Őrizetbe vették a fiút, aki hat embert ölt meg paprikaspray-vel

Publikálás dátuma
2018.12.10. 11:05

Fotó: Vigili del Fuoco / dpa Picture-Alliance / AFP
Lopni mehetett a koncertre a hatóságok szerint - de az sem kizárt, hogy csak egy különös divatot követve fújta le ismerősét.
A hatóságok azonosították azt a 16 éves fiút, aki paprikaspray-t fújt szét egy koncerten szombatra virradó éjjel, és ezzel hat ember halálához vezető pánikot okozott Olaszországban, a Marche tartománybeli Corinaldo egyik szórakozóhelyén - jelentette az olasz sajtó hétfőn. A fiatalembert a szórakozóhelyen felvett videofelvételek és szemtanúk beszámolói alapján azonosították. A felvételeken látható, hogy
a baseball-sapkát és orrát, száját elfedő maszkot viselő fiú spray-t fúj a tömegbe egy olasz rapper koncertjén.

Az ügyészség a hétfői nap során hallgatja őt ki. A hatóságok feltételezése szerint a fiú nem önvédelemből, hanem szándékosan használta a paprikaspray-t:
azért ment a koncertre, hogy lopjon, és miután valakinek a nyakából leszakított egy arany nyakláncot, megfújta a spray-t, hogy kavarodást keltsen és elterelje magáról a figyelmet.

Az olasz sajtó szerint a diszkókban már ismert az úgynevezett spray-banda, amely így fosztja ki a közönséget.
Annak a gyanúja is felmerült, hogy más történt: "egyszerű" vagányságról volt szó, mivel a fiatalok között divatként terjed hogy a koncerteken paprikaspray-t fújnak egymásra.
A spray-t fújó fiatalember pánikot robbantott ki a koncert kezdetére váró közönségben: a majdnem kizárólag tinédzserekből álló tömeg kiáramlott a teremből, de súlyuk alatt az egyik kijárati rámpa összeomlott. A tömeg agyonnyomott 5 fiatalt és az egyikük édesanyját, aki testével védte meg 11 éves lányát. A hét súlyos sérültből négynek még mindig válságos az állapota. Corinaldo kisváros Lanterna Azzurra szórakozóhelyét a hatóságok lezárták. A legfrissebb információk szerint a 469 férőhelyes diszkóba 680 jegyet adtak el, de a jelenlevők szerint ennél is sokkal többen voltak.
Frissítve: 2018.12.10. 11:06

London egyoldalúan felmondhatja a Brexitet

Publikálás dátuma
2018.12.10. 09:41

Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
Semmilyen jogi következménnyel nem járna, ha hirtelen meggondolná magát az Egyesült Királyság.
Az Európai Unió Bírósága hétfői ítélete szerint Nagy-Britannia minden jogi következmény nélkül felmondhatja a Brexitet. Ez azt jelenti, hogy a luxembourgi taláros testület döntése értelmében az Egyesült Királyság egyoldalúan, tehát az Európai Unió államainak jóváhagyása nélkül is meggondolhatja magát, s a kilépés helyett az EU-ban maradást választhatja.
Londonnak 2019. márciusa végéig kellene kilépnie az Unióból. Theresa May brit miniszterelnök megállapodást kötött Brüsszellel a kilépés feltételeiről, a megállapodásra azonban a brit parlamentnek is áldását kell adnia. A parlamenti szavazást kedden este tartják. Nagy az esély arra, hogy a képviselők nemet mondanak a megegyezésre. Ez pedig May kormányfő bukását vetítené előre.
A Manuel Campos Sánchez-Bordona bíró által elnökölt luxemburgi bíróság döntése nem kötelező érvényű ugyan, de általában tartják magukat hozzá a tagállamok. Előzőleg egy Berxit-ellenes skót csoport kérte ki a bíróság véleményét. Skóciában a többség a 2016 júniusában rendezett Brexit-referendumon a maradásra voksolt.
Frissítve: 2018.12.10. 12:45

Orosz érdek a káosz, álhírek szelén szárnyalnak a sárgamellényesek

Publikálás dátuma
2018.12.10. 09:31

Fotó: SYLVAIN THOMAS / AFP
Miközben orosz álhírek terjednek a francia tüntetésekről, a sárgamellényesek támogatottsága már egy választáson is tíz százalék fölött lenne. Macron bejelentésre készül hétfőn.
Akár politikai mozgalommá is alakulhatnak a franciaországi sárga mellényesek - felmérések szerint amennyiben már a jövő májusi európai parlamenti választáson indulnának, 12 százalékot szereznének. Emmanuel Macron köztársasági elnök pártja, a LREM nagyon is megérezte az utóbbi hetek tüntetéshullámát, a pártra ugyanis 21 százalék voksolna, ami az IPSOS legutóbbi felméréséhez képest 5 százalékos visszaesést jelent. Egy másik felmérés, amelyet az Elabe készített, azt vizsgálja, hogy az egyes településeken mennyire értenek egyet a sárga mellényesek követeléseivel. Leginkább a kis, 2000 fő alatti településeken tudnak azonosulni velük, a megkérdezettek 27 százaléka támogatja őket, de ez az arány még a 2-20 ezer közötti kisvárosokban is 24 százalékos. Párizsban örvendenek a legcsekélyebb mértékű támogatásnak, a fővárosban mindössze 12 százalék ért egyet velük. Sokakat elriaszthattak az erőszakos cselekmények, amit a sárga mellényesek közé vegyült szélsőséges csoportok idéztek elő.
Egyre több jel utal arra, hogy Oroszországnak is van szerepe a sárga mellényesek előretörésében.

