Ujhelyi István;Manfred Weber;7-es cikkely;

2018-12-11 18:22:35

Ujhelyi bocsánatkérésre szólította fel Webert, a néppárti politikus mentegetőzött, majd visszatámadt

"Magyarország ellen, az egész ország ellen szavazott" - ezt a szófordulatot használta Manfred Weber. A több mint szerencsétlen kitétel miatt Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője felszólította a néppárti frakcióvezetőt, hogy kérjen bocsánatot. (Hogy nyomatékot adjon szavainak, a szocialista politikus angolul elküldte Weber inkriminált mondatait az EP-képviselőknek is.) A válasz nem késett sokat.

"Természetesen a lehető legnagyobb tisztelettel viseltetek a magyar nép és Magyarország iránt, és  elismerem Magyarország hozzájárulását az európai építkezéshez. Botrányosnak tartom, hogy a magyar ellenzék szándékosan félreértelmezi a szavaimat, és megpróbálja mesterségesen megrongálni a magyar emberekhez fűződő kapcsolataimat. Ezt nem fogadom el” — reagált lapunknak Manfred Weber, aki a sajtótájékoztatón elhangzott, szerencsétlenül megfogalmazott kijelentésével valószínűleg arra akart utalni, hogy a 7. cikkelyes eljárást nem szabad pártpolitikai szempontoknak alárendelni.

Emlékeztetőül a pontos mondat: "Szeretnék mindenkit emlékeztetni, hogy a 7-es cikkes szavazáson Magyarország ellen szavaztam. Nem a Fidesz, nem Orbán Viktor ellen, hanem az egész ország ellen!". Ujhelyi erre közleményben úgy reagált: "Ez több mint botrány! Ez gyalázatos kijelentés! A Fidesz által támogatott európai csúcsjelölt beismeri, hogy a magyar kormány bűnei miatt egy teljes nemzetet, egy teljes országot akart büntetni. Ez felháborító! Manfred Webernek haladéktalanul meg kell követnie a magyar embereket!"