Négy nap múlva kiderül, hogy a britek visszatáncolhatnak-e a Brexittől

Publikálás dátuma
2018.12.06. 12:18
Képünk illusztráció. Fotó: AFP / dpa /Michael Kappeler
Uniós bírósági döntéstől függ, hogy az Egyesült Királyság egyoldalúan elállhat-e a kiválástól. Az ítélet döntő pillanatban lehet hatással a brit parlament euroszkeptikus és uniópárti tagjaira is.
Jövő hétfőn, egy nappal a Brexit-megállapodásról szóló brit parlamenti szavazás előtt hirdet ítéletet az Európai Bíróság arról, hogy az Egyesült Királyságnak jogában áll-e egyoldalúan leállítani az uniós kiválás folyamatát. A luxembourgi székhelyű törvényszék csütörtöki tájékoztatása szerint december 10-én reggel 9 órakor lesz az ítélethirdetés, amely szokatlan gyorsasággal követi a főtanácsnoki indítványt ebben az ügyben – mutat rá az MTI.
 A bíróság illetékes főtanácsnoka e heti állásfoglalásában megállapította, hogy szerinte az EU alapszerződésének 50. cikke lehetővé teszi a kilépési szándék bejelentésének egyoldalú visszavonását mindaddig, amíg hivatalosan nem lép hatályba a távozás. Ez jelen esetben 2019. március 29-én, pontosan két évvel az 50. cikk aktiválása után lesz esedékes. Az indítvány nem köti a bírákat, a tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy az ítéletek többnyire megegyeznek az előzetes állásfoglalással.
A brit parlament alsóháza jövő kedden szavaz a kormány és az Európai Unió által elért Brexit-megállapodásról, azonban szakértők szerint az egyezmény elfogadása a jelenlegi erőviszonyok alapján egyelőre teljesen valószínűtlennek tűnik, ennek hiányában pedig a brit kormány eddigi nyilatkozatai alapján legvalószínűbb a rendezetlen kiválás, noha az elmúlt napokban maga Theresa May brit kormányfő is világossá tette, hogy ha a parlament elutasítja a megállapodást, akkor az Egyesült Királyság vagy megállapodás nélkül lép ki az unióból, vagy az is elképzelhető, hogy az EU tagja marad. A hétfői luxembourgi ítélet hatással lehet ezen folyamatra, ugyanis a bennmaradás sok képviselő szemében vonzóbb lehet a komoly gazdasági károkat okozó, úgynevezett „kizuhanásnál", és a kilépést ellenzők számára kedvező döntés nyomán valamelyest nőhet egy második népszavazás esélye is. 
Szerző

A világon elsőként Luxemburgban lehet ingyenes a tömegközlekedés

Publikálás dátuma
2018.12.06. 11:17
Illusztráció
Fotó: Joel Saget / AFP
Jövő nyártól a világon elsőként Luxemburgban lehet ingyenes a vonat-, a villamos- és a buszközlekedés.
A luxemburgi miniszterelnök, Xavier Bettel, aki a Demokrata Párt színeiben - ezúttal a baloldallal és a zöldekkel - másodszor is kormányozhat, több forradalmi változást is tervez. Az akár már jövő nyártól ingyenesen használható tömegközlekedés mellett legalizálná a marihuánát és két új szabadnapot is bevezetne - írta a The Guardian.
Luxemburg a világ egyik legforgalmasabb városa: 110 ezer ember lakja és további 400 ezer ingázik a munkahelyére. Az ország lakossága 600 ezer fő, de naponta további 200 ezer ember érkezik munkába Franciaországból, Belgiumból és Németországból.
A kormány már több, a tömegközlekedés ingyenessé tételére utaló intézkedést is hozott: nyártól a 20 év alattiak díjmentesen utazhatnak, a középiskolásokat pedig ingyen járatokkal szállítják otthonról az iskolába és vissza, de folyamatosan csökkentik az ingázók jegyeinek árait is. A tervek szerint 2020 nyarától teljesen megszűnnének a menetdíjak. A cikk megjegyzi, hogy ennek menete azonban nincs teljesen kidolgozva, nincs például döntés arról, mi lesz a vonatjegyekkel.
Szerző

Az iráni szankciókat sérthette meg - Őrizetbe vették Huawei egy vezetőjét

Publikálás dátuma
2018.12.06. 10:00

Fotó: Huawei
Elfogták a cég pénzügyi vezetőjét és alelnökét, a Huawei alapítójának lányát Kanadában, és az Egyesült Államoknak adhatják majd ki.
Őrizetbe vették a Huawei egyik vezetőjét Kanadában, és várhatóan kiadják Washingtonnak - írja az Euronews. A hatóságok nem közöltek részleteket. A háttérben az a gyanú állhat, hogy a kínai technológiai óriás megszegte az Egyesült Államok Irán elleni szankcióit. Bár az is tény: több nyugati kormány is óva int a Huawei okostelefonok használatától amiatt a gyanú miatt, hogy az eszközökkel a kínai kormány illegális megfigyeléseket végezhet. Mindössze annyit tudni, hogy
Meng Van-Zsuról van szó, aki a Huawei pénzügyi vezetője és alelnöke, egyben Ren Zseng-fei, a cég alapítójának lánya.

A nő két repülőjárat között szállt át, amikor elfogták december elsején. A kanadai kínai nagykövetség éles hangú közleményben bírálta az őrizetbe vételt.
A letartóztatás a lehető legrosszabbkor történt: az egymással kereskedelmi háborúban álló Kína és Amerika között pillanatnyilag éppen enyhült a feszültség a két ország elnökének G20-as találkozója után.
Szerző