Csütörtökön már több lesz a felhő, ónos eső is jöhet

Publikálás dátuma
2018.12.05. 15:30

Fotó: Shutterstock
A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 5 fok között várható, élénk szélre is számítani kell.
Egy közeledő melegfront hatására csütörtökön már nedvesebb levegő érkezik térségünk fölé. A Dunántúlon egyre vastagabb lesz a felhőzet, a Tiszántúlon viszont a nap nagy részében még csak fátyolfelhők szűrik majd a napsütést – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. Késő délután északnyugaton már helyenként kisebb eső, este ónos eső is előfordulhat. A Dunántúl északi felén napközben megélénkül a déli, délkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -6 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig 1 és 5 fok között valószínű. Budapestre és Pest, Nógrád, valamint Heves megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az ónos eső veszélye miatt. 
Forrás: OMSZ
Pénteken többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, inkább csak délnyugaton lehet időnként vékonyabb, szakadozottabb a felhőzet. Északon szórványosan, délen néhol várható eső, északkeleten havazás, ónos eső is lehet. A déli, délnyugati szél többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -3, a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 4 és 10 fok között alakul, de északkeleten várhatóan csak 1, 3 fokig melegszik fel a levegő. Az ónos eső veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. 
Forrás: OMSZ
Szombaton erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd késő délutántól, estétől nyugaton szakadozik, csökken a felhőzet. Sokfelé várható eső, zápor. A délnyugati, majd az északnyugatira forduló szél – elsősorban a Dunántúlon – nagy területen megerősödhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 7 fok között alakul, de északkeleten csak 0, +3 fok valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország nagy részén 5 és 10, északkeleten 2 és 5 fok között várható.
Vasárnap nagyobbrészt erősen felhős időre számíthatunk, de naposabb időszakok is lehetnek. Elszórtan eső, zápor is lehet. A délnyugati, nyugati szél többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 10 fok között várható.
Szerző

Határt szabnának Kövér László kitiltásainak

Publikálás dátuma
2018.12.05. 15:19

Fotó: Népszava
Módosító javaslattal kezdeményezi a Demokratikus Koalíció, hogy Kövér László házelnök ne tilthasson ki újságírókat a parlamentből.
Vadai Ágnes, a DK frakcióvezető-helyettese budapesti sajtótájékoztatóján az MTI összefoglalója szerint azt mondta: az Egyesült Államokban már kiderült, hogy hiába nem szereti Donald Trump elnök a kritikus kérdéseket, az újságírókat nem lehet kitiltani a Fehér Házból. Ennek igaznak kellene lennie Magyarországon is, az Orbán-rendszer azonban évek óta kitilt újságírókat a parlamentből – hangsúlyozta. Hozzátette: az Országgyűlésben jelenleg Kövér László házelnök dönthet „kénye-kedve” szerint, hogy hova és kit enged be, emiatt a független sajtó munkatársai alig tudnak a fideszes politikusoktól kérdezni. A Demokratikus Koalíció javaslata alapján csak azoktól lehetne megvonni a belépőt, akik fizikai fenyegetést jelentenek a parlament biztonságára, illetve akik nem megfelelő személyes adatokat adnak meg. Akitől megtagadják a beléptetést, azok a Kúriától kérhetnének jogorvoslatot – jelentette ki. Más témában feltett kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) nem szavazott semmilyen migránsvízumról, ilyen vízum ugyanis nincsen. A testületben egy úgynevezett humanitárius vízumról folyik párbeszéd, de arról sem voksoltak – emelte ki. Hozzátette, hogy ha bevezetik, akkor sem lesz kötelező érvényű, mert a tagállamok önállóan dönthetnek majd arról, hogy akarják-e alkalmazni ezt a vízumot.
Szerző

Ezekben a városokban még mindig gond van a levegővel

Publikálás dátuma
2018.12.05. 15:06
Képünk illusztráció
Fotó: AFP
Budapesten és nyolc településen továbbra is kifogásolt a levegő minősége.
Kilenc településen (bár már nem egészségtelen) volt kifogásolt a levegő minősége a keddi nap folyamán – közölte a tisztifőorvos a Facebook-oldalán. A bejegyzés szerint Budapesten, Dunaújvárosban, Kecskeméten, Miskolcon, Putnokon, Szombathelyen, Szolnokon, Vácon és Veszprémben az érzékeny lakosságcsoportnál továbbra is légzőszervi tünetek (köhögés, légzőszervi irritáció, nehézlégzés) jelentkezhetnek hosszabb kint tartózkodás esetén. 
Szerző