Pénteken megérkezik a havazás, hétvégére a fél országra figyelmeztetést adtak ki

Publikálás dátuma
2018.12.13. 14:58

Fotó: Kállai Márton
Erős szél, hófúvás és kemény mínuszok – mutatjuk, mire számíthatunk a következő napokban.
Pénteken az Alföld nagyobb részén és Budapest tágabb környezetében még több órára kisüthet a nap, majd kora délutántól dél felől fokozatosan beborul az ég. Délutánig számottevő csapadék nem lesz, késő délutántól azonban dél, délnyugat felől egyre többfelé várható havazás, a déli határvidéken átmenetileg havas eső lehet. Az északkeleti szél megélénkülhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +4 fok között alakul, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet pedig -7 és -1 fok között valószínű. Baranya megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki havazás miatt, az előrejelzés szerint ott 12 óra alatt 5 centimétert meghaladó friss hó hullhat.
Forrás: OMSZ
Szombaton túlnyomóan borult lesz az ég. Többfelé várható havazás, a Tiszántúl keleti felén havas eső lehet. Északnyugaton nem valószínű számottevő hóréteg kialakulása, ugyanakkor a déli, délkeleti megyékben mintegy 5-15 centiméterre van kilátás. Az északi szél a Nyugat-Dunántúlon megélénkül, Tokaj-hegyalja térségében megerősödik, arrafelé hófúvás is előfordulhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -4, a legmagasabb nappali hőmérséklet +1 és -2 fok között alakul. Kilenc megyére (BaranyaBács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, SomogySzabolcs-Szatmár-BeregJász-Nagykun-Szolnok és Tolna) figyelmeztetést adtak ki havazás miatt, Borsod-Abaúj-Zemplén, Vas és Zala megyében pedig gyenge hófúvás jöhet.
Forrás: OMSZ
Forrás: OMSZ
Vasárnap nyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet, és az ország keleti felén egyre kevesebb helyen havazhat. A változó irányú szél mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és -3 fok között alakul, de a kevésbé felhős nyugati tájakon -5, -8 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +2 fok között várható.
Szerző

Vidékre költöztethetik a Természettudományi Múzeumot

Publikálás dátuma
2018.12.13. 14:26

Fotó: Kállai Márton
Erről Palkovics László beszélt az ATV műsorában. Az ilyen típusú intézményköltöztetésbe a kormánynak már többször beletört a bicskája.
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta:
„A kormánynak az egyik döntése, hogy létrehozzuk az új Természettudományi Múzeumot. Egyelőre úgy tűnik, hogy ez valahol vidéken, tehát az egyik nagy egyetemi városunkban jön létre, hogy méltó feltételeket tudjunk teremteni.”

A 444.hu ezzel kapcsolatos kérdésére a múzeum csak annyit közölt: a főigazgatónak úgy általában nincs joga nyilatkozni semmiről, csak minisztériumi engedéllyel. A portál felidézi, hogy az ilyen típusú intézményköltöztetésbe a Fidesz-kormánynak már minimum háromszor tört bele a bicskája. 2014. nyarának elején ugyanis nagyszabású államigazgatási reformot jelentett be a kormány: az akcióterv szerint a Honvédelmi Minisztérium 2016. március 15-ig Székesfehérvárra költözött volna, az akkor még Vidékfejlesztési Minisztériumnak nevezett agrártárca kettéválasztásával létrejövő önálló Földművelési Minisztérium szintén 2016-ig Debrecenbe, az akkor Lázár János vezette Miniszterelnökséghez tartozó vidékfejlesztési államtitkárság pedig már 2014. végén Kecskeméten rendezkedett volna be. A minisztériumok elköltöztetéséből azonban nem lett semmi: bár az államtitkárság valóban átment Kecskemétre 2015. elején, 2018. májusában már be is jelentették, hogy jönnek vissza Budapestre. Pedig Orbán Viktor miniszterelnök 2015 januárjában, a kecskeméti államtitkárság avatásán, azt mondta, „Magyarország jól halad a vidéki erőcentrumok kiépítésében”.
Szerző
Frissítve: 2018.12.13. 14:37

Itt lista, kit hány százezer forintra büntetett Kövér "egyebek" címszó alatt

Publikálás dátuma
2018.12.13. 14:05

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Félmillió forint körüli összegeket rótt ki a házelnöki szigor
Az „Egyebek” napirendi pontban, az Országgyűlés Házbizottságának csütörtöki ülésén osztotta ki Kövér László Házelnök írásbeli javaslatát arra vonatkozóan, hogy kiket sújtsanak pénzbüntetéssel a hétfői napirendi szavazás megzavarása miatt – mondták el a bizottság ülése után ellenzéki képviselők. Akkor több ellenzéki képviselő sípolással, kiabálással és más módon próbálta megzavarni, hogy a kormánytöbbség elfogadja az ülés napirendjét, aminek része volt a rabszolgatörvényről tartott zárószavazás is. A Házbizottság ülése után tartott közös ellenzéki sajtótájékoztatón Burány Sándor és Szél Bernadett is sérelmezte, hogy Kövér László nem tájékoztatta őket előre – mint azt kellett volna – a büntetésekről. Mint a Népszava megtudta, a képviselők ilyen büntetést kaptak: Bangóné Borbély Ildikó (MSZP): 504900 forint Harangozó Tamás (MSZP): 504900 forint Kunhalmi Ágnes (MSZP): 445500 forint Szabó Sándor (MSZP): 504900 forint Tóth Bertalan (MSZP): 594000 forint Tordai Bence (Párbeszéd): 504900 forint Varju László (DK): 504900 forint
Frissítve: 2018.12.13. 14:11