Több munkával az eredmények is visszatértek Veszprémbe

Publikálás dátuma
2018.12.05. 20:44

Fotó: Molnár Ádám
A férfi kézilabda BL csoportszakaszának idei hajrájában már a korábbi önmagát idézte a Veszprém, amely Mikler Roland szerint még elérheti a nagy célokat.
Nem volt jó éve a Telekom Veszprémnek. 
Minden azzal kezdődött, amikor a végső sikerre pályázó csapat 2018 tavaszán – 2013 óta először – lemaradt a Bajnokok Ligája négyes döntőjéről, sőt: az akkor még Ljubomir Vranjes által felkészített együttest a szerényebb erőkből álló dán Skjern már a nyolcaddöntőben búcsúztatta. Az előző tíz év bajnoka így a hazai ligára koncentrálhatott, ott azonban alulmaradt a MOL-Pick Szegeddel szemben. Az új BL-idényt szoros hazai sikerrel, majd barcelonai és a Vardar elleni veszprémi vereséggel kezdte a klub, amelynek vezetése ekkor alig egy év után felmentette a vezető- és segédedzőt, valamint a sportigazgatót is a további munkavégzés alól.
A vesszőfutás viszont még nem ért véget. 
Az egyetlen mérkőzésen irányító klublegenda, Gulyás István helyét David Davis vette át a kispadon, meglepetésszerű eredményeket viszont kezdetben az egy plusz egyéves időtartamra szerződtetett trénerrel is produkált a csapat, amely októberben kikapott a bajnokságban a Tatabányától és a Szegedtől, novemberben pedig Veszprémben a Löwentől majd a Kristianstad vendégeként is. 
A kezdeti nehézségek után mostanra beérni látszik Davis munkája, idei utolsó két BL-meccsén már-már a korábbi önmagát idézve győzött a Veszprém, legutóbb vasárnap a BL-címvédő Montpellier ellen.
„Ezt így összesűrítve elég rossz volt hallgatni, de a múltat már lezártuk, nagyon sokat tanultunk ebből az időszakból. David Davisszel teljesen más felfogásban dolgozik a csapat és a játékosok is egyénileg, jobb teljesítményt nyújtunk, ezáltal jönnek az eredmények is. Ráléptünk a helyes útra és bízom benne, hogy az elmúlt hetek sikerein felbuzdulva ezt az évet már pontvesztés nélkül zárjuk majd” – válaszolta a Népszava kérdésére a bakonyiak válogatott kapusa, Mikler Roland, akit az edzőváltással kapcsolatos legfőbb változásokról is kérdeztünk. – A legfontosabb az, hogy rengeteg munkát teszünk bele. Ne értse félre senki, nem azt mondom, hogy eddig nem dolgoztunk, az viszont tény, hogy többet dolgozunk és más minőségben tesszük, ezt érzem is a csapaton. Én mindig is annak a híve voltam, hogy edzeni, edzeni és edzeni kell, mert az elvégzett munkának meglesz az eredménye. Az edzőváltás óta mi kapusok is azt a munkát tudjuk végezni a kapusedzőnkkel, amit szerintem eddig is kellett volna, egyből más is a teljesítmény.”
Az egyébként klasszis kapuvédők formája valóban látványos fejlődést mutat, az őszi idény második felében szinte alig volt olyan forduló, amely után Mikler vagy a nyáron szerződtetett, spanyol színekben Európa- és világbajnok szerbiai magyar Sterbik Árpád fontos védése ne szerepelt volna az összefoglalókban.
„Megtaláltuk a közös hangot Árpival, úgy érzem jól kiegészítjük egymást, segítjük a másikat. Az ő tudása és rutinja – miközben magamat sem mondanám zöldfülűnek – is sokat számít, de a legfontosabb a munka, amely az új edző érkezésével visszatért a rendes kerékvágásba” – fejtegette érdeklődésünkre a formajavulás okait Mikler.
A veszprémi szurkolók az év végi szereplés láttán újra bizakodnak, ismét a megszokott célokat – bajnoki cím és négyes döntő a BL-ben – emlegetik a kedvenceikkel kapcsolatban. Reális ez? – kérdeztük a kapust. 
„Szerintem igen, de még nem tekintünk annyira előre, mert nem szeretnénk elbukni a kicsi akadályokban. Ezt mindig el szoktuk mondani, főleg, mert a csapat elég hullámzó teljesítményt nyújtott idáig, most kezd magára találni. Lesz egy világverseny (januárban olimpiai kvalifikációs vb-t rendeznek – a szerk.), amely után mindig nehéz újra összeállni a csapatnak, biztos vagyok benne, hogy még februárban is lehetnek nehezebb meccseink, hullámzó teljesítmények. Ennek ellenére is úgy érzem, hogy az idény végi célokat még teljesítheti a csapat.”

