Visszaszólt a kormánysajtónak Andy Vajna

Publikálás dátuma
2018.12.10. 09:00
Fotó: Vajda József, Népszava
Értelmetlen butaságnak nevezte a filmipari kormánybiztos a kormánypárti médiában megjelent, őt támadó cikkeket. Andy Vajna azt is állítja, a saját döntése volt, hogy eladta médiabirodalmának egy részét a Mediaworksnek.
"Értelmetlen butaság, amit írnak". "Baromság" - így minősítette Andy Vajna az Indexnek adott interjújában azokat a Magyar Időkben és a Pesti Srácokban megjelent cikkeket, amelyekben azzal támadták, hogy nincs érzéke a történelmi filmekhez. A kormánybiztos ezzel kapcsolatban azt is mondta, Mátyás királyról és koráról, Rákócziról és Dózsa Györgyről szívesen látna történelmi filmeket. Szerinte annak, hogy nem készülnek ilyen, történelmi témájú alkotások, az az oka, hogy a magyar producereket nem érdekli, nem adtak és nem adnak be olyan anyagot, ami a magyar történelemmel foglalkozik, mert inkább mai mindennapi drámák, vígjátékok érdeklik őket. A készülő Hunyadi-filmről, ami miatt támadták, azt mondta, nagy dobás lehet.
Az interjúban szóba került, hogy került a kormánypárti médiakonglomerátumba Vajna megyei lapjai és a Bors. A kormánybiztos úgy válaszolt: "Ezzel kapcsolatban van pár félreértés. Én a Mediaworkstől kaptam egy ajánlatot a Lapcomra. Mivel én ezt üzleti vállalkozásnak tekintem, a felkínált összeget néztem, ami megfelelő volt ahhoz, hogy eladjam." Azt ugyanakkor nem árulta el, mekkora összegért vált meg érdekeltségeitől. Állította: nem tudott arról, hogy egy hatalmassá duzzasztott médiaalapítványnál fognak kikötni a lapjai. Vajna a Rádió 1-től és a TV2-től nem vált meg, és mint mondta, utóbbi az ő irányítása alatt van és lesz, nem érzi Mészáros Lőrinc "közelségét".
"Teljesen szabad keze van" - ezt már felesége, Vajna Tímea közösségi oldalán megjelent posztjaival kapcsolatban mondta, amikor arról kérdezték, jelzi-e neki, ha valami nem volt teljesen rendben. (Nemrég nagy vihart kavart Vajna Tímeának az a bejegyzése, mely szerint magángépen vitte Los Angelesbe gyógyíttatni macskáját.) 
Kaszinóival kapcsolatban úgy fogalmazott, "én csinálom a legjobban Magyarországon, bizonyára ezért kaptam lehetőséget a folytatásra. Én egyedül több adót fizetek, mint a többi kaszinó együtt." Az interjúban utolsó kérdésként feltették Vajnának, hogy mekkora most a vagyona, mire csak annyit válaszolt: "Maradjunk abban, hogy egész életemben sokat dolgoztam."
Szerző
Frissítve: 2018.12.10. 09:14

Az Európai Bizottság őrködjön a média sokszínűsége felett - ezt követelte a Fidesz

