Dobálozás és könnygáz a Parlamentnél - (videó)

Publikálás dátuma
2018.12.14. 17:51

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A rendőrség közölte, a tüntetés elvesztette békés jellegét, mert a tömeg dobálni kezdte a Parlament lépcsőjénél felsorakozott rohamrendőröket. Egy embert kiemeltek a demonstrálók közül, könnygázt is bevetettek.

Kezd eldurvulni a tüntetés, könnygázt fújnak a rendőrök

A rendőrség figyelmeztette a tüntetőket, hogy a demonstráció elvesztette békés jellegét, mert tojással, petárdával, füstbombákkal dobálták a rendőröket. És 22:11-kor, a péntek este folyamán először könnygázt vetettek be a rendőrök. Előtte felszólították a tüntetőket az erőszak és a jogsértő magatartás befejezésére.  "Bűnözőket védtek!" - kiabálják a rohamrendőröknek. "Miért nem tudunk hazamenni nyugodtan?" - kérdezi valaki. Mások azt kiabálják a rendőrök felé: "Kurva gyenge!" 

A rendőrség figyelmeztet

"Orbán egy geci!", üvölti a tömeg, melynek élére odanyomakodtak a momentumosok. Akik láthatóan frusztráltak, hiszen tegnap alelnöküket meglehetősen furcsa körülmények között rángatták ki a menetből és vitték el a rendőrök. Új elem a skandálásban a "Kövér László mondjon le!" Közben a rendőrség figyelmezteti a tüntetőket, hogy tilos dobálni a rendőröket, mert ez bűncselekmény. "Hogy tetszik a túlóra?" - kérdezi a tömeg a rohamrendőröket.

Feldühítették a tüntetőket

A rohamrendőrök megjelenése láthatóan olaj a tűzre, látványosan radikálisabb lett a hangulat. Akik eddig a "mezei" rendőrökkel békésen beszélgettek, azok üvöltöznek a rohamrendőröknek. Utóbbiak lényegesen visszafogottabbak, mint egy nappal korábban, csütörtökön kevesebbért is fújtak paprikaspray-t. 

Előkerültek a gázmaszkok

Mivel néhányan a demonstrálók közül dobálták a rendőröket, megjelentek a rohamrendőrök, mire a tüntetők közül az első sorokban többen arcuk elé kötötték a sálukat, sőt, néhányan gázálarcot vettek elő. 

Aprópénzt szórnak a rendőrök elé a Parlamentnél

A nagy gyaloglás végére kicsit elpilledt a menet, de a Kossuth téren a rendőrsorfal előtt visszatért az életkedv. Újult erővel szólalnak meg a megszokott rigmusok, akadnak, akik a rendőröknek próbálják elmagyarázni, hogy értük is tüntetnek. Mások Túlórapénz!-t skandálnak, és aprót dobálnak a rendőröknek.
Szerintem jobb fizetést kapnátok egy új kormánytól,

jegyzi meg az egyik tüntető, farkasszemet nézve a rendőrökkel. Talán a hideg miatt, a tömegen végigsöpört a Ki nem ugrál, Orbán Viktor! című össznépi társasjáték.

Molinót feszítenek ki a Kossuth téren a rendőrsorfal elé

A Szabadság téren át a demonstráló menet eleje visszaért a Kossuth térre, ahol természetesen rendőrök állnak a Parlament előtt. A tüntetők az épület előtt felsorakozott rendőrsorfallal szemben állnak, és azt az "Elegünk van!" feliratú molinót tartják maguk előtt, amit már az Erzsébet hídtól vittek a menet vezetői .

Eddig 8 kilométert gyalogoltak a demonstrálók

A Vörösmarty tér után az Erzsébet tér következik, majd az Október 6. utca. A tömeg eleje túl gyorsan megy, meglehetősen szétszakadt a menet. Mely az este során cirka 8 kilométert gyalogolt körbe a belvárosban, ami testedzésnek sem rossz.

Hadházy Ákos szónokolt a pécsi tüntetésen

A kormányt és zsoldosait csak akkor lehet elkergetni, ha határozottak és bátrak leszünk - mondta a független országgyűlési képviselő. A pécsi tüntetésről szóló riportunk a kormánymédia szerkesztőségének megdobálásáról is beszámol.
Több százan tüntettek a baranyai megyeszékhelyen
Fotó: Csortos Szabolcs

Turistalátványosság lett a kormányellenes tüntetés

A tüntetők a Váci utcán és a Piarista közön át lementek a rakpartra, és a kiindulási pont, a Kossuth tér felé indultak tovább. Ismét hangosan zúg a "Mocskos Fidesz!" és a "Viktátor!" A Régiposta utcánál aztán a Váci utca felé fordultak, és a Vörösmarty tér felé tartanak. A karácsonyi vásár külföldi turistái érdeklődve nézik a menetet, mely "Boldog karácsonyt!" skandál. Aztán megint felhangzik az "Orbán, takarodj!". 

