A világon elsőként Luxemburgban lehet ingyenes a tömegközlekedés

Publikálás dátuma
2018.12.06 11:17
Illusztráció
Fotó: AFP/ Joel Saget
Jövő nyártól a világon elsőként Luxemburgban lehet ingyenes a vonat-, a villamos- és a buszközlekedés.
A luxemburgi miniszterelnök, Xavier Bettel, aki a Demokrata Párt színeiben - ezúttal a baloldallal és a zöldekkel - másodszor is kormányozhat, több forradalmi változást is tervez. Az akár már jövő nyártól ingyenesen használható tömegközlekedés mellett legalizálná a marihuánát és két új szabadnapot is bevezetne - írta a The Guardian.
Luxemburg a világ egyik legforgalmasabb városa: 110 ezer ember lakja és további 400 ezer ingázik a munkahelyére. Az ország lakossága 600 ezer fő, de naponta további 200 ezer ember érkezik munkába Franciaországból, Belgiumból és Németországból.
A kormány már több, a tömegközlekedés ingyenessé tételére utaló intézkedést is hozott: nyártól a 20 év alattiak díjmentesen utazhatnak, a középiskolásokat pedig ingyen járatokkal szállítják otthonról az iskolába és vissza, de folyamatosan csökkentik az ingázók jegyeinek árait is. A tervek szerint 2020 nyarától teljesen megszűnnének a menetdíjak. A cikk megjegyzi, hogy ennek menete azonban nincs teljesen kidolgozva, nincs például döntés arról, mi lesz a vonatjegyekkel.
2018.12.06 11:17

Jövő év végére új híd állhat Genovában a leomlott helyén

Publikálás dátuma
2018.12.18 15:14

Fotó: AFP/ Manuel Romano
43 fénypont emlékeztet majd a katasztrófa áldozataira. A hídroncs alatt álló mintegy 150 lakóházat lebontják.
Márciusban elkezdődik az építkezés, és 2019 végére új híd fog állni a Genovában leomlott Morandi-híd helyén – jelentette be Danilo Toninelli olasz infrastrukturális és közlekedési miniszter kedden, miután nyilvánosságra hozták a hídépítési pályázaton nyertes cég nevét. Danilo Toninelli az MTI összefoglalója szerint közölte, hogy a hídavatást akár már 2019 végén vagy 2020 elején megtarthatják. Az augusztus 14-én összeomlott genovai híd újjáépítésére kiírt pályázaton 22 vállalat indult. A nyertes az olasz Salini-Impregilo cég lett, amely az Italferr és a genovai Fincantieri vállalatcsoportokkal közösen valósítja meg a 220 millió eurós beruházást. A nyertes terv Renzo Piano genovai építész elképzelése alapján született meg. Az új hídon 43 fénypont emlékeztet majd a katasztrófa ugyanennyi áldozatára. Marco Bucci genovai polgármester – aki egyben az újjáépítéssel megbízott kormánybiztos is – arra kérte a pályázaton másodikként befutó vállalkozást: ne fellebbezze meg az eredményt, mert ez lassítaná az építkezés elindítását. A Morandi-híd megmaradt részeinek lebontása megkezdődött, és lebontják a hídroncs alatt álló mintegy 150 lakóházat is, amelyből a lakókat már augusztusban kiköltöztették.       Az 1967-ben felavatott Morandi-híd a város keleti és nyugati részét összekötő útvonalnak számított. Az olasz közlekedésügyi minisztérium szakértői jelentése szerint a hídomláshoz több együttes tényező vezetett, köztük a híd terhelése, valamint a szerkezet hiányos karbantartása. A híd összeomlásáért mintegy 20 ember ellen indult vizsgálat, köztük vannak a hidat üzemeltető olasz autósztráda-társaság vezetői. A Morandi-híd Genovában augusztus 14-én omlott le, a katasztrófában 43 ember vesztette életét. Az ügyészség három bűnvádi eljárást indított el: az elsőt gondatlanságból előidézett tömeges halál, a másodikat gondolatlanságból okozott katasztrófa, míg a harmadikat ugyancsak gondatlanságból elkövetett merénylet a közlekedés-biztonság ellen címén.
2018.12.18 15:14

Kétezer emberről mondták már ki az ítéletet: életük végéig Erdogan börtöneiben maradnak

Publikálás dátuma
2018.12.18 14:38

Fotó: AFP/ Arif Hudaverdi Yaman
A több százezer őrizetbe vétel nyomán már 3 ezernél több börtönbüntetést szabtak ki a 2016-os puccsra hivatkozva.
Eddig 1934 embert ítéltek életfogytiglani börtönbüntetésre Törökországban a 2016. július 15-i puccskísérlettel kapcsolatban - jelentette kedden az Anadolu török állami hírügynökség. Összefoglalójuk szerint a hatalomátvételi kísérlettel összefüggésben eddig 3057 ember kapott börtönbüntetést a puccskísérlet miatt: 
  • 1934 ember büntetése életfogytiglan;
  • közül 956-an súlyosbított életfogytiglanit kaptak;
  • további 1123 embert pedig 1 év 2 hónaptól 20 évig terjedő börtönbüntetésekre ítéltek.
A puccskísérlet miatt eddig 289 bírósági per indult, ebből keddig 239-et tudtak lezárni a török hatóságok. A súlyosbított életfogytiglanit kapott több volt tábornok, tiszt és altiszt, de rengeteg civil aktivistát, jogvédőt, újságírót és tanárt is börtönbe zártak, akár évtizedekre.
A hatósági fellépés 2016 júliusa óta szakadatlan. A fegyveres erőknél mintegy 15 ezer embert menesztettek tisztségéből, összesen pedig csaknem 220 ezer embert, köztük bírákat, ügyészeket, tanárokat, orvosokat, üzletembereket, újságírókat vettek őrizetbe, összeesküvéssel vagy terrorizmussal gyanúsítva őket.

A kivégzés helyén áll a súlyosbított életfogytiglan

A török kormányzat a halálbüntetést 2004-ben az európai uniós csatlakozás vágyával törölte az alkotmányból. Helyette vezették be a súlyosbított életfogytiglani szabadságvesztést. Ez gyakorlatilag tényleges életfogytig tartó börtönbüntetést jelent, azonban az elítélt magaviseletétől függően legkorábban 30 év után feltételesen szabadlábra kerülhet. Ez a hagyományos életfogytiglani szabadságvesztés esetén 24 év.
Amennyiben a bíróság az adott vádlottat kétszeresen vagy többszörösen súlyosbított életfogytiglanival sújtja, ez az időtartam 60 évre nő. Ezt a büntetést terrorizmusért, gyilkosságért, nemi erőszakért vagy lázadásért lehet kapni. Az elítéltnek magánzárkába kell kerülnie, és legfeljebb két rabtársával naponta egyetlen órát találkozhat.

2018.12.18 14:38