Publikálás dátuma
2018.12.10. 09:00

Fotó: Genevieve Engel / Európai Parlament
Igaz, még Schmitt Pál szájával, mert a sajtószabadság utoljára tíz éve volt fontos a jelenlegi kormánypártnak.
A Fidesz tíz évvel ezelőtt még a média sokszínűségének tagállami ellenőrzésére szólította fel az Európai Bizottságot – hívta fel a figyelmet Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője. Mint emlékeztetett, az Európai Parlament 2008-ban napirendre vette a „média koncentrációja és pluralizmusa” témáját. Az Európai Néppárt ügyfelelőse Schmitt Pál volt, aki egyebek mellett úgy érvelt: az Európai Bizottságnak meg kell vizsgálnia, hogy „milyen uniós vagy tagállami intézkedéseket szükséges meghozni a sokszínűség érvényesülése érdekében.” Ehhez képest a Fidesz mára megszállta a sajtót, és a strómanok által felvásárolt több száz kormánybarát sajtóterméket egyetlen nagy alapítvány alá rendezték a totális irányítás okán. A fideszes pálfordulás persze legfeljebb 2008-hoz képest meglepő, mert – idézte fel Ujhelyi – a párt EP-képviselői idén májusban már világossá tették, mit gondolnak valójában a médiaszabadságról. Tartózkodtak ugyanis annak a Spinelli-jelentésnek az elfogadásakor, amely biztonságos jogi környezetet szorgalmazott az újságírók számára, erősíteni kívánta a tömegtájékoztatás sokszínűségét és szabadságát, továbbá érdemi fellépést szorgalmazott az álhírek ellen. – Az elfogadott állásfoglalás szerint a jövőben rendszeresen ellenőrizni kellene a médiatulajdonosokhoz jutó közpénzeket és azok felhasználását, de a néppártiak jelentős többségével szemben a fideszesek ezzel sem tudtak egyetérteni – idézte fel Ujhelyi.
Szerző
Témák
sajtó
Frissítve: 2018.12.10. 12:03

Már a közszolgálati egyetemnek is feltűnt, hogy valami nincs rendben a sajtó szabadságával

Publikálás dátuma
2018.12.10. 07:51
Illusztráció
Fotó: Vajda József / Népszava
Sajtószabadság nélkül nincs szabad demokrácia, írja a 2018-as Jó Állam jelentés, és emlékeztet: Magyarországon évről évre rosszabb a helyzet. Egyébiránt viszont minden egyre jobb az országban.
Váratlan dolog került a kormány számára készített Jó Állam 2018 jelentésbe, melyet - hogy így értékeljék az állam működését - a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) munkatársai állítottak össze. Mint az mfor.hu kiszúrta, a jelentés ugyanis a sajtószabadságot méltatja.
"A sajtó- és szólásszabadság teljes körű érvényesülése nélkül nem beszélhetünk szabad demokráciáról sem, mert a választópolgárok nem jutnak hozzá a politikai álláspontjuk kialakításához szükséges valós információkhoz"

- olvasható a jelentésben. A sajtószabadsággal kapcsolatos megállapítások a Demokrácia fejezetben kaptak helyet. A fejezet szerzői pedig arra is felhívják a figyelmet: a vonatkozó nemzetközi mérések adatai alapján 2013 óta romló tendencia figyelhető meg a magyar sajtó szabadságát illetően. Az ezt mérő index évről évre egyre alacsonyabb értékeket mutat: míg 2012-ben még 74,5, néhány évvel később, 2017-ben már csak 64,5 ponttal jellemezték a hazai sajtószabadság szubjektív megítélését. A kiadvány azt is hozzáteszi,
"a visegrádi országok közül az összevont mutatók alapján hazánk teljesít a leggyengébben".

2017-esnél persze nem érhetőek el frissebb adatok, minthogy az idei év még nem ért véget. De a trend nem látszik megfordulni - elég csak a november végén felállt fideszes médiagólemre gondolni, a Közép-európai Sajtó- és Média Alapítványra (KESMA), ami egyetlen kézbe fogta össze a megszámlálhatatlan kormány-hű sajtóterméket. A KESMÁ-t kénytelen volt nemzetstratégiailag kiemelt státuszúvá nyilvánítani Orbán Viktor, hogy megmenekülhessen a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálata elől.
A kormány politikáját nem csak képzésével, de szellemiségével is támogató NKE munkatársai a sajtószabadságot leszámítva, egyáltalán nem ütöttek meg kritikus hangot kiadványukban. A Jó Állam 2018 bővelkedik olyan megállapításokban, mint hogy nőtt a létbiztonság és jogbiztonság, az átláthatóság, erősödött az egészségügy helyzete és csökkent a társadalmi kirekesztettség. A már-már utópisztikus állapotokat lefestő dokumentum letölthető innen.
Szerző