Előfizetés

200 milliárd eurót(!) moshattak át az oroszok Dánia legnagyobb bankján keresztül

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.13. 13:47
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Nyolc évig tartott a pénzügyi bűncselekmény, ami miatt Danske Banko most vezetőváltásra kényszerül, és részvényeik értéke is zuhanni kezdett.
Új elnököt választottak múlt pénteken a Danske Bank igazgatótanácsának élére. A hasonló kinevezéseknek nincs feltétlenül nagy jelentőségük a pénzügyi világban, a legnagyobb dán bank vezetőváltását viszont világszerte érdeklődéssel figyelték újságírók, politikusok és ügyészek is. 
A fokozott érdeklődés oka: idén derült ki, hogy a Danske Bank főszereplője minden idők egyik legnagyobb pénzmosási ügyének. A dán bank észt fiókján keresztül 2007 és 2015 között 200 milliárd eurót (!) moshattak tisztára elsősorban orosz számlatulajdonosok. Az ügyben a dán, az észt, a brit és az amerikai hatóságok is nyomoznak, az Egyesült Államok által kilátásba helyezett büntetések hatására pedig a Danske részvényeinek értéke a felére zuhant március óta, 15 milliárd dollárral csökkentve a bank értékét – írja a 444.hu.
A lap szerint a botrány komoly pofont jelentett a dán pénzügyi rendszernek, amelyet kifejezetten stabilnak, átláthatónak és megbízhatónak volt szokás tartani, a Danske botránya után viszont erős a gyanú, hogy ilyen léptékű pénzmosásra nem kerülhetett volna sor a dán pénzügyi felügyelet bénázása és/vagy asszisztálása nélkül.  A múlt pénteki taggyűlést a Danske legnagyobb, 21 százaléknyi részesedéssel rendelkező nagy részvényese, a Maersk hajózási óriásvállalat kezdeményezte közgyűlésen Karsten Dybvad lett az új elnök. Nem titkoltan tűzoltási céllal igazoltak új embert az igazgatótanács élére: Dybvad korábban a legnagyobb dán ipari lobbicsoportot vezette, előtte meg hosszú éveken át dolgozott kormányközelben, és mindenkit ismer a politikai elitből. Nem kis feladatra vállalkozott: amellett, hogy kapcsolatot kell tartania majd a hatóságokkal, új vezérigazgatót is kell keresnie a bank élére, közben pedig valahogy meg kell próbálnia helyreállítani a bank hírnevét.  
Az ügy miatti felháborodást és aggályokat nyilván az is növeli, hogy erős a gyanú: az észt bankon átmosott pénz egy része mögött Putyin családja és környezete lehetett. Ezt bizonyítani persze egyelőre nem lehet, és kérdés az is, hogy valaha fény derülhet-e pénzek eredetére és sorsára. De a Reuters témával foglalkozó elemzése szerint a pénzmosó mechanizmus leleplezése még akkor is kellemetlen lehet Putyin számára, ha saját érdekeltségét nem is sikerül majd bizonyítani: a Danske észt bankjának példája ugyanis épp azt mutatta meg, hogy rengeteg orosz fordult a pénzmosás eszközéhez, a 15 ezer nem észt ügyfél nagy része ugyanis Oroszországból jött. 

Kémjátszma: Moszkva is kiutasított egy szlovák diplomatát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.13. 11:16
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az oroszok szerint teljesen elfogadott gyakorlat, hogy ha hazaküldik egyik lebuktatott hírszerzőjüket, ők is kiutasítanak valakit.
Moszkva nemkívánatos személynek nyilvánította Szlovákia egyik katonadiplomatáját, akinek két napon belül el kell hagynia Oroszországot - jelentette be Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján.
A szóvivő elmondta, ez válaszlépés volt arra, hogy Pozsony november 22-én kiutasított egy orosz katonadiplomatát. Zaharova a szlovák intézkedést barátságtalan lépésnek nevezte, a szlovák diplomata távozásra való felszólítását pedig az általánosan elfogadott diplomáciai gyakorlat szellemében megtett, a kölcsönösségen alapuló válaszlépésnek.
A szóvivő szerint a szlovák nagykövet kedden kapta meg a kiutasításról szóló orosz jegyzéket. Pozsony az orosz katonadiplomata december 5-én bejelentett kiutasítását azzal indokolta, hogy az érintett a szlovák katonai hírszerzés információi szerint olyan, Szlovákia és a NATO érdekeivel szembeni hírszerzési tevékenységet folytatott, amely nem volt összeegyeztethető a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezménnyel.  Szlovákia tavasszal nem csatlakozott azokhoz az európai országokhoz, amelyek a Szkripal-ügy kapcsán orosz diplomatákat utasítottak ki, azonban konzultációra hazahívta moszkvai nagykövetét - írja az MTI.