Még három bajnoki

Miklerék csütörtök este a Ferencvárost fogadják a hazai bajnokságban, 10-én pedig a Dabas látogat a Veszprém Arénába. A Telekom Veszprém december 16-án, a Cegléd vendégeként zárja az esztendőt. A címvédő Szegedre szintén három bajnoki vár még: 6-án Gyöngyösön, 15-én Csurgón szerepel a bajnokcsapat, amely hazai közönségétől 11-én, a Cegléd ellen búcsúzhat. A bajnokság és a BL-idény is a világbajnokság után, februárban folytatódik majd.

Szerző

A szurkolókat büntetik a Magyar Kupa érthetetlen meccs-időpontjaival

Publikálás dátuma
2018.12.05. 19:44

Fotó: Bodnár Boglárka / MTI
Az nem kifogás, hogy korán sötétedik - ezzel a viszonylag ismert körülménnyel lehet számolni a mérkőzésnaptár összeállításánál.
Hétköznap délben tétmérkőzést játszani enyhén szólva bizarr ötlet. A labdarúgó Magyar Kupa legutóbbi fordulójában ez történt. A legjobb 16 közé jutásért rendezett találkozókból hétre ebben a szokatlan időpontban került sor. A Pénzügyőr – Puskás Akadémia összecsapás ezt tetőzte, délelőtt 11 órakor léptek pályára a csapatok.
Lehet magyarázkodni, hogy az alacsonyabb osztályú együttesek pályáin nincs világítás, és ha esetleg hosszabbítás lenne, akkor besötétedik. Ez igaz, ám a körülmények nem ismeretlenek a szervezők előtt. A játéknapok kijelölésénél ezt figyelembe lehetne venni, és a korábban sötétedő napokra eső fordulót hétvégén kellene megrendezni.A Magyar Kupa jövőre ünnepli alapításának századik évfordulóját, és az elmúlt évtizedekben gyakran felvetődött, hogyan lehetne ez a sorozat még rangosabb. Elméletben van rangja, hiszen a győztes kijut a nemzetközi porondra, és a kiírás azt is tartalmazza, hogy az MK segíti a magasabb és alacsonyabb osztályú csapatok versenyrendszerű találkozását. A „kicsiknek” kevés az esélyük arra, hogy jogot szerezzenek az indulásra a nemzetközi kupában, de rangos élcsapat fogadására van lehetőség, és ez csak ritkán adatik meg alacsonyabb osztályú klub történetében. Egy ilyen összecsapást vélhetően minél többen szeretnének megtekinteni, ezt azonban akadályozza a furcsa időpont. A szurkoló megteheti, hogy szabadságot vesz ki, netán táppénzre megy, vagy ha a diák, akkor "lóg" az iskolából, de nem szerencsés ez a kényszerhelyzet. 
Van megoldás, csak meg kell találni a megfelelő időpontot, és ez nem ördöngős feladat. Ha a szervezők komolyan gondolják, hogy rangosabbá teszik a Magyar Kupát, legyen komoly érdeklődés a mérkőzések iránt, akkor erre jobban figyeljenek. Üres nézőtér előtt játszani a csapatoknak sem élmény, de leginkább a szurkolókat büntetik az érthetetlen időpontokkal.
Témák
labdarúgás

Fucsovics felnőtt a legjobbakhoz

Publikálás dátuma
2018.12.05. 19:35

Fotó: Szalmás Péter
Edzője, Sávolt Attila szerint a legjobb magyar férfi teniszező, Fucsovics Márton eljutott arra a szintre, hogy a világ élvonalába tartozó játékosoknak is méltó ellenfele legyen. A 26 éves magyar klasszis idén megnyerte élete első ATP-tornáját Genfben, a világranglistán pedig a 36. helyen zárt, ami szintén karriercsúcs. 
A játékos idei évét értékelő sajtótájékoztatón Sávolt azt mondta, a következő év legfontosabb célja, hogy sikerüljön a legjobb ötven között maradni. 
„Marciban még van 8-9 év, jövőre ha jobb idénye van, akkor odaérhet a top 20-ba, de jöhet egy rosszabb év is, és visszacsúszhat a 60-80. helyre is. A lényeg, hogy ugyanilyen motiváltan álljon hozzá a játékhoz” – mondta Sávolt. 
Fucsovics elmondta, szívesen pályára lépne a magyar válogatottban a németek elleni Davis Kupa-találkozón februárban Frankfurtban, de csak akkor, ha addig sikerül rendezni viszonyát a magyar szövetséggel. A tájékoztatón elhangzott, hogy a felek álláspontja egyelőre nem közeledett egymáshoz. 
Áprilisban ATP-torna lesz Budapesten, erről a játékos annyit mondott, ugyanebben az időpontban Barcelonában is lesz verseny. A stábjával később dönt arról, hol lép pályára.
Fucsovics jövőre a Grand Slam-tornákon Babos Tímeával vegyespárosban is elindul. 
"Még sosem játszottam vegyes párost, a Grand Slameken szeretnénk indulni Timivel - jelentette ki Fucsovics. - Nyáron kezdődik az olimpiai kvalifikáció, és óriási lenne érmet nyerni együtt a tokiói játékokon.”
Szerző
Témák
tenisz