És akkor Magyarország megtámogatja a NATO-t

Publikálás dátuma
2018.12.05 18:22
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a NATO-tagországok külügyminiszter
Fotó: MTI/KKM/ Mitko Sztojcsev
Két misszióhoz is érkeznek magyar katonák.
Magyarország összesen 100 fővel növeli hozzájárulását a NATO koszovói, illetve afganisztáni missziójához — jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az észak-atlanti szövetség külügyminiszteri tanácskozásán. Elmondta azt is, Magyarország 2024-ig fenntartja évi 500 ezer dolláros (141,5 millió forintos) támogatását az afganisztáni biztonsági erőknek. A politikus a brüsszeli találkozót követő sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy hazánk megpályázza a KFOR — a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói nemzetközi békefenntartó haderő — jövő nyáron megüresedő parancsnoki tisztét. A brüsszeli ülés második napján a tárcavezetők a nyugat-balkáni és az afganisztáni helyzetről tárgyaltak. Megállapították, hogy a görög-macedón névvita megoldásával Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság jó úton halad a NATO-tagság felé. Szijjártó Péter a magyar álláspontot tolmácsolva arról beszélt, hogy az országnak már rég a szövetségesek között lenne a helye. Kérdésünkre elmondta, hogy az ülésen nem emelt kifogást a macedóniai bíróságok független működésével kapcsolatban. Pedig a NATO-tagságnak ugyanúgy feltétele a demokratikus berendezkedés, mint az EU-csatlakozásnak. Orbán Viktor miniszterelnök a Gruevszki-üggyel kapcsolatban azzal vádolta a macedón igazságszolgáltatást, hogy részese az országban zajló politikai játszmáknak. A külügyminiszterek arról is döntöttek, hogy Bosznia-Hercegovina benyújthatja első éves akciótervét a NATO-nak. Ez még nem azt jelenti, hogy a nyugat-balkáni államot meghívták a szövetség csatlakozást előkészítő programjába, de mindenképpen az együttműködés szorosabbra fűzéséről árulkodik. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a tanácskozást követő sajtóértekezletén “rossz időzítésűnek” nevezte az önálló hadsereg létrehozásáról szőtt koszovói terveket. Szerinte az csak bonyolítaná az Európai Unió közvetítésével zajló Belgrád és Pristina közötti párbeszédet.  “Az európai egység nem helyettesítheti a transzatlanti egységet” — válaszolta a főtitkár arra az újságírói kérdésre, hogy az európai hadsereg létrehozása milyen hatással lehet az észak-atlanti szövetség jövőjére.
Témák
NATO
2018.12.05 18:22

Bekérették a budapesti svéd nagykövetet, mert egy miniszterük bírálta Orbánt

Publikálás dátuma
2019.02.15 20:27
FOTÓ: AFP / KISBENEDEK ATTILA
Fotó: /
A svéd szociális ügyekért felelős miniszter nemrég úgy fogalmazott, Magyarországon "a politika bűzlik a '30-as évektől." Szijjártó már akkor "visszaszólt", de mint kiderült, nem érte be ennyivel.
Bekérették a budapesti svéd nagykövetet a Külgazdasági és Külügyminisztériumba a svéd szociális ügyekért felelős miniszter Magyarországot bíráló megjegyzése miatt - írja az MTI Szijjártó Péter közlésére hivatkozva.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Annika Strandhäll svéd szociális ügyekért felelős miniszter a minap azt a bejegyzést tette közzé a Twitteren, hogy "riasztó, ami Magyarországon történik. Most azt akarja Orbán, hogy több »igazi« magyar gyermek szülessen. A politika bűzlik a '30-as évektől, és jobboldali populistaként ködösíteni kell, hogy ez a fajta politika milyen következményekkel jár arra az önállóságra nézve, amiért a nők küzdöttek."

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már akkor "visszaszólt" a politikusnak, hozzáfűzve, hogy "Magyarország a családokra költi a pénzt, Svédország pedig a migránsokra." Most pedig ismét jelezte, szerinte megengedhetetlen az a hangnem, amelyet a svéd miniszter használt.
A tárcához bekéretett nagykövetnek el is mondták, hogy elfogadhatatlannak tartják a svéd miniszter kijelentését.
"A diplomata a magyar álláspontot tudomásul vette, és ígéretet tett, hogy továbbítja" - mondta a miniszter.
2019.02.15 20:27

Fekete színű, mérgező hó hullott Szibériában (videó)

Publikálás dátuma
2019.02.15 18:35
Szénbányászat - képünk illusztráció
Fotó: / Kállai Márton
A környék, nem meglepő módon, a szénbányáiról ismert. Környezetvédelmi aktivisták szerint a jelenség jól megmutatja, milyen katasztrofális helyzetben van a régió.
Fekete hó hullott az égből Szibériában egy olyan régióban, amely leginkább a szénbányászatáról híres - írja a 444.hu. A hírek szerint ráadásul nem elég, hogy a hó sötét színű, még mérgező is. A jelenségről számos felvétel is készült, alább a brit The Guardian videóját láthatják:
A fekete hóért a szénpor a felelős, amely a Szibéria déli részén fekvő Kuzbass-régió számtalan külszíni fejtésű szénbányájából jut a levegőbe. Környezetvédelmi aktivisták szerint a fekete hó csupán a jéghegy csúcsa, valójában mindig ennyi szénpor van a levegőben, csak ez a hó miatt most jobban látszik.

A fentiek fényében nem meglepő, hogy a világ egyik legnagyobb széntermelő vidékének számító térségre borzasztó egészségügyi adatok jellemzőek. A rákos megbetegedések és a tüdőbajok száma átlagon felüli a térségben, a régió 2,6 millió lakosának várható élettartama pedig 3-4 évvel van az amúgy is alacsonynak számító orosz átlag (71,5 év) alatt.2019.02.15 18:35