Rövidített útvonalon jár a ráckevei HÉV a hétvégén

Publikálás dátuma
2018.12.06. 19:29
A kép illusztráció
Fotó: Népszava
Szigetcsép és Ráckeve között pótlóbuszokkal lehet majd utazni.
Karbantartás miatt rövidített útvonalon, Közvágóhíd és Szigetcsép között közlekedik a 6-os (ráckevei) HÉV december 8-án és 9-én, szombaton és vasárnap – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Mint írják, Szigetcsép és Ráckeve között H6-os jelzéssel pótlóbusz jár majd a HÉV menetrendjéhez csatlakozva, amin kerékpár is szállítható. A HÉV menetrendváltozása miatt, a csatlakozás biztosítása érdekében az első 2-es villamos 4 óra 23 perc helyett 4 óra 31 perckor, a 24-es villamos pedig 4 óra 26 perc helyett 4 óra 32 perckor indul Közvágóhíd végállomástól.
Szerző

Kásler tanácsadója csak óvja a "bomlástermékeket"

Publikálás dátuma
2018.12.06. 18:42
Illusztráció
Fotó: MOLNÁR ÁDÁM / Népszava
Csak az infrastruktúra nélküli városokban kerékpározók testi épségéért aggódott korábban Tóth Gy. László kormánypárti politológus, amikor azt írta, „a kerékpárosok a modern kor hőseinek hiszik magukat, pedig csak egy rosszul szervezett társadalom bomlástermékei ők”. Így próbálta megmagyarázni az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a tárcavezető egyik tanácsadójának botrányos kijelentését. A kormánypárti politológus cége – mint arról már írtunk – havi bruttó 460 ezer forintot kap a tárcától politikai és kommunikációs tanácsadásra. Tóth Gy. Lászlónak nemcsak a biciklisekkel kapcsolatban volt figyelemreméltó megjegyzése: szerinte „az Amerikai Egyesült Államok mint globalista-atlantista nagyhatalom az európai nemzetállamok felszámolásában érdekelt”, és „eddigi tevékenysége alapján Vlagyimir Putyin racionális politizálása komoly érték.” Az Emmi-nél arról is érdeklődtünk, hogy Kásler Miklós miniszter elfogadhatónak tartja-e ezeket a kijelentéseket. A tárca közölte: „A véleménynyilvánítás szabadsága a minden állampolgárra, így a publicistákra, közírókra és politológusokra is vonatkozik.”
Szerző

Cornstein és Orbán: ez a barátság mindent kibír

Publikálás dátuma
2018.12.06. 18:34
Megemlékezés után egy mosolygós fotó Orbán Viktorral
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda
David Cornstein amerikai nagykövettel pózolt a magyar kormányfő: a mosolygós kép alapján azt hihetnénk, hogy a CEU-fiaskó meg sem történt.
Az amerikai nagykövetségre látogatott csütörtökön Orbán Viktor, és egy részvétnyilvánító könyvben tett bejegyzéssel rótta le kegyeletét George H. W. Bush volt amerikai elnök emléke előtt. Az eseményről a Miniszterelnöki Sajtóiroda adott ki képet, arról is fotó készült, hogy a a miniszterelnök a David Cornstein amerikai nagykövet oldalán mosolyog. A kép kapcsán érdemes felidézni: Cornstein beiktatása után sokáig harcolt a CEU érdekében, végül azonban elengedte az ügyet, az amerikai kormány pedig egy durcás közleményt leszámítva nem tett lépéseket a Budapestről szó szerint kiszorított egyetem ügyében. Sőt, David Cornstein a The Washington Post szerint úgy nyilatkozott, hogy a CEU- fiaskó két ember -Soros György és Orbán Viktor – ügye, és annak semmi köze a szabad oktatáshoz. Ráadásul, szerinte az egyetem sem volt eléggé együttműködő az Orbán-kabinettel. Az amerikai nagykövet annak ellenére is vidámnak tűnik a képen, hogy az Orbán-kormány a Trump-kabinet kérése ellenére Oroszországnak adott ki két, itt elfogott orosz fegyverkereskedőt – pedig őket egy amerikai hatóság fedett ügynökei buktatták le. Az Egyesült Államok kormánya ebben az esetben is csalódottságát fejezte ki, de nyilvánosan nem lépett ennél tovább. Úgy tűnik, mindennél fontosabb, hogy a magyar kormány amerikai cégektől vásároljon cseppfolyós gázt a Romániából és a horvátországi Krk-szigetén üzembe helyezett terminálból. Ezek után tényleg kérdéses, hogy tehet-e Orbán olyant, ami Cornstein mosolyát is leolvasztja.   
Szerző
Frissítve: 2018.12.07. 07:15