"A Fidesz-kormány elárulta az országot"

Fiatalok, akik azért jöttek tüntetni, mert nem értenek egyet a rendszerrel. Harmincéves pék, akinek elege van a sorosozásból. Huszonéves lány, aki otthagyta az egészségügyet, mert a rabszolgatörvénnyel a leggyengébbekbe taposnak bele. Helyszíni riportunk a tüntetőkről, akik nem akarnak erőszakot. 

Ez már a visszafelé irány: az Erzsébet hídon mennek a tüntetők

A rövid budai séta után a demonstráció résztvevői már az Erzsébet hídon sétálnak vissza Pestre. 

A budai rakparton tart a vonulás

A Szent Gellért térnél a többség úgy döntött, az Erzsébet hidat veszi célba, a budai rakparton keresztül. Még mindig meglehetősen sokan vannak, noha már látható a lemorzsolódás. A Szabadság hídon kisebb belső torzsalkodás szakította meg a menetet: néhányan sérelmezték a pártzászlókat, de aztán komolyabb affér nélkül megnyugodtak a kedélyek.

Elfoglalták a Szabadság hidat

A Szabadság hídra értek a vonulók, soraikban olyan politikusokkal, mint Szél Bernadett és Varju László. Füstgyertyák gyúlnak a hídon, magyar és európai uniós zászlók lengenek.

A Rádióhoz vonul a tüntetők egy része

A pesti tömeg közben kétfelé vált: az egyik csoport a Rádió épülete előtt néz farkasszemet a rendőrökkel, a másik pedig visszaindult a Kiskörútra.

Tojással dobálták a propagandamédia szerkesztőségét Pécsett

A pécsi tüntetésen a Kossuth téren többek között Hadházy Ákos is felszólalt, s javaslatára a tüntetők elmentek a kormánypropaganda helyi kirendeltsége, az Új Dunántúli Napló szerkesztőségéhez. A demonstrálók tojással dobálták meg a szerkesztőség épületét, tájékoztatta lapunkat Babos Attila, a Szabad Pécs főszerkesztője, majd a Széchenyi tér érintésével visszamentek a Kossuth térre, ahol többen folytatni akarták a tüntetést, ám a momentumos Nemes Balázs, a rendezvény egyik szervezője, miután egyeztetett a rendőrökkel, s a hatóság jelezte, a főtéren tiltott útvonalon jártak, lezárta az eseményt. A tiltakozók még elénekelték a Himnuszt, majd a rendezők bejelentették, a jövő héten újabb demonstrációt szerveznek.

Az Astoria következik

Némi tanakodás után a demonstrálók úgy döntenek, az Astoria felé indulnak tovább. Amúgy a Deák téren lehetett először rohamrendőröket látni.

A Deák tér felé vonulnak a tüntetők

A tömeg az Oktogonról az Andrássy útra fordult, s hamarosan a Deák térre ér. Sokan a Marseillaise-t éneklik.

A mentőt átengedték

A tömeg megérkezik az Oktogonra, a forgalom teljesen áll a körúton, egy szirénázó mentőt viszont elengedtek az utat teljes szélességében megszálló demonstrálók. Skandálják, hogy "Ki nem ugrál, Orbán Viktor!"

Megkezdődött a vonulás, szavaztak a hídfoglalásról

A tüntetők megszavazták, ma este melyik hidat foglalják el, s a Margit híd kapta a legtöbb voksot, így a Kossuth térről a Jászai Mari térre indult a tömeg, a Parlamentnél csak néhány tucatnyian maradtak. Lezárták a hidat, majd megfordultak, s most a Nyugat pályaudvar felé vonulnak. "Gyertek velünk!", skandálják a járókelőknek.  A tömegben békésen rendőrök is sétálnak, egyelőre semmi jel nem utal erőszakra egyik fél részéről sem. Közben zúg már az Orbán, takarodj! is. A vonulók teljes szélességében elfoglalják a Szent István körutat.   

Pécsett is tüntetnek

Pécsett a Momentum szervezte a tüntetést, melyen több százan vesznek részt. A demonstrálók fáklyás felvonulása 6 órakor indult el a Barbakánból a Kossuth térre. A menetben ott voltak az LMP, a Momentum, az MSZP, a DK politikusai, Mellár Tamás és Hadházy Ákos ellenzéki parlamenti képviselők. Babos Attila, az eseményről élő adásban tudósító Szabad Pécs szerkesztő-riportere a Népszavának megjegyezte, a Mocskos Fidesz!, valamint Túlórázni jöttünk! rigmusokat skandáló tömegben rengeteg a fiatal, de akadnak nyugdíjasok is, ami viszont a legfeltűnőbb, hogy sok az új arc, akik eddig nem vettek részt a hasonló megmozdulásokon. A 6-800 fős menetet – melyhez a Kossuth téren, a Konzum áruháznál még folyamatosan csatlakoznak új tüntetők – rendőrök kísérték, de semmiféle atrocitás nem történt.  

