Mesterséges rádiójeleket is keresnek a különös űrobjektumon

Publikálás dátuma
2018.12.06 13:50
Illusztráció
Fotó: AFP/ MARK GARLICK
Mesterséges rádiójelek után is kutattak a tudósok, amikor az Oumuamuát, a Naprendszer egy éve felbukkant első "csillagközi bevándorlóját" vizsgálták.
Az Oumuamua nevű űrobjektum 2017-es felfedezése óta próbálják a tudósok megmagyarázni különleges alakját és jellemzőit, és meghatározni az eredetét. A kaliforniai Mountain View-ban működő, a Földön kívüli intelligens élet keresésére specializálódott SETI intézet tudósai az Allen Teleszkópsor (ATA) segítségével figyelték meg, amikor mintegy 278 millió kilométerre volt a Földtől. Céljuk az volt, hogy mesterséges rádiójeleket találjanak, amelyek bizonyítékul szolgálhatnak arra, hogy az objektum
"nem a saját csillagrendszerében bekövetkezett véletlen gravitációs csúzli-hatás által az űrbe kilökődött egyszerű kőzet".
"Olyan jelek után kutattunk, amelyek bizonyítják, hogy az objektum valamilyen technológiát foglal magában, tehát mesterséges eredetű"
- mondta Gerry Harp, a kutatásról készített tanulmány vezetője.
A csillagászok eredményeiket az Acta Astronautica című szaklap 2019 februárjában megjelenő számában fogják bemutatni. 
A tudósok ugyanakkor nem találtak rádiójel-kibocsátást. 
"Megfigyeléseink nem zárják ki egyértelműen, hogy az Oumuamua mesterséges eredetű, de fontos adatokkal szolgálhatnak a felépítéséről"
- tette hozzá Harp.
Ezek az ismeretek eszköztárul szolgálhatnak a jövőben felfedezett csillagközi objektumok természetének, vagy a Naprendszer más, kisebb objektumainak megismeréséhez. Régóta létező nézet, hogy ez utóbbiak is lehetnek csillagközi szondák: a rádiójelek megfigyelése új módot jelent ennek a fantáziadús, de nem lehetetlen elméletnek az ellenőrzésére - írta honlapján a SETI. 
A tudósok többsége szerint a hosszúkás, szivar alakú űrobjektum egy másik naprendszerből érkezett, pályája alapján nem származhat a miénkből. Kezdetben úgy vélték, üstökösről van szó, ám kiderült, hogy egyetlen tulajdonsága sem vall erre, porból és vízjégből álló csóvája sincsen. Az Oumuamuáról feltételezték, hogy aszteroida, noha alakja rendkívül szokatlan, szivarhoz vagy uborkához hasonlítják, hossza 200 méternél is több.
A mesterséges eredetet tekintve a kutatók szerint az is egy lehetőség, hogy az Oumuamua egy úgynevezett napvitorlás, egy fejlett technológiájú műszerből származó törmelékként úszik a csillagközi térben. Az elmélet képviselői, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ csillagászai szerint az objektumot a Nap sugárzása hajtja. Úgy vélik, nagy sebessége és szokatlan pályagörbéje annak következménye, hogy már nem működik. 
A Hawaii Egyetem csillagászai 2017. október 19-én észlelték a Naprendszeren nagyon nagy sebességgel áthaladó objektumot. A kutatók Oumuamuának, hawaii nyelven "elsőként érkező távoli üzenetnek" nevezték el az égitestet. Felfedezése után mintegy két és fél hónapon át volt látható nagy teljesítményű, földi bázisú teleszkópok segítségével. A kutatók folytathatták a munkát az összegyűjtött információk alapján, de a szivar alakú égitestet nem láthatják többé. A szakértők eddigi kutatásai szerint a 2015 BZ509 jelű égitest rögtön a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti keletkezése után csatlakozhatott bolygórendszerünkhöz egy másik csillagrendszerből. Júniusban hivatalosan üstökösnek nyilvánították az Oumuamuát.
Frissítve: 2018.12.06 14:17

Érdemes éjszaka az égre nézni: tetőzik a tavaszi csillaghullás

Publikálás dátuma
2019.04.23 11:11
Illusztráció
Fotó: AFP/ YE AUNG THU
A Lyridák meteorraj tetőzése kedd éjjel várható, de a telihold utáni fény megnehezíti az észlelést. A Thatcher üstökösből származó raj azonban még napokig adhat hullócsillagokat.
Érkeznek a Lyridák. A Thatcher üstökösből származó meteorraj utoljára 1861-ben járt a Föld közelében. A raj kedd éjjel tetőző aktivitása három nappal telihold utánra esik, ezért a holdfény megnehezíti a meteorraj észlelését.
A meteorok látszólagos kiindulási pontja a Lant (Lyra) csillagkép közelében van, ami ugyan már kora este felkel, de a meteorok láthatóságához magasra kellene kúsznia az égen. Mire ez megtörténik, a Hold már világít. A raj a hajnal előtti órákban holdfény nélkül 10-15 meteort is adna, holdfénnyel alig 3-4 fényesebb lesz csak látható. Viszont még a hónap végéig adhat meteorokat - írta a National Geographic
A Lyridákon kívül a hónap utolsó hetében már az Éta Aquaridák rajából is eshet néhány hullócsillag, ezekre május elején is érdemes lesz figyelni.
Frissítve: 2019.04.23 11:37

Világháborús hajóroncsot találtak Ausztrália partjainál

Publikálás dátuma
2019.04.23 09:09

Fotó: AFP
Az SS Iron Crown volt az egyetlen hajó, amelyet a második világháború alatt Victoria állam felségvizein torpedóval süllyesztettek el.
A második világháborúban egy japán tengeralattjáróról torpedóval elsüllyesztett ausztrál szállítóhajó roncsait találták meg tengeri régészek a délkelet-ausztráliai Victoria partjaitól száz kilométerre az óceán mélyén. Az SS Iron Crown szállítóhajó 1942-ben süllyedt el, a támadásban a legénység 38 tagja halt meg. Öt túlélőt egy másik hajó vett a fedélzetére - idézte fel a BBC News.
A torpedó 60 másodperc alatt elsüllyesztette a Dél-Ausztráliából Új-Dél-Walesbe ércet szállító hajót. A tengeri régészek a 77 éve az óceán fenekén fekvő roncsot 700 méter mélyen fedezték fel. A tengerfenék kutatásához és feltérképezéséhez szonáreszközöket és kamerákat használtak. Peter Harvey, a victoriai örökségvédelmi szervezet tengeri archeológusa elmondta, hogy az SS Iron Crown volt az egyetlen hajó, amelyet az állam felségvizein torpedóval elsüllyesztettek a második világháború alatt.
Hozzátette, hogy a tengerbe veszett áldozatok családtagjai számára végre lezárulhat ez a tragikus esemény most, hogy sikerült megtalálni a hajót. A hatóságok megemlékezést szerveznek az elhunytak emlékére. A legidősebb túlélő, George Fisher 2012-ben hunyt el. Mint 2003-ban elmondta: élete legszomorúbb eseménye volt a hajó elsüllyedése.
Szerző
Frissítve: 2019.04.23 09:09