Olyan, mint a heroin

Varga Péter
Publikálás dátuma
2018.12.13. 11:00

Fotó: Shutterstock
Világszerte több mint kétszáz millióan jelentkeztek be a Fortnite nevű internetes videojátékba, miközben kétségbe esett szülők kénytelenek rehabra utalni gyerekeiket.
Az Egyesült Államokban járványszerűen terjed a Fortnite-függőség, amelyet szimpla szülői eszközökkel már nem lehet orvosolni. A gyakran napi 12 órát is játszó tizenéveseket egyre többször bízzák a kétségbeesett szülők szakemberekre, akik speciális videójáték-elvonókúrák és rehabilitációs programok keretében - alvás, csoportterápia, egészséges étkezés - próbálják visszazökkenteni a normális kerékvágásba a fiatalokat. Az Epic Games cég számára milliárd dolláros üzletté vált játék, amelyben fegyvereket és erőforrásokat kell keresni egy posztapokaliptikus világban, és a végső cél, utolsónak állva maradni.   - Olyan mint a heroin, ha egyszer elkapott, nem hagy szabadulni - mondja Lorrine Marer viselkedésspecialista, aki függővé vált gyerekekkel foglalkozik. A videójáték-addikció nem új, de az az elterjedtség, ami a Fortnite velejárója, szélesebb körű fenyegetést jelent éppen akkor, amikor egyre nő az okostelefonok és a szociális média korlátok nélküli használatának veszélye. A játék azért is vonzó, mert az egyik változat ingyenes, és sokféle elektronikus eszközön hozzáférhető, a mobiltelefontól a játékkonzolokig. Ugyanakkor a játékban lehet bizonyos kiegészítőket – fegyvereket, ruházatokat venni – és ez sok szülőnek okozott már tetemes anyagi veszteséget, ha gyerekeik bankkártyája összeköttetésben volt játékkonzoljukkal.  - A játékot szándékosan úgy programozták, hogy amikor az ember veszít, az esetek többségében érezhetően körülbelül egy-öt lépésnyire legyen a győzelemtől. Amikor pedig nyer, zúduljon rá a ponteső, amitől úgy érzi, hogy ő egy született tehetség. Ez a manipulációs eljárás tulajdonképpen egy, a szerencsejátékoktól kölcsönzött technika – írta a Fortnite működéséről Király Orsolya, az ELTE Pszichológiai Intézet Addiktológiai Kutatócsoportjának munkatársa a GameStarban idén szeptemberben megjelent cikkében. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ez évben nyilvánította betegséggé a videójáték-függőséget, megkönnyítve a szülők számára, hogy biztosítóktól kártérítést kaphassanak. A WHO szerint „a viselkedésmintázat elég súlyos ahhoz, hogy a személyes, családi, szociális, oktatási, munkahelyi vagy más fontos működési területeket jelentősen károsítsa. A játékmenet folyamatos vagy visszatérő jellegű."   

Nem csak a gyerekek körében terjed

A Fortnite-ot 2017 szeptemberében dobták piacra, és nem csak a gyerekek körében okoz problémát. Egy Egyesült Királyságbéli válóperes szolgálat szerint 200 beadványban hivatkoztak erre, vagy valamilyen más játékra válóokként. Más esetben egy baseball csapat sztár elkapójának csuklójával voltak problémák a túlzásba vitt játék miatt, nem tudott pályára lépni.