétett adatai szerint éves összehasonlításban 5,2 százalékos volt a bővülés mértéke, ami az uniós átlag két és félszerese. Az idei esztendő első három negyedévének 4,9 százalékos teljesítménye is kimagaslónak tekinthető, ezzel hazánk a második helyen áll a ma ismert uniós bővülési rangsorban. Az elmúlt esztendőkhöz képest egyértelműen trendváltás ment végbe, az autóipar helyét átvette a szolgáltatói szektor, a szálloda- és a vendéglátóipar kiválóan ki tudja kihasználni a konjunktúrát, és a reáljövedelmek növekedését. Az ipar teljesítménye is felülmúlta az előzetes várakozásokat, ennek köszönhetően a az első becsléseknél 0,2 százalékponttal magasabb lett a gazdasági növekedés. Ugyanakkor ezt a teljesítményt a külső kereslet – főleg az export bővülésének jelentős visszaesése miatt – közel 1,7 százalékponttal mérsékelte - hívta fel a figyelmet Virovácz Péter, az ING vezető elemzője. A belső keresleten belül a háztartások végső fogyasztása a korábbinál alacsonyabb mértékben bővült, ezt viszont ellensúlyozta a beruházások növekedése és a jóval kisebb mértékű készletcsökkenés. Összességében tehát nagy meglepetést nem látunk, de a fogyasztási dinamika mérséklődése is azt jelzi, hogy a gazdaság lassan alacsonyabb sebességi fokozatba kapcsolhat. Valamint az is egyértelmű, hogy a jelenlegi rendkívüli mértékben kiegyensúlyozatlan növekedési struktúra miatt a jelenlegi gazdasági teljesítmény hosszú távon ne asi szerkezet tartósan nem fenntartható és egyensúlytalanságokhoz vezet. A külső környezet alakulása és a belső kapacitáskorlátok együttesen az idei év egészére várt 4,8 százalékos GDP-növekedést 3,8 százalékra mérséklik 2019-ben - mondta az elemző. Az infláció növekedési ütemének növekedésétől tart ugyanakkor Varju László (DK). Az Országgyűlés költségvetési bizottságúnak elnöke erről a Népszavának azt mondta, hogy akár már most korrigálhatnák a 2019. évi költségvetés számait, amelyre nagy szükség is lenne. Példaként említette meg, hogy a büdzsében 2,7 százalékos pénzromlási ütem várható, s ehhez alkalmazkodik majd a januártól a nyugdíjemelés mértéke. Így a novemberi korrekcióig a nyugdíjasok mintegy hiteleznek majd a költségvetésnek - mondta az ellenzéki politikus.
2018.12.05 14:30
Frissítve: 2018.12.05 14:40

Idén év végéig fizethetünk a régi tízezressel

Publikálás dátuma
2019.02.15 21:00
Fotó: Thinkstock
Fotó: /
Már 2014 óta forgalomban van az új tízezres, de csak 2019. december 31-ével vonják be végleg a régi bankjegyet, amely korábban a leginkább hamisított címlet volt.
A pénteki Magyar Közlönyben jelent meg a Magyar Nemzeti Bank alelnökének, Nagy Mártonnak az aláírásával a rendelet, amely kimondja, hogy a régi tízezreseket 2019. december 31-ével vonják be végleg - írja a hvg.hu.

A régi bankjegyek a szokásos menet szerint a bevonást követően, díjmentesen beválthatók minden bank- és postafiókban három évig, a jegybankban pedig húsz évig – azonos címletű ­ – törvényes fizetőeszközre.

Az új tízezreseket 2014 decemberében adta ki a jegybank, ezeken több biztonsági jel is található, mint a régi, 1997-es és 2008-as kiadású bankjegyeken, amelyek azonban továbbra is forgalomban maradtak. Korábbi statisztikák szerint a régi tízezres volt a leginkább hamisított bankjegycímlet.


2019.02.15 21:00

Mégsem gyárthat mostantól bárki Rubik-kockát?

Publikálás dátuma
2019.02.15 18:52
A kockából még mindig évi tízmillió darabot adnak el világszerteFOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ TIM WHITBY
Fotó: /
A híres kockát gyártó cég szerint a játék továbbra is védjegyoltalom és szerzői jogi védelem alatt áll Magyarországon, így a hasonló kockák engedély nélküli gyártása és értékesítése jogszabályt sérthet.
Néhány napja több helyen megjelent, így mi is írtunk arról, hogy a nemzetközi döntésekkel összhangban a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala kimondta, törölni kell a Magyarországra is kiterjesztett Rubik-kocka védjegyet. A döntést a Fővárosi Törvényszék megerősítette, majd idén januárban a Fővárosi Ítélőtábla is jóváhagyta ezt. Az első értelmezések szerint a gyakorlatban azt jelentette: bárki gyárthat és adhat el Rubik-kockát. Ez azonban a játékot gyártó cég szerint nem igaz, a végzés egyáltalán nem azt jelenti, hogy a Rubik-kocka oltalma Magyarországon megszűnt volna - írja most a hvg.hu egy frissen kiadott közleményre hivatkozva. Eszerint a döntés valójában nincs érdemi hatással a Rubik-kocka magyarországi oltalmára.
A gyártó szerint a döntésnek semmilyen joghatása nincs arra az uniós védjegyre, amely a Rubik-kocka formáját és kialakítását oltalmazza, és amely Magyarországot beleértve az egész EU-ra kiterjed.
"Mivel ezen védjegy érvénytelensége tekintetében jogerős döntés még nem született, a védjegyet érvényes és érvényesíthetőnek kell tekinteni".

A közlemény arról is szót ejt, hogy a Rubik-kocka védjegyek jogtulajdonosa számos olyan EU-s, nemzetközi és nemzeti védjegy jogosultja, amely a Rubik-kocka formáját és jellegzetes színes kialakítását oltalmazza. A gyártó szerint egyetlen országban sem született még olyan hatósági vagy bírósági döntés, amely ezen védjegyek érvénytelenségét megállapította volna. Harmadszor, tették hozzá, a kérdéses bírósági döntés a védjegynek csak a magyarországi részét érinti, vagyis a védjegy oltalma alá tartozó egyéb országokban a nemzetközi védjegy továbbra is érvényes.
A kockát gyártó cég szerint a Rubik-kocka továbbra is védjegyoltalom és szerzői jogi védelem alatt áll Magyarországon, így a hasonló kockák gyártása és értékesítése a jogosult engedély nélkül a védjegy- és szerzői jogi jogszabályokat sértheti.
2019.02.15 18:52