Ausztráliában már alig használnak nejlonzacskót

Publikálás dátuma
2018.12.06 12:12
Illusztráció
Fotó: AFP/ Yu fangping
Az elmúlt három hónapban 80 százalékkal visszaszorították a műanyag szatyrok használatát Ausztráliában - közölte az ország kiskereskedelmi szövetsége.
Ausztrália három hónap alatt drasztikusan, 80 százalékkal csökkentette az eldobható nejlonzacskók használatát, ráadásul ez nem egy jogszabálynak, hanem magánvállalatoknak köszönhetően történt - írta a 24.hu az IFLScience alapján.
Először az ország két legnagyobb szupermarketlánca, a Coles és a Woolworths, árult újrahasznosítható zsákokat a műanyag szatyrok helyett. A kezdeményezéshez aztán sorra csatlakoztak a kisebb cégek is. Ennek köszönhetően a nejlonszatyrok használata nemcsak az élelmiszerboltokban, de a lakberendezési üzletekben is visszaszorult. A váltást a helyi hatóságok is támogatták, ma már csak Új-Dél-Wales államban nem sikerült eltüntetni a műanyag zacskókat.

Magyarország: nem szavazták meg

Bár a kormány korábban közölte, 2021-től teljesen betiltják a műanyag zacskókat, a Fidesz európai parlamenti képviselői Strasbourgban nem szavazták meg az erről szóló javaslatot. A magyar kormánypárti politikusok tartózkodása ellenére a törvényjavaslat simán, 571:53 arányban átment, így 2021-től betiltanák többek között a műanyag fülpiszkálókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat, ilyeneket kizárólag fenntartható anyagokból lehet készíteni. Az eredeti javaslathoz hozzáadták a lebomló műanyagokból készült zacskókat is.
Frissítve: 2018.12.06 14:16

Visszatért repülni nem tudó párjához Szofi, a fehér gólya

Publikálás dátuma
2019.04.23 10:50
Illusztráció
Fotó: AFP/ NICOLAS MAETERLINCK
Vasárnap hazatért a dömösi madármentő kertjében élő röpképtelen párjához Szofi, a fehér gólya.
Macus, a neve ellenére hím fehér gólya három éve lőtt sebbel került Márton András dömösi madármentőhöz. A bal vállából kioperált sörét eltávolítása után bár megerősödött, nem tudott Afrikába repülni telelni. Mivel a sérülése maradandó, Márton Andráséknál a kertben, családtagként, szabadon mozogva él - írta a Sokszínű Vidék
Nem volt sok esély, hogy párra leljen, a visszatérő gólyák közül hozzá is érkezzen "asszony", ennek ellenére a szakember 2017-ben fészekállványt készített Macusnak. Igaz, csak alacsonyat, hogy a röpképtelen madár használni tudja. És csoda történt: tojó érkezett a fehér gólya fészkébe. A költési ceremónia során öt tojást raktak, a kikelt négy egészséges fióka és a Szofi névre keresztelt tojó augusztusban elindult telelni. 
2018 tavaszán, vélhetően a Balkánon dúló márciusi tél miatt Szofi ugyan rossz állapotban, de visszatért. Felépült ugyan, de tavaly nem költöttek. A madár idén is visszatért, vasárnap kora délután Macus boldog kelepeléssel üdvözölte a dömösi kert fészkében landoló Szofit. A szakember szerint a tojó jó állapotban van, bár mozgásából arra következtet, idős madár lehet. Azért reméli, idén újra lesznek egészséges utódaik.
Frissítve: 2019.04.23 11:45

Benyúlt a tigrishez egy nő Zsolnán, éppen az történt, amire elsőre gondolnánk

Publikálás dátuma
2019.04.23 09:58
Illusztráció
Fotó: AFP/ Malte Ossowski/SVEN SIMON
Súlyosan megsebesítette egy tigris azt a nőt, aki benyúlt a rácson a szlovákiai Zsolna egy magán állatkertjében.
A 29 éves nő, vélhetően meg akarta simogatni a tigrist, ezért átnyúlt a rácson, az egyik állat azonban harapdálni kezdte a karját. A tájékoztatás szerint a nő súlyos sérüléseket szenvedett, meg kellett műteni - írta a Híradó.hu
Az észak-szlovákiai város Borodnó nevű városrészében lévő, MiniZoo nevű állatkertjében történt esetről készült amatőr videó a szlovák rendőrség Facebook-oldalán látható. Az állatkert tulajdonosát bírsággal sújthatják a biztonsági intézkedések elégtelensége miatt.