Csökkent az üzemanyagok ára

Publikálás dátuma
2018.12.05. 08:43
Képünk illusztráció
Fotó: Németh András Péter
Ismét árat vágott a Mol, bruttó 2 forinttal csökkentette a 95-ös benzin és bruttó 6 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán.
Megint esett az üzemanyagok ára, az újabb mérsékléssel a benzin átlagára literenként 351 forint, a gázolajé 393 forint lett. Az árak legutóbb pénteken változtak, a benzin átlagára 3 forinttal 353 forintra, a gázolaj átlagára pedig 6 forinttal 399 forintra csökkent.
Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között. A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint, írja az MTI.
Szerző

323,82 forinton az euró

Publikálás dátuma
2018.12.05. 08:28
Illusztráció: Shutterstock
Vegyesen alakult, csak kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerdára virradóra a nemzetközi devizakereskedelemben - írta az MTI.
Az eurót a kedd esti 323,68 forint után szerda reggel nyolc órakor kissé magasabban, 323,82 forinton jegyezték. 
A forint a dollárral szemben is gyengült kissé, a dollár jegyzése 285,36 forintról 285,81 forintra ment fel. A svájci frankkal szemben ugyanakkor szerényen erősödött a forint, a frank jegyzése 286,07-ről 285,91 forintra csökkent.

Keserédes bányásznapi ünnepség

Publikálás dátuma
2018.12.04. 20:50

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Kevés biztatóval kecsegtette kedden a hazai bányászokat Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Magyar Bányászati Szövetség Szent Borbála napi hagyományos ünnepségén. Pedig a pulpituson helyet foglalt Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár és Kádár Andrea Beatrix, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyért felelős helyettes államtitkára is. Miután a kormány a szénbányászat teljes kivezetése mellett kötelezte el magát, a tárcavezető a bányászat és a kohászat új kitörési lehetőségeit villantotta fel. Az ágazat fő felvevőpiaca a jármű- és építőipar, legyen szó akár réz- vagy ritkaföldfémek kitermeléséről, akár alumíniumkohászatról. Elkészült az Energetikai Ásványvagyon-hasznosítási és Készletgazdálkodási Cselekvési Terv, ami innovációra ösztönöz, de akár könnyítenének a vállalkozók terhein is. Az eseménynek helyt adó Magyar Bányászati és Földtani Szolgálattal közösen vizsgálják a tisztaszénfeldolgozási lehetőségeket, illetve a különböző – elsősorban szénhidrogén- és földhőkutatási – koncessziók nyertesei már eddig több mint 50 milliárdot ruháztak be. A kormány a jövőben is támaszkodni kíván a szakmakultúrára. Miután a kabinet elvetette az új, legalább 600 megawattos, minimális környezetszennyezésű, lignitalapú blokkra vonatkozó szakmai javaslatot, a Bánya- Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete igazságos, kiszámítható, az érintett dolgozók számára jövőképet biztosító átmenetet kér – közölte az ünnepség után lapunkkal Rabi Ferenc elnök. Bár a mélyművelésű egységek bezártak, egy dolgozó se maradt ellátatlanul. Az elnök kiszámítható vállalkozói környezetet sürgetett, de biztos benne, hogy a bányászat hosszú távú jövő elébe néz. Amúgy a kormánypárti Bencsik János és Czunyiné Bertalan Judit parlamenti javaslata épp most könnyítene a nyugdíjas bányászok terhein.

A klíma további politikai döntéseket vár

A most formálódó energiastratégia célja a tiszta, okos és megfizethető termék biztosítása - fogalmazott tegnap a Budapest Energy Summit nevű nemzetközi rendezvényen Kaderják Péter, az ITM energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára. Magyarország 2030-ra 1990-es alapon 40 százalékal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását. Ettől és az energiahatékonyság ösztönzésétől a rezsiköltségek visszafogását is várják. Mivel az iparág folyamatai nem biztosítják a fenntarthatóságot, ehhez további kormányzati lépéseket sürgetett Varró László, a Nemzetközi Energia Ügynökség és Spencer Dale, a BP vezető közgazdásza is.

Szerző