MSZP: házszabály-ellenesen szavaztak a fideszesek

Publikálás dátuma
2018.12.12. 13:27

Fotó: Molnár Ádám
Név szerinti szavazásnál csak kártyás képviselők voksolhatnak, a szavazógépek azonban vidáman elfogadta az azonosítatlan voksokat is. A kormánypárt így szabálytalanul fogadhatta el a rabszolgatörvényt is.
Érvénytelen lehet a fideszes képviselők botrányba fulladó szerdai törvénygyára -világít rá az MSZP a szabálytalanságokra. Az eleve problémás, hogy a kétharmad ellenzéki jegyző nélkül le zavarta le a kétharmad a rabszolgatörvény megszavazását és a közigazgatási bíróságok felállítását - de ennél komolyabb visszaélés is történt. 
Tordai Bence (Párbeszéd) vette észre, hogy a szavazatszámláló gépek simán elfogadták a kártya nélkül leadott voksokat is. Ez azért gond mert
  • A szerdai parlamenti ülésen nyílt, gépi szavazás történt, és ez név szerint kell történjen; az azonosítást a képviselők egyéni kártyái jelentik, amit a gép nyílásába helyeznek.
  • Mivel a számlálógépek valamilyen technikai bravúr folytán elfogadták a kártya nélküli szavazatokat is, gyakorlatilag bárki voksolhatott rajtuk – akár Orbán Viktor terembe behívott testőrei is.
  • Latorcai János (KDNP) levezető elnöknek ezért ellenőriznie kellett volna a név szerinti szavazást, de kísérletet sem tett rá – pedig a házszabály nem ad lehetőséget géppel történő, nem név szerinti szavazásra.
Mindez azonban nem jelentett problémát a kormánypárti képviselők számára: Kövér László házelnök szerint teljesen rendben van, hogy a parlamenti pulpitust elfoglaló ellenzékiek láttán magához veszi a mikrofont, és hogy a padsorból indítja meg az ülést- ahogy nem látott problémát az azonosítatlan voksoban sem.  Utóbbira alapozva viszont az ellenzék megtámadhatja a szerdai ülésnapon hozott összes országgyűlési döntést is.
Szerző
Frissítve: 2018.12.12. 16:20

Foci vb, Való Világ, frankfurti leves – Kiderült, mi érdekelte idén a magyarokat

Publikálás dátuma
2018.12.12. 13:12

Nyilvánosságra hozta a Google a 2018-as keresési listát.
Idén is nyilvánosságra hozta a Google a keresési toplistákat, így kiderült, hogy globálisan és az egyes országokat tekintve a  korábbi évhez képest mely keresőszavak ugrottak meg a leginkább. A globális keresési lista élére a labdarúgó világbajnokság került, de az idén elhunyt Avicii, Mac Miller és Stan Lee nevét is minden eddiginél többször írták a felhasználók a keresőbe. Az ötödik helyre a Fekete Párduc című film került. A kategóriákra lebontott listát itt találja. A magyar keresések általános kategóriáját a választás vezeti, majd a foci vb, Avicii, a Való Világ és a Black Friday következik. A Magyarországra vonatkozó kategóriák szerinti bontás így áll össze: Sportesemények: 1. labdarúgó-világbajnokság 2. Téli olimpia 3. Australian Open 4. Wimbledon 5. Super Bowl Dalszövegek: 1. Queen – Bohemian Rhapsody 2. Ed Sheeran – Perfect 3. Camila Cabello – Havana 4. Childish Gambino – This is America 5. Eminem – Venom   Filmek: 1. Venom 2. Mamma Mia 2. 3. Bohém Rapszódia 4. Deadpool 2. 5. Valami Amerika 3. TV műsorok: 1. Való Világ 2. Korhatáros szerelem 3. X-Faktor 4. Nyerő Páros 5. 200 első randi Receptek: 1. Frankfurti leves recept 2. Rizskoch recept 3. Slime recept 4. Fánk recept 5. Kakaós csiga recept
Szerző

Szabadnappal melegítenének be a sztrájkra a szakszervezetek

Publikálás dátuma
2018.12.12. 12:37

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Szakszervezeti vezetők tiltakoztak a parlament előtt a túlóratörvény ellen – szerintük nem létezhet olyan, hogy minden jog a munkáltatóknál legyen
 Sztrájkelőzetessel hívnák fel a figyelmet a szakszervezetek a rabszolgatörvény igazságtalanságára: Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke más szakszervezeti vezetőkkel a Kossuth téren tartott sajtótájékoztatót, amin arra kért minden érintett dolgozót, hogy csütörtökre mindenki vegyen ki egy szabadnapot, ezzel figyelmeztessenek egy esetleges sztrájk következményeire. „Nagyon érezzük a társadalmi konszenzus és a béke hiányát, nem létezik, hogy a munkáltatónál legyen minden jog” - mondta Borosné, aki szerint, ha szükséges, a lakosság és az állampolgárok támogatásával szerveznének sztrájkot 400 órás – a német multik kívánságára bevezetett, de önkéntesen választhatónak titulált – túlóra bevezetése ellen.
Taskovics István, a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezetének (TBDSZ) elnöke szerint a módosított törvény a a kormányzati igazgatási dolgozókat a betanított munkások szintjére süllyesztené, mintha nem is hivatalokban, hanem egy 70 ezer fős összeszerelő műhelyben dolgoznának. Rájuk ugyan nem vonatkozik a 400 órás túlmunka, de egy trükkel az ő terheiket is növelték: a módosítás alapján ugyanis nem számít bele a munkaidőbe a munkaközi szünet, ami – normál munkarenddel számolva – évi 120 órás pluszt jelent, az eleve elrendelhető 200 órás túlóra mellett.
Szerző
Frissítve: 2018.12.12. 16:18