Fotó: AFP/ DAVID J. PHILLIP

Vonattal szállították végső nyughelyére az idősebb Bush elnököt

Utolsó kívánsága szerint a róla elnevezett texasi elnöki könyvtár területén temették el felesége, Barbara és 1953-ban háromévesen elhunyt kislánya, Robin mellé.

Szerző

Megosztás
2018.12.07 13:15
Frissítve: 2018.12.07 13:40
George H. Bush földi maradványait a Kongresszus washingtoni kupolatermében ravatalozták fel
Fotó: AFP/ ALEX EDELMAN
A ravatalnál tízezrek vettek búcsút a néhai elnöktől
Fotó: AFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Billy Bush a ravatalnál
Fotó: AFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Sully, az elnök segítőkutyája is elbúcsúzott
Fotó: AFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
George W. Bush korábbi elnök, a néhai elnök fia mond beszédet az állami búcsúztatón
Fotó: AFP/ MANDEL NGAN
A jelenlegi és korábbi elnökök a washingtoni nemzeti székesegyházban az állami gyászszertartáson
Fotó: AFP/ ALEX BRANDON
A koporsót az elnök tiszteletére 13 éve forgalomba állított mozdony húzta
Fotó: AFP/ SUZANNE CORDEIRO
A vonat útvonalán ezrek álltak, integettek és zászlókat lengettek
Fotó: AFP/ DAVID J. PHILLIP
A szerelvény a kisebb településeknél lelassított
Fotó: AFP/ DAVID J. PHILLIP
A vonat középső kocsijára amerikai zászlót festettek
Fotó: AFP/ SUZANNE CORDEIRO
Legutóbb Dwight Eisenhowert szállította vonat a végső nyughelyére
Fotó: AFP/ DAVID J. PHILLIP
Vadászgépek tisztelegnek a George H. W. Bush elnöki könyvtár felett
Fotó: AFP/ ANDREW CABALLERO-REYNOLDS
Az idősebb Bush Amerika 41. elnöke volt
Fotó: AFP/ DAVID J. PHILLIP

Támogatja az óraátállítás eltörlését az Európai Parlament

Publikálás dátuma
2019.03.26 14:17

Fotó: Shutterstock
A strasbourgi plenáris ülésen 410:192 arányban szavazták meg a határozatot. Az EP-nek még az uniós társjogalkotó szervvel, a tagállami kormányokat tömörítő tanáccsal is meg kell állapodnia.
Támogatásáról biztosította az évenkénti kétszeri óraátállítás gyakorlatának 2021-es megszüntetését kedden az Európai Parlament (EP). A strasbourgi plenáris ülésen 410:192 arányban megszavazott határozat értelmében azok az uniós országok, amelyek a nyári időszámítás megtartása mellett döntenek, 2021 márciusában állítanák át utoljára az órát, a téli időszámítást preferálók pedig 2021 októberében. Az Európai Bizottság eredeti javaslata szerint idén állították volna át utoljára az órákat az EU-ban, de ez egyes tagországok fenntartásai miatt már biztosan nem tartható, így az új céldátum 2021. A kérdésben az EP-nek még az uniós társjogalkotó szervvel, a tagállami kormányokat tömörítő tanáccsal is meg kell állapodnia. 
A brüsszeli testület korábban konzultációt indított az ügyben, amelyen 4,6 millióan fejezték ki véleményüket, és 80 százalék a megszüntetése mellett foglalt állást. A javaslat támogatói szerint az Európai Unióban egységesen márciusban, valamint októberben esedékes óraátállítás káros hatással van az egészségre, az elérhető energiamegtakarítás viszont ezzel szemben elenyésző.

Csaknem egy tonna kokaint találtak egy felborult bárka körül a román hatóságok

Publikálás dátuma
2019.03.26 13:19
illuisztráció
Fotó: AFP/ Silas Stein
Egy furgonról leesett kábítószercsomag vezette nyomra a rendőröket.
Az utóbbi évek legnagyobb kábítószerfogásáról, csaknem egy tonna kokain lefoglalásáról számoltak be a román hatóságok kedden. A hatalmas mennyiségű drogot – amelyet a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) székhelyén rendezett sajtóértekezleten az újságíróknak is bemutattak – egy felborult bárka körül találták meg pénteken a Fekete-tenger partján, a Duna-delta egy elhagyott térségében, a Szent-György ág térségében. A román rendőrség kábítószer-ellenes részlegének vezetője elmondta: egy furgonról leesett egy kilogrammos kábítószercsomag vezette nyomra a rendőröket, akik a jármű útvonalát rekonstruálva fedezték fel a Romániában bejegyzett, felborult vízi járművet. Az előzetes vegyészszakértői vélemény szerint a lefoglalt anyag 90 százalékos tisztaságú kokain, amelynek feketepiaci értékét a DIICOT főügyésze 300 millió euróra becsülte. A nyomozás során megállapították, hogy a kábítószer vízi úton érkezett Dél-Amerikából, a csempészek pedig Nyugat-Európába akarták eljuttatni. Az ügyben eddig két szerb állampolgárt vettek őrizetbe: egyikük egy nyerges vontatót vezetett Prahova megyében, a másik egy személygépkocsi utasaként jelentkezett kilépésre az egyik román–szerb közúti határátkelőnél. A bűnüldöző szervek vezetői elmondták: az elkövetők között román állampolgárok is lehettek, de mivel a nyomozás még nem zárult le, az ügy további részleteit nem tárhatják a nyilvánosság elé. A román hatóságok eddigi legnagyobb, három évvel ezelőtti kábítószerfogása – csaknem két és fél tonna kokain lefoglalása – is a Fekete-tenger partján, a konstancai (Constanta) kikötőben történt, addig pedig a 2009-ben ugyanott felfedezett több mint egy tonna kokain lefoglalása számított a legnagyobb kábítószerfogásnak az országban. 
Szerző