Erős üzenet a szakszervezettől

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) dél-dunántúli ügyvivője kapja meg a mikrofont, s bejelenti, a PDSZ kezdeményezte, üljön össze az összes ágazati szakszervezet egyeztetésre, hogy megbeszéljék a további lépéseket, s vélhetően kénytelenek lesznek megszervezni az általános sztrájkot. A tömeg hatalmas üdvrivalgással fogadja a hírt.

A tüntetésnek hivatalosan vége

Schmuck Erzsébet beszédének végeztével a szervezők a beszédek után hivatalosan befejezettnek nyilvánítják a tüntetést. Krasznahorkai Emma szervező azt mondja, a rendőrökre ne haragudjanak, a rendszerre kell haragudni. Jelenleg mintegy 1500 ember van a téren a Mérce szerint, a rendőri jelenlét sem olyan erős, mint szerdán. Folyamatosan érkeznek az újabb és újabb demonstrálók. A Parlament előtt zene szól, bulihangulat van.

Elegünk van! - skandálja a tömeg

Az LMP-s Schmuck Erzsébet beszél. Milyen dolog az, hogy elmennek külföldre dolgozni az emberek? - teszi fel a kérdést. Főleg foglalkoztatási problémákról beszél, azt mondja, sokat ettől a kormánytól nem várhatunk. Követeli, hogy vonja vissza a rabszolgatörvényt a kormány. Rabszolgatörvény helyett tisztességes béreket! - mondta az LMP képviselője. Közben a tömeg elkezdi skandálni: "Elegünk van! Elegünk van!" 

A könnygáz és a gumibot összekovácsol

A párbeszédes Tordai Bence arra kérte a tüntetőket, telefonjuk lámpájával világítsanak magukra, mert ők jelentik a megoldást a jövőre. Erősek, és egyre erősebbek lesznek, rendőrök gumibotjai és könnygáz kovácsolja össze őket. Ők maguk a média… Ekkor megszűnt a hangosítás, így Tordai szavait a körülötte állók kiabálják a hátrébb állóknak.  A képviselő arról beszél: Ez nem egy-egy emberről szól, hanem közösségekről, és mindenki közösségekből jön. Egy idei működik, de aztán a tömeg rákezdi: Demokráciát! Demokráciát! Tordai szerint együtt küzdenek a rabszolgatörvény ellen, s együtt erősek.

Vadai Kövérnek üzent

Vadai Ágnes a DK-ból azzal kezdi, nem normális, hogy azokról, akik nem értenek egyet a kormánnyal, azt mondják, hogy Soros-ügynök, hazaáruló, s nem is magyar. Pedig az ellenzék a kisebbséget képviseli. A korábbi években az ellenzéki tüntetések nem tartottak elég ideig, s így nem hoztak sikert, de most láthatóan valami megváltozott. Egységes az ellenzék, s  
Kövér Lászlónak üzenik, nem fáj nekik a büntetés:

ha ez az ára a szabad Magyarországnak, akkor vegyék el a fizetésüket, megéri.  
Van Út a börtönbe program, s a kormánypártiak ennek részesei lesznek. Nincsen szabad sajtó, szabad választás, helyette szombati munkalehetőséget kaptak az emberek. A rendőrökről megjegyezte, az elmúlt napokban néhányan jogellenesen léptek fel a tüntetők ellen, de nem ők tehetnek róla, hogy a tüntetőket jogsérelem érte. A rendőröket is kihasználja a hatalom. Ne a rendőrökre haragudjanak a demonstrálók, hanem akiket nekik védeniük kell. Orbánra, vagy Áderre, aki ugyan államfőnek hazudja magát, de a kormány bábja. A vasárnapi tüntetésen teljes spektrumában ott lesz az ellenzék, Vadai viszont külön meghívta rá a pártok, az érde-kképviseletek, a civil szervezetek nőtagjait. Ha mindenki egyesíti erőit, létrejöhet a nagy álom, az európai, szolidáris, szabad Magyarország.

Nem többet dolgozni, többet keresni akarnak az emberek

Ötvenezer nő tagja van a Magyar Szakszervezeti Szövetségnek, a nevükben állok itt, mondja Herczegh Mária, az érdekképviselet nőtagozatának vezetője. Az önként vállalt túlóra, amire Orbánék hivatkoznak, új fogalom a történelemben. Nem többet dolgozni, hanem többet keresni akarnak az emberek. A túlóra tönkreteszi a családokat: milyen családmodell van annak a kormánynak a fejében, ami ezt rákényszeríti az emberekre. A munkaidőkeret, kizárja a havi szintű munkaóra-elszámolást, vagyis a kormány hazudik. A szakszervezetek pedig nem tudnak mit tenni, hiszen ellehetetlenítették őket, ezért kénytelenek demonstrálni. A rabszolgatörvényről sem egyeztetett velük senki. Egy rendes országban ez nem fordulhatna elő. A túlóraszám már megvan, azt viszont még nem tudni, mennyi lesz jövőre a minimálbér.

