Csütörtökön már több lesz a felhő, ónos eső is jöhet

Publikálás dátuma
2018.12.05 15:30

Fotó: Shutterstock
A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 5 fok között várható, élénk szélre is számítani kell.
Egy közeledő melegfront hatására csütörtökön már nedvesebb levegő érkezik térségünk fölé. A Dunántúlon egyre vastagabb lesz a felhőzet, a Tiszántúlon viszont a nap nagy részében még csak fátyolfelhők szűrik majd a napsütést – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. Késő délután északnyugaton már helyenként kisebb eső, este ónos eső is előfordulhat. A Dunántúl északi felén napközben megélénkül a déli, délkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -6 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig 1 és 5 fok között valószínű. Budapestre és Pest, Nógrád, valamint Heves megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az ónos eső veszélye miatt. 
Pénteken többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, inkább csak délnyugaton lehet időnként vékonyabb, szakadozottabb a felhőzet. Északon szórványosan, délen néhol várható eső, északkeleten havazás, ónos eső is lehet. A déli, délnyugati szél többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -3, a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 4 és 10 fok között alakul, de északkeleten várhatóan csak 1, 3 fokig melegszik fel a levegő. Az ónos eső veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. 
Szombaton erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd késő délutántól, estétől nyugaton szakadozik, csökken a felhőzet. Sokfelé várható eső, zápor. A délnyugati, majd az északnyugatira forduló szél – elsősorban a Dunántúlon – nagy területen megerősödhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 7 fok között alakul, de északkeleten csak 0, +3 fok valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország nagy részén 5 és 10, északkeleten 2 és 5 fok között várható.
Vasárnap nagyobbrészt erősen felhős időre számíthatunk, de naposabb időszakok is lehetnek. Elszórtan eső, zápor is lehet. A délnyugati, nyugati szél többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 10 fok között várható.

Ebzárlat, legeltetési tilalom 9 megyében - térképen, hogy hol szórják a rókák veszettség elleni oltóanyagát

Publikálás dátuma
2019.03.22 13:51

Fotó: Oscar Diez MartiAFPnez / Biosphoto/ Oscar Diez Martinez
Utoljára két éve találtak Magyarországon veszett rókát, hála az immunizációs programnak, illetve a repülőről szétszórt vakcináknak.
Annak érdekében, hogy a rókák minél nagyobb arányban egyék meg a csalétket, az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el az érintett térségekben.
A kezelendő területeket, illetve az ott bevezetett tiltások pontos időpontjait ebben a dokumentumban, megyénkénti bontásban tette közzé a Nébih. A csalétkek egyébként az ember számára kellemetlen szagú valamik, belsejükben pedig alumínium-műanyag fóliában található az oltóanyag.
A rókaimmunizációs programnak köszönhetően - melyet 75 százalékban az EU finanszíroz - napjainkra elvétve fordul elő a betegség Magyarországon; utoljára 2017 márciusában találtak fertőzött állatokat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Ezrével végzik az amputációkat a kórházakban - így kezelné az orvoshiányt az Emmi

Publikálás dátuma
2019.03.22 12:58
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/ Andreas Arnold
180 érsebész szakorvos kellene az egészségügybe, de csak harmad ennyien vannak. Érsebészeti ellátással megelőzhető lenne rengeteg amputáció, de az Emmi inkább csak a dohányzásról szoktatna le.
Magyarországon világviszonylatban is nagyon magas az amputációk száma, évente közel 7000 végtag teljes, vagy részleges eltávolítása történik meg keringészavar miatt. Ez két és félszerese az európai átlagnak, lakosságarányosan pedig a legtöbb ilyen műtét az uniós országok között.
Az amputációk magas száma ugyanakkor nem csak a magyarok rossz egészségi állapotát mutatja, hanem a drámai orvoshiányt is. Mint a Népszava korábban megírta,
miközben évente legalább 15 ezer érműtétre lenne szükség az országban, jelenleg csak 9500-ra telik az érsebészek munkaidejéből.
Az amputációk kiugróan magas számának ügye már az Emberi Erőforrások Miniszté­riumának ingerküszöbét is elérte: az Emmi részletes javaslatot készített az érintett szakmákkal közösen az alsó végtagi amputációk számának csökkentésére, írja a Magyar Nemzet. Az Emmi terve, hogy - megelőzéssel - 2030-ra felére csökkenteni ezeknek a drasztikus beavatkozásoknak a számát. Ehhez már egyeztetés alatt áll a Nemzeti keringési program és a Nemzeti keringési szakpolitikai program 2019–2022. Ennek keretében részletes javaslatokat dolgoztak ki szakorvosok – köztük kardiológusok, érsebészek, interven­ciós radio­lógusok – bevonásával. A minisztérium tervei között szerepel a dohányzás 30 százalékos csökkentése, valamint 10 százalékkal lejjebb vinni azok számát, akik semmi testmozgást nem végeznek.
Nyilvánvaló, hogy abszolút hiány van érsebészből Magyarországon. Az Orvosok Lapja című szakmai újság február végén ismertette az Egészségügyi Szakmai Kollégium Érsebészeti és Angiológiai Tagozatának felmérét, mely szerint tavaly összesen 119 sebész végzett valamiféle érsebészeti ellátást, köztük pedig csak 71 orvos volt, aki teljes munkaidejében ezzel a feladattal foglalkozott. Ám ahhoz, hogy a hazai betegek mindegyike megkapja szükség esetén ezt az ellátást, legalább 180 érsebész szakorvosra lenne szükség. Ezen pedig az sem változtat, ha többen járnak focizni, vagy - Kásler Miklós emberminiszter javaslatára - mindenki a Tízparancsolathoz igazítja életét.
Az érsebész az az orvos, aki az elmeszesedett ereket képes átjárhatóvá tenni, vagy az elzáródásokat másik érrel áthidalni, megstoppolni. Az érsebészeti ellátás hiányában viszont az amputáció marad a betegek egyetlen esélye.