2800 módosító indítvánnyal tiltakoznak ellenzéki pártok a rabszolgatörvény megszavazása ellen

Publikálás dátuma
2018.12.10. 11:35

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A házszabály szerint mindről külön szavaznia kell az országgyűlésnek.
"Tanulják meg a fideszes képviselők, milyen az, amikor túlórázni kell" - fogalmazott Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és frakcióvezetője azon a sajtótájékoztatón hétfőn, ahol az ellenzéki pártok képviselői bejelentették: az Országgyűlés hétfőn kezdődő ülésének napirendjéhez 2800 módosító indítványt nyújtanak be, hogy ezzel tiltakoznak a rabszolgatörvény megszavazása ellen, illetve próbálják meg azt megakadályozni.
Az emberi jogok világnapja is ma van, és ezt azzal ünnepli a Fidesz-KDNP, hogy magyar dolgozók millióit rabszolgává teszi - erre Szabó Tímea hívta fel a figyelmet a sajtótájékoztatón. Jelen volt még Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese, aki arról beszélt, közjogi érvénytelenség miatt nem is fogadhatná el a parlament a munka törvénykönyve módosítását, ugyanis az erről szóló vitát a házszabályokat sértve, önkényesen zárta le Lezsák Sándor. Szél Bernadett pedig azt hangsúlyozta: a munkarendet elrendelni szokták, így nem önként, hanem kényszerből fogják vállalni a dolgozó emberek a hat napos munkahetet.
A napirend szerint szerdán lenne szavazás a rabszolgatörvényről.
Szerző
Frissítve: 2018.12.10. 11:55

Halálos balesetekkel kezdődött a hét

Publikálás dátuma
2018.12.10. 09:31
Illusztráció: Shutterstock
Fejér és Somogy megyében halt meg egy-egy ember karambol következtében.
Egy kamion és két személygépkocsi karambolozott reggel a 81-es főúton, Székesfehérvárnál. A tűzoltók egy embert feszítővágó segítségével szabadítottak ki az egyik járműből, de az életét már nem lehetett megmenteni. További két ember megsérült. Mindezt a katasztrófavédelem közölte a honlapján.
Reggel 6 óra körül Somogy megyében is halálos baleset történt. Kiskorpád és Gige között eddig tisztázatlan körülmények között egy személyautó és egy kistehergépkocsi ütközött össze. A police.hu híre szerint a baleset következtében a személygépkocsi vezetője olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. További két személy megsérült.
Szerző

Visszaszólt a kormánysajtónak Andy Vajna

Publikálás dátuma
2018.12.10. 09:00
Fotó: Vajda József, Népszava
Értelmetlen butaságnak nevezte a filmipari kormánybiztos a kormánypárti médiában megjelent, őt támadó cikkeket. Andy Vajna azt is állítja, a saját döntése volt, hogy eladta médiabirodalmának egy részét a Mediaworksnek.
"Értelmetlen butaság, amit írnak". "Baromság" - így minősítette Andy Vajna az Indexnek adott interjújában azokat a Magyar Időkben és a Pesti Srácokban megjelent cikkeket, amelyekben azzal támadták, hogy nincs érzéke a történelmi filmekhez. A kormánybiztos ezzel kapcsolatban azt is mondta, Mátyás királyról és koráról, Rákócziról és Dózsa Györgyről szívesen látna történelmi filmeket. Szerinte annak, hogy nem készülnek ilyen, történelmi témájú alkotások, az az oka, hogy a magyar producereket nem érdekli, nem adtak és nem adnak be olyan anyagot, ami a magyar történelemmel foglalkozik, mert inkább mai mindennapi drámák, vígjátékok érdeklik őket. A készülő Hunyadi-filmről, ami miatt támadták, azt mondta, nagy dobás lehet.
Az interjúban szóba került, hogy került a kormánypárti médiakonglomerátumba Vajna megyei lapjai és a Bors. A kormánybiztos úgy válaszolt: "Ezzel kapcsolatban van pár félreértés. Én a Mediaworkstől kaptam egy ajánlatot a Lapcomra. Mivel én ezt üzleti vállalkozásnak tekintem, a felkínált összeget néztem, ami megfelelő volt ahhoz, hogy eladjam." Azt ugyanakkor nem árulta el, mekkora összegért vált meg érdekeltségeitől. Állította: nem tudott arról, hogy egy hatalmassá duzzasztott médiaalapítványnál fognak kikötni a lapjai. Vajna a Rádió 1-től és a TV2-től nem vált meg, és mint mondta, utóbbi az ő irányítása alatt van és lesz, nem érzi Mészáros Lőrinc "közelségét".
"Teljesen szabad keze van" - ezt már felesége, Vajna Tímea közösségi oldalán megjelent posztjaival kapcsolatban mondta, amikor arról kérdezték, jelzi-e neki, ha valami nem volt teljesen rendben. (Nemrég nagy vihart kavart Vajna Tímeának az a bejegyzése, mely szerint magángépen vitte Los Angelesbe gyógyíttatni macskáját.) 
Kaszinóival kapcsolatban úgy fogalmazott, "én csinálom a legjobban Magyarországon, bizonyára ezért kaptam lehetőséget a folytatásra. Én egyedül több adót fizetek, mint a többi kaszinó együtt." Az interjúban utolsó kérdésként feltették Vajnának, hogy mekkora most a vagyona, mire csak annyit válaszolt: "Maradjunk abban, hogy egész életemben sokat dolgoztam."
Szerző
Frissítve: 2018.12.10. 09:14