Előfizetés

Panaszkodnak, de nem moccannak az orvosok (szavazás)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.07. 19:39

Fotó: Németh András Péter
Elvándorlás, rettenetesen lepukkant munkahelyek, kevéssé meggyőző fizetések - ha egy doktor az egészségügyről beszél, csak úgy áradnak a baljós mondatok. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerint mégsem lehet tüntetésre csődíteni az elégedetlen gyógyítókat. Tippelje meg, vajon mivel magyarázza állítását Éger István.
Hogy igaza volt-e, azt leggyorsabban a szombati Népszava 5. oldalán ellenőrizheti, itt olvashatja Danó Anna interjúját a MOK elnökével.

A Gruevszki-ügyről tárgyalt a macedón kormányfő és az MSZP elnöke

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.07. 19:12

Hiába követeli Nikola Gruevszki kiadását Macedónia, az Orbán-kormány nem hajlandó tudomást venni a balkáni állam kéréséről. (Emlékeztetőül: a két év börtönre ítélt volt miniszterelnök rohamtempóban kapta meg a menekült státuszt.) Zoran Zaev az európai szocialisták (PES) konferenciáján tárgyalt az MSZP elnökével a Gruevszki-ügyről, és köszönte, hogy a szocialisták konzekvensen a köztörvényes politikus kiadását kérték számon a magyar kabineten.  
Külön kiemelte Zoran Zajev azt a levelet, amelyet - Tóth Bertalan pártelnök kezdeményezésére -  a három ellenzéki párt (az MSZP, a Párbeszéd Magyarországért, és a Demokratikus Koalíció) küldött angol nyelven több nemzetközi szervezetnek, az összes európai parlamenti képviselőnek és több nagykövetségnek is. (És majdnem minden macedón sajtóorgánum lehozta.)
 "Követeljük, hogy ne az egyik legjobb magyar egyetemnek, CEU-nak (Central European University) kelljen elhagynia az országot, hanem a volt macedón miniszterelnöknek!",  – állt a nyílt levélben, amelyet Tóth Bertalan MSZP-elnök, Szabó Tímea, a PM társelnöke és Gyurcsány Ferenc DK-elnök szignált.

A hatalom tűréstesztnek veti alá a dolgozókat

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2018.12.07. 18:46

Fotó: Vasas Szakszervezet
Mivel nagy a fluktuáció, az új szabályoknak köszönhetően sokkal lazábban számolhatják majd el a dolgozók munkáját.
Pillanatok alatt több kilométeres autósor torlódott fel  Veszprém határában, az ipari negyedbe vezető házgyári úton, ahol egy órás félpályás útlezárást tartott a Vasas Szakszervezeti Szövetség, így tiltakozva az Országgyűlés előtt lévő túlóratörvény ellen. Az akciót direkt a délutáni műszakváltására időzítették.
Guzslován Gábor szervező úgy fogalmazott: a cél az volt, hogy megmutassák a kormánynak, miszerint viszonylag kis demonstrációval is milyen hatékonyan tudnak protestálni. A bevezető út mentén lévő nagy cégek műszakváltásai fél órával csúsztak a demonstráció miatt, miközben az utat mindössze 15-20-an zárták le, részben a Vasas fővárosi tisztségviselői, részben helyi erők, de jelen volt a Vasas régiós alelnöke és a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASzSZ) megyei vezetője. A demonstrálók autóin a Vasas kék-piros zászlói lengedeztek. A félpályás lezáráson csak lassan átcsorgó autósok közül volt aki dudált, volt aki káromkodott és a demonstrálókat szidta, ám sokan biztatták őket. Az egyik helyi üzemben dolgozó Guzslován szerint a kollégái zöme (ahogy általában a munkások tisztában) vannak a formálódó törvény hátrányaival. A 400 órányi túlóra lehetőségének engedélyezése lényegében annyit jelent, hogy nem marad szabad szombatja a munkásoknak. Ráadásul a cégek egy részénél igen magas a fluktuáció, van ahol egy évben a munkások 70 százaléka is cserélődik, így azzal, hogy három évre húzzák szét a munkaidő-keret elszámolását, ezeknek a munkáltatóknak annyit jelent, hogy úgyszólván korlátlanul dolgoztathatják alkalmazottaikat. Úgy véli: a kormány azért erőlteti a rabszolgatörvényt, mivel most „tűréstesztnek” veti alá a dolgozókat, azt figyeli, hogy mi az, amit még elviselnek. Úgy fest ugyanis, hogy meglehetősen zűrös időszak következik, amikor nagyon is lehet számolni a dolgozói elégedetlenséggel. A nagy autógyáraknál egyre több a jele annak, hogy a cégek már a közelgő recessziótól való félelmükben a termelés visszafogására készülnek, így számos helyen már év eleje óta létszámstopot hirdettek meg.