Rámozdulna az előválasztásra Budapest - friss kutatás

Publikálás dátuma
2018.12.11. 15:20

Fotó: Shutterstock
Érdekes módon a választók mérsékelten tanultak az áprilisi kampányból, sokan hisznek még a háttéralkukban.
Hogy a baloldali ellenzéki pártoknak egységben kellene ráfordulniuk Budapesten az önkormányzati választásokra, az nem kérdés - legalábbis a választók fejében semmiképp. A Népszava megrendelésre dolgozó Publicus Intézet azt mérte, hogy a budapestiek 56 százaléka (ez 1,4 millió szavazóval számolva mintegy 785 ezer embert jelent) azt akarja, kapaszkodjanak össze a balos ellenzéki erők - további 8 százalék százalék szintén ezt szorgalmazza, de ez a kör mindenképp beemelné az együttműködésbe a Jobbikot is. 
A közös mozdulás legelkötelezettebb hívei az MSZP-szimpatizánsok - 80 százalékuk ezt sürgeti. A többi balra sorolható párt esetében ez az arány 74 százalék - a jobbikosok lelkesedése sokkal mérsékeltebb, csupán 47 százalékos. Az azonban fontos, hogy a bizonytalanok 58 százaléka is a közös fellépést preferálja, ugyanis ez mintegy 340 ezer fős tartalékot jelent a stabil pártpreferenciával rendelkező biztos szavazókon kívül. 
Hogy miképp lehetne kiválasztani a legalkalmasabb főpolgármester-jelöltet, aki eséllyel léphet sorompóba Tarlós ellen, arról szórnak a vélemények. A legtöbben az előválasztást szeretnék, mint kiválasztási módszert, de meglehetősen sokan tartják jó megoldásnak a háttér-alkut. (Utóbbi tézis meglehetősen meglepő, hiszen az április választások megmutatták, hogy az ellenzéki formációk az utolsó pillanatig képtelenek voltak közös nevezőre jutni.) Mindenesetre az előválasztást favorizálók (az MSZP, a Párbeszéd és feltételekkel Puzsér Róbert is beszállna függetlenként ) remélhetik, hogy az előválasztás hívei sokasodnak, ugyanis egyelőre mindössze a budapestiek 43 százaléka hallott róla, hogy létezik az előválasztás.
Ezt a feltevést erősítheti, hogy a budapesti szavazók 55 százaléka venne részt biztosan/valószínűleg egy előválasztáson. Ezt a számot azért érdemes árnyalni - leginkább két tétel miatt hasasodhatott. Az egyik az, hogy az előválasztással szemben szkeptikus választók is hajlandók prevoksolni. A másik az, hogy a fideszesek is szép számban tódulnának a Publicus mérésének tanulsága szerint egy ilyen előválasztásra. Nem vitás, hogy ez magában rejti a folyamat meghekkelésének veszélyét. Csakhogy a közvélemény-kutatói érzékelés szerint ez a lelkesedés elillan, amikor kiderül, hogy egy egy értéknyilatkozatot kell szignálni, illetve a regisztrációnál számos adatot meg kell adni.
Szerző
Frissítve: 2018.12.11. 15:27

Engedély nélkül indították el a vonatot – Egymással szemben állt meg két szerelvény Zalában

Publikálás dátuma
2018.12.11. 15:05
Képünk illusztráció
Fotó: Kállai Márton
A vonat több váltót is megrongált haladása közben. Szakértők bevonásával vizsgálják az esetet
Engedély nélkül indítottak el egy vonatot Zalaegerszegről, a szemből érkező szerelvénnyel együtt azonban biztonságos távolságra megálltak egymástól – közölte a MÁV Kommunikációs Igazgatósága kedden az MTI megkeresésére. A közlekedési társaság a zalatajkiado.hu információját megerősítve közölte, hogy vasárnap, nem sokkal 22 óra előtt Zalaegerszegről engedély nélkül indították el a Zalaszentivánig közlekedő személyvonatot. A vonat
haladása közben több váltót is megrongált. A biztosítóberendezés megfelelően működött, így a hibát érzékelve az ellenkező irányból érkező Göcsej Intercity részére megtiltotta a továbbhaladást az állomásra. A két vonat egymástól 500 méter távolságban, biztonságosan megállt.

A két szerelvényen utazó 30-35 utas nem volt veszélyben. A helyzet tisztázását követően, fél óra elteltével érkezett meg az állomásra az intercity. A megrongálódott váltókat hétfőn éjjel, fél kettő előtt helyreállították. A MÁV közölte, hogy szakértők bevonásával vizsgálják az esetet.
Szerző

Lehet népszavazást tartani arról, hogy közjegyző is felbonthassa a házasságot

Publikálás dátuma
2018.12.11. 14:48
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A szervezőnek 120 napja van arra, hogy összegyűjtse 200 ezer aláírást.
A Kúria hitelesítette a házasság közjegyző általi felbontásának lehetőségéről kezdeményezett népszavazási kérdést. A Kúria internetes oldalán kedden közzétett végzés szerint a bíróság által hitelesített kérdés úgy szól:
„Egyetért-e Ön azzal, hogy a házasság közjegyző általi felbontással is megszűnhessen?”

A Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) egy magánszemély nyújtotta be a kérdést hitelesítésre. Az NVB azonban ezt megtagadta, arra hivatkozva: a kérdés megtévesztő, ugyanis nem egyértelmű, hogy mely esetekben szűnhet meg a házasság közjegyzői eljárással és melyekben marad a bírósági eljárás, vagy esetleg ezek az eljárások egymás egyenértékű alternatívái lesznek. Az NVB szerint emellett a kérdés azt a képzetet keltheti, hogy a házasság felbontása az érintett választása alapján történne a bíróság vagy közjegyző előtt, függetlenül attól, hogy van-e jogvita a felek között. A kezdeményező a Kúriához fordult, és a legfőbb bírói testület keddi végzésében a kérdést hitelesítette, arra hivatkozva, hogy a kérdés a házasság közjegyző általi felbontása lehetőségének bevezetésére vonatkozik, az „is” szó pedig azt jelzi, nem kívánja e felbontási mód jövőbeni kizárólagosságát. A kérdés megfogalmazása más értelmezési lehetőséget nem vet fel, ezért a Kúria szerint a kérdés a választópolgári egyértelműség kritériumát teljesíti – írták. A bíróság vizsgálta a jogalkotói egyértelműség kérdését is és azt állapította meg, hogy a kérdésből a jogalkotó számára egyetlen egyértelmű feladat következik, mégpedig a házasság közjegyző általi felbontása jogszerű lehetőségének megteremtése, bár ennek több módja is lehetséges. A jogalkotó feladata, hogy az alkotmányos követelményekre tekintettel, a jogszabályok koherenciáját is fenntartva a legmegfelelőbb szabályozási megoldást kiválassza – jegyezték meg. A végzés jogerős. A Kúria döntését meg kell jelentetni a Magyar Közlönyben, majd – miután azt a kezdeményező igényli – a Nemzeti Választási Iroda elnöke öt napon belül átadja a szervezőnek a hitelesítő záradékkal ellátott aláírásgyűjtőív-mintapéldányt. A népszavazási kezdeményezést csak ezen az íven lehet támogatni. A szervezőnek 120 napja van arra, hogy összegyűjtse a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírást.
Szerző