Néprajzi Múzeum;

Időcsapdába ejtették az ország egyik legnagyobb múzeumát

A kormányzati sikerpropagandával szemben a Néprajzi munkatársai azt állítják, a költözés körül teljes a káosz.

Jó hír: az új Néprajzi Múzeum egy rangos nemzetközi versenyen elnyerte a világ legjobb középületének járó díjat. Rossz hír: az elismerés nem a valóságos épületnek, hanem a látványtervnek szól, a Városligetnél épülő múzeum helyén egyelőre csak hatalmas gödör ásítozik. Még rosszabb hír: a Kossuth térről eltávolított intézmény dolgozóinak sejtelmük sincs, hogy mikor, hova és hogyan tudják átvinni a hatalmas gyűjteményt.

Kemecsi Lajos, a múzeum főigazgatója ugyanakkor lapunknak azt állította, hogy a költöztetés a tervezett ütemben zajlik. Közlése szerint a Városliget Zrt. és az EMMI szakembereivel együtt, a vonatkozó kormányhatározatoknak megfelelően végzik a költözési és logisztikai feladatokat.

Miközben a főigazgató úgy látja, minden a legnagyobb rendben van, a múzeum (nevük mellőzését kérő) munkatársai ennek pontosan az ellenkezőjéről számoltak be a Népszavának. 

Időcsapdában vagyunk – jelentette ki egyikük. A kormány döntése értelmében a múzeumnak 2019 végéig kell elhagynia a Kossuth téri ingatlant, amit a Kúria és a Legfőbb Ügyészség vesz birtokba. Az új városligeti épület azonban csak 2021-re készül el. Már amennyiben tényleg elkészül addig: az ilyen volumenű beruházásoknál gyakori a csúszás. Ráadásul a bíróság nemrég hatályon kívül helyezte az építési engedélyt, és új eljárás lefolytatására utasította az V. kerületi kormányhivatalt.

A múzeum egy éve zárva van, de a csomagolás pillanata még nem érkezett el. Kemecsi Lajos tájékoztatása szerint „a kiállítóterekben jelenleg is a költözés előkészítése zajlik. Ez revíziókat, digitális fotózást, QR-kódokkal való ellátást, állományvédelmi tevékenységet, a szállításhoz-mozgatáshoz elengedhetetlen restaurátori beavatkozásokat jelent.”

A Néprajziban őrzött mintegy 220 ezer tárggyal a Szabolcs utcai raktárba kellene áthurcolkodni, ami viszont nincs kész. Bár a főigazgató azzal kalkulál, hogy a raktárat jövő év elején átadják, és ezt követően indulhat a műtárgyak költöztetése, a munkatársak körében olyan hírek terjednek, hogy a Szabolcs utcai épületegyüttes csak nyáron lesz fogadókész állapotban.

Mérget semmire sem lehet venni. Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa idén februárban azt mondta, hogy a Szabolcs utcai komplexum (ami a legkorszerűbb ilyen típusú intézmény Európában) még ebben az évben elkészül.

Az, hogy annak rendje és módja szerint kivárják majd, amíg a raktárban „beáll a pára és a klíma”, pillanatnyilag hiú ábrándnak tűnik. Így sem látszik, hogyan tartható a kormány által megszabott határidő. A biztonságos és szakszerű átköltözéshez ekkora tárgymennyiség esetén – tudtuk meg – minimum egy, de inkább két évre lenne szükség.

Nem elhanyagolható probléma, hogy a munkatársak elmondása szerint a Kossuth téren lévő könyvtár és irattár számára a Szabolcs utcában nem lesz hely. Sőt: a munkatársak számára sem lesz. A múzeumi létszámot – éppen a költözésre tekintettel – felduzzasztották mintegy 120 főre. Csakhogy a Szabolcs utcában nincsenek irodák egy ekkora stáb elhelyezésére. „Fogalmunk sincs, hova kerülünk addig, amíg elkészül az új épület a Városligetnél” – osztotta meg kételyeit egy néprajzis dolgozó.

Elküldött kérdéseink nagy részét Kemecsi Lajos válasz nélkül hagyta, és annak sem adta jelét, hogy a kormánynál kezdeményezné a határidők módosítását. A főigazgató ugyanakkor rögzítette: a legfontosabb szempont minden körülmények között a gyűjtemények biztonsága, erre ügyelve készülnek a tervek.

Kiürítési zűrökA Kossuth téri épület a Néprajzi Múzeum kiköltözésével sem lesz üres, az ingatlan Alkotmány utcai részét ugyanis a Politikatörténeti Intézet (PTI) használja. A Kúria nemrég kimondta ugyan, hogy a PTI használati jogát törölni kell az ingatlan-nyilvántartásból, de az épületrész kiürítésére vonatkozó állami keresetet megalapozatlannak találta. Megfelelő ellentételezés esetén a PTI hajlandó kiköltözni. Kérdésünkre, hogy milyen lépéseket készül tenni, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. azt válaszolta: jelenleg várják a Kúria írásos ítéletet, ezt követően alakítják ki jogi álláspontjukat.
Terv és valóságÓvatosan kell bánni a látványtervekkel. Emlékezhetünk a Duna Aréna szomorú történetére: a tervek általános tetszést arattak, aztán impozáns úszócsarnok helyett valami egészen mást, egy konténerszerű képződményt kaptunk. A még csak papíron létező új Néprajzi Múzeum az International Property Awards nemzetközi ingatlanszakmai versenyen lett a „világ legjobb középülete”. Kérdésünkre, hogy mennyiben szokás látványtervek alapján díjakat osztogatni, Torma Tamás szakújságíró elmondta: ez nem építészeti, hanem beruházói díj. Az említett versenyen nem a szép, hanem a nagy projektek szoktak nyerni. Ettől függetlenül szerinte a Liget Projekt épülettervei közül messze a Néprajzi Múzeumé a legjobb.