Paks 2: Azért is külön fizetünk az oroszoknak, hogy hitelt adnak nekünk

Publikálás dátuma
2018.12.06 11:39
Süli János, paksi fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter
Fotó: Népszava/ Vajda József
Az orosz hitel nyolcvan százalékát törlesztette már Magyarország – mondta Süli János, paksi fejlesztéséért felelős miniszter. Majdnem félmilliárdot pedig azért fizetünk Moszkvának, hogy egyáltalán hitelt kapjunk tőlük.
A paksi atomerőmű építése eddig 98 millió euróba került, ennek a 80 százalékát, 78 millió eurót hívott le Magyarország az orosz hitelből, amit azonban rögtön vissza is fizetett - válaszolta Szél Bernadett független parlamenti képviselő kérdésére Süli János tárca nélküli miniszter
Azt eddig is tudtuk, hogy az Oroszországgal kötött hitelszerződésben lehetőség van arra, hogy a magyar állam bármikor előtörlessze a lehívott összeget, Süli elmondása szerint "a kedvező pénzpiaci feltételeket kihasználva" idén májusban ez meg is történt, így most egy fillérrel sem tartozunk az oroszoknak - írja a Süli tájékoztatóját idéző Portfolio.hu.
A miniszter azt is elárulta, hogy az orosz fél által rendelkezésre tartott, de le nem hívott hitelösszeg után 0,25%-os rendelkezésre tartási díjat kell fizetni, ez 2016-ban 250 ezer, 2017-ben 762 500, míg 2018-ban 334 454 eurót jelentett.  
Vagyis összesen már több mint 1,3 millió eurót (mintegy 430 millió forintot) kifizetett Magyarország az orosz félnek csak azért, mert lehetővé teszi a hitel lehívását szükség esetére
- jegyzi meg csütörtöki cikkében a pénzügyi-gazdasági portál.
2018.12.06 11:39

Csütörtökön is tüntetnek a rabszolgatörvény ellen

Publikálás dátuma
2018.12.13 09:27

Fotó: / Molnár Ádám
Délután folytatódik a tiltakozás a Kossuth téren, a szervezők békés tüntetésre hívták a résztvevőket.
Szerdán a Parlamenttől a Parlamentig vonult a rabszolgatörvény ellen tüntető tömeg, ám közben végigjárta a belvárost és elfoglalt két hidat. A Fidesz székházánál két rendőrt gázspray-vel fújtak le, a Kossuth téren a tüntetők ellen használtak könnygázt. A résztvevőket egy szónok akkor csütörtök délutánra is demonstráció hívta: a tervek szerint 5-6 óra között fognak elindulni, hogy forgalmasabb utakat és közlekedési csomópontokat zárjanak le. A Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet eközben a Facebookon hirdetett tüntetést, az esemény 17 órakor kezdődik a Kossuth téren.
„Hozz magaddal enni- és innivalót, meleg ruhát, és készülj fel, hogy több órát maradunk”
– írták a szervezők, hozzátéve: békésen tüntetnek majd a rabszolgatörvény elfogadása ellen.

Lépnek a szakszervezetek

A szakszervezetek sztrájkelőzetessel hívnák fel a figyelmet a rabszolgatörvény igazságtalanságára: Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke más szakszervezeti vezetőkkel szerdán a Kossuth téren tartott sajtótájékoztatót, amin arra kért minden érintett dolgozót, hogy csütörtökre mindenki vegyen ki egy szabadnapot, ezzel figyelmeztessenek egy esetleges sztrájk következményeire.
„Nagyon érezzük a társadalmi konszenzus és a béke hiányát, nem létezik, hogy a munkáltatónál legyen minden jog”
– mondta Borosné.
Hozzátette, hogy ha szükséges, a lakosság és az állampolgárok támogatásával szerveznének sztrájkot 400 órás – a német multik kívánságára bevezetett, de önkéntesen választhatónak titulált – túlóra bevezetése ellen. A rabszolgatörvény alkalmazásának megakadályozására buzdít a BKV-s Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) is. Naszályi Gábor, az EKSZ elnöke, aki több szakszervezeti vezetővel maga is részt vett a szerdai tüntetésen, a Zoom.hu szerint közölte: a szakszervezetek erős háttér nélkül nem sokra mennek, különösen nem egy olyan kormány ellen, amelyik nyolc éve nem hallgat meg senkit. Naszályi leszögezte: amennyiben a kormány nem hívja vissza a javaslatot, a szakszervezetek akár a diákokkal is megerősödve a túlmunka megtagadására fognak buzdítani minden munkavállalót. Az EKSZ önállóan és a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) tagjaként is folytatja a törvény bevezetése elleni küzdelmet. Amennyiben mégsem járnak sikerrel, a szakszervezet országos mozgósításba kezd a közlekedésiek körében is: felszólít minden munkavállalót, hogy tagadja meg a megszokottnál több túlórát. Ezt ugyanis bárki megteheti – hívta fel a figyelmet. A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerdán nyílt levélben kérte Áder János köztársasági elnököt, hogy a rabszolgatörvényt megfontolásra küldje vissza az Országgyűlésnek.

Utoljára ül össze a parlament

Az Országgyűlés csütörtökön befejezi a 2018-as munkáját. A parlament idei utolsó ülésének negyedik napja reggel 9 órakor kezdődik. Elsőként a Kúria elnöke számolhat be legfeljebb fél órában szervezete 2017-es tevékenységéről, amit a kormány, majd a frakciók értékelhetnek. A második és harmadik napirendi pontban az Országos Bírósági Hivatal (OBH) vezetőjének, valamint a legfőbb ügyésznek nyílik lehetősége a beszámolóra, amelyekhez hasonlóan hozzászólhatnak a képviselők is. A Ház hétfőn kezdte meg őszi ülésszakának záró ülését, szerdán pedig több mint negyven előterjesztésről határozott. Bár az ellenzék minden eszközzel megpróbálta megakadályozni, a parlament kormánypárti többsége végül a rabszolgatörvényt is megszavazta.

2018.12.13 09:27

323,00 forinton az euró

Publikálás dátuma
2018.12.13 08:23
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi piacon csütörtök reggel: az euróval, a svájci frankkal és a japán jennel szemben erősödött, míg a dollárhoz képest gyengült - írta az MTI.
Az euró 323,00 forinton forgott reggel hét óra körül, 11 fillérrel csökkent a közös európai pénz árfolyama a szerda esti 323,11 forinthoz képest.
A dollár árfolyama 284,05 forintról 284,14 forintra erősödött, míg a svájci franké 286,26 forintról 286,03 forintra gyengült.
A jent 2,5045 forinton jegyezték, szemben a szerda esti 2,5088 forinttal. Az euró 1,1368 dolláron forgott, stagnált az árfolyam. A svájci frankhoz képest 0,02 százalékkal drágult a közös európai fizetőeszköz, 1,1296 frankon jegyezték.
Egy dollárért 0,9935 frankot kértek, 0,01 százalékkal erősödött a dollár. A jenhez képest 0,15 százalékkal drágult a dollár, csütörtök reggel 113,45 jent ért.
Szerző
2018.12.13 08:23