Bár Emmanuel Macron francia elnök a 2017-es elnökválasztási kampányban még sikerrel verte vissza a Kreml internetes támadásait, úgy tűnik, ezúttal tehetetlen. A German Marshal Alapítványhoz tartozó Demokráciavédő Intézet szerint 600 olyan Twitter-fiókból, amelyek a Kreml véleményét népszerűsítik, a legnépszerűbb hashtag a #giletjaunes (a sárga mellényesek franciául).
A kutatóintézet általában amerikai és brit híreket vizsgál. Az elmúlt hetekben azonban teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy a Kreml-párti fiókoknál a franciaországi tüntetések váltak prioritássá – állapította meg Bret Schafer, a washingtoni székhelyű kutatóintézet médiaelemzője.
„Ez nagyon erőteljes jelzés arra, hogy érdekükben áll a konfliktus elmérgesítése”

– állapította meg. Mostanában különösen népszerű téma ezeken a közösségi oldalakon, hogy a rendfenntartó erők is hamarosan átállnak. Ezt egyetlen tény sem támasztja alá, sőt a szombati történések ennek éppen az ellenkezőjére utalnak. A belbiztonsági erők új taktikát választotta, s majdnem kétezer személyt vettek őrizetbe, megközelítően háromszor annyit, mint egy héttel korábban. Mindenesetre ez az álhír is csak azt a szándékot mutatja, hogy a Kremlhez közel állók bizalmatlanságot, zavart, káoszt akarnak gerjeszteni. Túlmutatva mindezen, a cél az, hogy bizonyítsák: a nyugati kormányok, a liberális demokráciák a végüket járják.
A Twitteren elsősorban orosz hírcsatornákat hoznak fel bizonyítékként, köztük a nem túlságosan jó hírű és nem éppen megbízható Szputnyik internetes oldalát, illetve a Russia Todayhoz tartozó, németországi központtal rendelkező hírszolgáltatást, a Ruptlyt. Ezek az orosz gyökerű médiahálózatok igen szorosan követik nyomon a franciaországi eseményeket, a RT például azt közölte, 12 újságírója sérült meg a tüntetések során, ami jóval több, mint bármely más médiaházé.
A Szputnyik és a RT előszeretettel számoltak be arról az elmúlt napokban, hogy a francia rendőrség már nem támogatja Macron elnököt, s átállnak a tüntetőkhöz. Két rendőri érdekvédelmi szervezetre hivatkoznak, amelyek a szakszervezeti választásokon együttesen négy százaléknál is kevesebbet szereztek. Az orosz gyökerű média gyakran ismételheti azokat a Pau városából származó képeket, amikor a rendőrség levette a sisakot ezzel jelezvén, hogy a tüntetőkkel szolidarizálnak. A helyi rendőrség és újságírók szerint azonban teljes álhírről volt szó, csak ideiglenesen vették le a sisakot, majd vissza is tették. Erről az állításról azonban már sem a Sputnik, sem az RT nem számolt be.

Kétezer előállítás után bejelentésre készül Macron

A szombati, negyedik tiltakozónapon országszerte 136 ezren vonultak utcára, hasonló számban, mint a december 1-jei megmozdulás során. Párizsban mintegy 10 ezren tiltakoztak, írja az MTI. Az előállítások a francia fővárosban már szombat hajnalban, a tüntetések előtt megkezdődtek. Ezek vagy szabálysértés miatt, vagy - Nicole Belloubet igazságügyi miniszter szerint a szélsőjobboldaliak esetében - előzetes vizsgálatok nyomán történtek.
Szombaton 1929 előállítás történt és 1709-en kerültek őrizetbe - többségükben 40 év alatti, büntetlen előéletű vidéki férfiak. A gyanúsítottak nagy részét gyorsított eljárásban állítják bíróság elé, vasárnap estig 278 ember ellen indult eljárás, 494 ügyet pedig figyelmeztetéssel zártak le.
Emmanuel Macron elnök "konkrét és azonnali" intézkedéseket jelent be hétfőn Muriel Pénicaud munkaügyi miniszter szerint, aki ugyanakkor kizárta, hogy a minimálbér nettó 1200 eurós összegét jövőre az infláción felüli mértékben megemelnék. Macron délelőtt fogadja a szakszervezetek és a munkáltatói szervezetek képviselőit, a helyi választott képviselők egyesületeinek vezetőivel, valamint a szenátus és a nemzetgyűlés elnökeivel együtt.

Frissítve: 2018.12.10. 09:45