Ausztráliában már alig használnak nejlonzacskót

Publikálás dátuma
2018.12.06 12:12
Illusztráció
Fotó: AFP/ Yu fangping
Az elmúlt három hónapban 80 százalékkal visszaszorították a műanyag szatyrok használatát Ausztráliában - közölte az ország kiskereskedelmi szövetsége.
Ausztrália három hónap alatt drasztikusan, 80 százalékkal csökkentette az eldobható nejlonzacskók használatát, ráadásul ez nem egy jogszabálynak, hanem magánvállalatoknak köszönhetően történt - írta a 24.hu az IFLScience alapján.
Először az ország két legnagyobb szupermarketlánca, a Coles és a Woolworths, árult újrahasznosítható zsákokat a műanyag szatyrok helyett. A kezdeményezéshez aztán sorra csatlakoztak a kisebb cégek is. Ennek köszönhetően a nejlonszatyrok használata nemcsak az élelmiszerboltokban, de a lakberendezési üzletekben is visszaszorult. A váltást a helyi hatóságok is támogatták, ma már csak Új-Dél-Wales államban nem sikerült eltüntetni a műanyag zacskókat.

Magyarország: nem szavazták meg

Bár a kormány korábban közölte, 2021-től teljesen betiltják a műanyag zacskókat, a Fidesz európai parlamenti képviselői Strasbourgban nem szavazták meg az erről szóló javaslatot. A magyar kormánypárti politikusok tartózkodása ellenére a törvényjavaslat simán, 571:53 arányban átment, így 2021-től betiltanák többek között a műanyag fülpiszkálókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat, ilyeneket kizárólag fenntartható anyagokból lehet készíteni. Az eredeti javaslathoz hozzáadták a lebomló műanyagokból készült zacskókat is.
2018.12.06 12:12
Frissítve: 2018.12.06 14:16

Magyarország az éghajlatváltozás elleni harcban is sereghajtó

Publikálás dátuma
2018.12.10 13:30

Fotó: AFP/ Dominika Zarzycka / NurPhoto
Magyarország a 42. helyezést érte el a legfrissebb Éghajlatváltozási Teljesítési Mutatóban (CCPI 2019), amelyet hétfőn tettek közzé Katowicében, az ENSZ 24. klímacsúcsán. A CCPI szerint világszerte romlott az országok teljesítménye - közölte a Levegő Munkacsoport az MTI-vel hétfőn.
A CCPI tizennégy éve 14 kategóriában pontozza 56 ország és az Európai Unió éghajlatvédelmi teljesítményét. A most kiadott mutató szerint az összesített listát Svédország vezeti, Marokkó a második, amit megújuló energiák terén végrehajtott fejlesztéseinek köszönhet, és Litvánia a harmadik legjobb. A rendkívül gyengén teljesítő országok között szerepel az Egyesült Államok és Kína. 
Kedvezőnek ítélték, hogy az elmúlt évtizedek során jelentősen csökkent Magyarország szén-dioxid-kibocsátása - bár az utóbbi néhány évben ismét emelkedésnek indult. Rontotta ugyanakkor az országpontszámot, hogy a megújuló energiában a - nagyrészt fenntarthatatlan - biomasszaégetés játssza a vezető szerepet, a szélenergia használata "gyakorlatilag tilos", és nincs megfelelő terv sem a megújuló energiára való átállásra, sem a szénfelhasználás kivezetésére.
A globális szén-dioxid-kibocsátás újra emelkedik, miközben a ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) legújabb jelentése szerint az eddigi terveknél jóval szigorúbb intézkedésekre van szükség, és rövid időn belül foganatosítani kell azokat, hiszen csak így kerülhető el a klímakatasztrófa - mondta Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport éghajlatvédelmi projektjének vezetője a szervezet közleménye szerint.
A CCPI Magyarországra vonatkozó részének kidolgozásában a Levegő Munkacsoport szakértői is részt vettek.
2018.12.10 13:30
Frissítve: 2018.12.10 14:34

Párt kapott a szegedi csupaszpofájú tamarin

Publikálás dátuma
2018.12.10 11:11

Fotó: AFP/ Manuel Cohen
Párt kapott a Szegedi Vadasparkban gondozott nőstény csupaszpofájú tamarin (Saguinus bicolor), az új hím Angliából érkezett a Tisza-pari városba - tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t.
A Szegedi Vadaspark 2012-ben kapcsolódott be az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) fajmegmentési programjába (EEP). Kezdetben két hímet - apát és fiát - gondoztak Szegeden, majd az idősebb példány maradt az állatkertben, és mellé választottak tavaly egy nőstényt. Az idős egyed egy betegségben még azelőtt elpusztult, hogy a nőstény tavaly decemberen világra hozta volna utódait. Azért, hogy az értékes vérvonalat képviselő, és kölykeit a nehézségek ellenére is gondosan és sikerrel felnevelő nőstény ne maradjon egyedül, a program egy új hímet biztosított. Spike az angliai Colchester állatkertjéből érkezett, majd a kötelező karantén lejárta után, össze is ismerkedett jövendőbelijével, akivel láthatóan jól érzik magukat.
A csupaszpofájú tamarin a Szegedi Vadaspark egyik legnagyobb kuriózuma, a világ állatkertjeiben mindössze 177 egyedet nevelnek a nemzetközi adatbázis szerint, a faj Magyarországon csak Szegeden látható. A többi karmosmajomhoz hasonlóan a 430-480 grammos tömegű, 20-28 centi testhosszú csupaszpofájú tamarin is főleg az esőerdők lombkoronájában él, kisebb csapatokban, amelyeket egy domináns nőstény vezet. Csapat többi tagja alárendelt, nem szaporodó nőstényekből, hímekből és utódaikból áll. 
A csupaszpofájú tamarinoknál - ahogy más karmosmajmoknál is - a hímeknek fontos a szerepe az utódnevelésben, ők azok, akik a legtöbbet hordják, védik a kicsinyeket. Ennek egyik oka, hogy a szülőkhöz viszonyítva nagy méretűek a kölykök, ezért nem tudja az anya ellátni őket egyedül. Nemcsak az apa, hanem az idősebb testvérek is besegítenek, beletanulva az utódnevelésbe. A latin nevének megfelelően kétszínű, elől fehér, hátul barnás szőrű karmosmajom elsősorban pókokkal és rovarokkal, gyümölcsökkel és a fák nedvével táplálkozik. Ez utóbbi takarmány kiváltására Szegeden kísérleteztek ki egy keveréket, amely rizslisztet, tejport és különféle tápszereket tartalmaz.
2018.12.10 11:11
Frissítve: 2018.12.10 12:54