Az Orosz Honfitársak kulturális központot létesíthetnek Kalocsán - a polgármester ötlete volt

Publikálás dátuma
2018.12.06. 20:34
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Bálint József kereste meg az ügyben a 25-30 tagú kalocsai orosz klubot, az intézmény 2019-ben nyílhat meg.
December másodikán közmeghallgatást tartottak Kalocsán, ahol Bálint József polgármester arról is beszélt, hogy két nappal később orosz küldöttség érkezik a városba, hogy egy „orosz kulturális kirendeltség” létesítéséről tárgyaljanak vele. A KaloHírek nevű helyi lap tudósítása szerint Bálint azt mondta, a kezdeményező az új paksi atomerőműblokkot építő Roszatom volt, akik a tárgyalásokba bevonták a budapesti orosz nagykövetséget is. A 444.hu megkereste ezzel kapcsolatban az érintetteket. A portállal a nagykövetség annyit közölt, hogy tényleg folynak ilyen tárgyalások, de ez a Roszatom ügye. Kóti Lóránt, a Roszatom magyarországi PR-menedzsere viszont azt válaszolta, hogy tud a tervről, de nem ők tárgyalnak Kalocsával, hanem a Magyarországon élő orosz közösség kulturális szervezete. Végül elérték Kern Tatjánát, az Orosz Honfitársak Koordinációs Tanácsa nevű szervezet elnökét, aki éppen Kalocsán tárgyalt az ügyben. Kern megerősítette, hogy ez tényleg az ő ernyőszervezetének az ügye, azé a tanácsé, ami próbál összefogni minden itt élő oroszt. A szavaiból azonban az derült ki, hogy az egész kultúrközpontos ötlet valójában nem az övék, hanem Bálint polgármesteré volt, az elnöknő elbeszélése szerint ő kereste meg a 25-30 tagú kalocsai orosz klubot – egyik tagszervezetüket – azzal, hogy mi lenne, ha orosz kultúrközpontot csinálnának a városban. A portál szerint Bálint valamilyen ingatlant is felajánlhatott erre a célra. Az Orosz Honfitársak elnöknője azzal kapcsolatban, hogy miért nem magán Pakson akarják az első ilyen központot létrehozni, megismételte, hogy azért, mert Kalocsa állt elő elsőként az ötlettel. Kern arról is beszélt, hogy ők kifejezetten nyitott, az oroszok mellett a helyi magyarokat is megszólító intézményt képzelnek el. Olyan kulturális központot, aminek a fő célja az orosz kultúra és a kortárs Oroszország megismertetése gyerekfoglalkozásokon, kiállításokon, színházi előadásokon, koncerteken és más eseményeken keresztül. Az is kiderült, hogy a kalocsai egyfajta próbaközpont lenne és ha beválik, más településeken is nyitnának ilyeneket az oroszok. Az Orosz Honfitársak Koordinációs Tanácsa mindezt részben orosz költségvetési forrásokból tervezi megvalósítani, Kern ugyanis elmondta, hogy részben ilyen forrásokra pályázva finanszírozzák a tevékenységüket, de indulnak EU-s pályázatokon is. Ha minden jól megy, a kalocsai központ 2019-ben nyílhat meg.
Szerző

Rövidített útvonalon jár a ráckevei HÉV a hétvégén

Publikálás dátuma
2018.12.06. 19:29
A kép illusztráció
Fotó: Népszava
Szigetcsép és Ráckeve között pótlóbuszokkal lehet majd utazni.
Karbantartás miatt rövidített útvonalon, Közvágóhíd és Szigetcsép között közlekedik a 6-os (ráckevei) HÉV december 8-án és 9-én, szombaton és vasárnap – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Mint írják, Szigetcsép és Ráckeve között H6-os jelzéssel pótlóbusz jár majd a HÉV menetrendjéhez csatlakozva, amin kerékpár is szállítható. A HÉV menetrendváltozása miatt, a csatlakozás biztosítása érdekében az első 2-es villamos 4 óra 23 perc helyett 4 óra 31 perckor, a 24-es villamos pedig 4 óra 26 perc helyett 4 óra 32 perckor indul Közvágóhíd végállomástól.
Szerző

Kásler tanácsadója csak óvja a "bomlástermékeket"

Publikálás dátuma
2018.12.06. 18:42
Illusztráció
Fotó: MOLNÁR ÁDÁM / Népszava
Csak az infrastruktúra nélküli városokban kerékpározók testi épségéért aggódott korábban Tóth Gy. László kormánypárti politológus, amikor azt írta, „a kerékpárosok a modern kor hőseinek hiszik magukat, pedig csak egy rosszul szervezett társadalom bomlástermékei ők”. Így próbálta megmagyarázni az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a tárcavezető egyik tanácsadójának botrányos kijelentését. A kormánypárti politológus cége – mint arról már írtunk – havi bruttó 460 ezer forintot kap a tárcától politikai és kommunikációs tanácsadásra. Tóth Gy. Lászlónak nemcsak a biciklisekkel kapcsolatban volt figyelemreméltó megjegyzése: szerinte „az Amerikai Egyesült Államok mint globalista-atlantista nagyhatalom az európai nemzetállamok felszámolásában érdekelt”, és „eddigi tevékenysége alapján Vlagyimir Putyin racionális politizálása komoly érték.” Az Emmi-nél arról is érdeklődtünk, hogy Kásler Miklós miniszter elfogadhatónak tartja-e ezeket a kijelentéseket. A tárca közölte: „A véleménynyilvánítás szabadsága a minden állampolgárra, így a publicistákra, közírókra és politológusokra is vonatkozik.”
Szerző