Beteg despotákról beszél a jobbikos szónok

Kedves ellenzéki huligánok, liberális anarchisták! – köszönti a tüntetőket a jobbikos Varga-Damm Andrea. Mit keres egy színpadon egy liberális, egy jobboldali, egy baloldali vagy zöld? A nép boldogulását. Amit 1990-ben azok ígértek, akik most beteg despotaként uralkodnak a nép fölött. Akik a második legszegényebb társadalmat hozták létre az EU-ban. Pedig itt dolgoznak legtöbbet az emberek. Keleti bérekért, nyugati árak mellett. Két-három másodállás kell, hogy fennmaradjanak a családok. Szerdán ráadásul nemcsak a 400 órás túlóráról döntött a kormánytöbbség. hanem a demokrácia lebontásának két fontos intézményéről: a közigazgatási bíróságról, illetve a honvédelmi rendszer átalakításáról, mely lehetővé teszi az Orbán-kormánynak, ha megbukik, katonai puccsal visszavegye a hatalmat. Bármikor, szinte feltétel nélkül rendkívüli helyzetet hirdethet a hadsereg főparancsnoka. A közigazgatási bíróságok pedig meg fognak tiltani minden demonstrációt január 1-től. Az ellenzéki pártok küzdenek, de a nép támogatása nélkül ez nem megy. Készek a kormányzásra, de az emberek támogatása nélkül nem megy. Láttatok már olyan rendőrt, ügyészt, bírót, tanárt, adóellenőrt, aki nem demokráciát akar? Mivel ilyen nincs, nem fogják végrehajtani Orbán Viktor demokráciaellenes intézkedéseit. Orbánon szerdán látszott, hogy gyenge, zavartan nevetgélt, miközben Raszputyinok állták körül, akik viszont, ha úgy adódik, azonnal félreállítják. Álljatok készen, ha lépni kell, de ne üljetek fel a provokátoroknak! - kéri a tüntetőket, s hogy ne lépjék át az erőszak határát, mert az eszköz lesz a hatalom kezében.  

Vasárnap is tüntetni kell

Donáth Anna, a Momentum alelnöke következik, akit csütörtöki tüntetésről bevittek a rendőrök, s csak ma reggel engedték ki. A letartóztatásokról beszél, s megjegyzi, a rendőrök egy része sem ért egyet azzal, hogy fel kell lépniük a demonstrálók ellen. Őket is túlórára kényszerítik. Fárasztó napok vannak már a tüntetők mögött, de még fárasztóbbak jönnek. Pedig vasárnap, a nagy demonstráción mindenkire szükség lesz. mert meg kell mutatni, hogy ott vannak, azoknak is, akik nem tudnak, vagy nem mernek kimenni tüntetni. 

"A jogtalanság ellen tömegek mozdultak meg"

A Parlament előtt a Kossuth téren rengeteg a rendőr, s az épületet védő sorfal jó néhány méterrel előrébb került, azaz elvileg így messzebb tudják tartani az embereket az ország házától. A szónokoló Kunhalmi Ágnes szerint a történelem a példa, hogy a jogtalanság ellen tömegek mozdultak meg. Ilyen a mostani helyzet is, a rabszolgatörvény törvénytelen, emellett rengeteg embert ellehetetlenít. A Fidesz mégis keresztülverte, méghozzá házszabályellenesen, Kövér László házelnök vezetésével, aki sorozatos jogsértéseket követett el. Kunhalmi az általános jogokról beszél, s amikor odaér, hogy a Fidesz 80 ezer, az iskolából lemorzsolódó gyerektől vonta meg az oktatáshoz való jogot, hatalmas fújolás kezdődik. A Fidesz tönkreteszi az országot, ezért gyűltek-gyűlnek ma össze baloldaliak, radikálisok, liberálisok, zöldek és jóérzésű konzervatívok, diákok és munkások, hogy ez ellen tiltakozzanak, s jelezzék, így nem mehet tovább. Olyan történelmi helyzet van ma Magyarországon, hogy össze kell kovácsolni azokat az erőket, amelyek nem törődnek bele az Orbán-kormány uralmába. Magyarország többet érdemel, a magyarok nem lehetnek másodrendű állampolgárok a saját hazájukban. Össze kell kapaszkodni, megmutatni magukat, s harcolni kell! Ha Orbán még egyszer kétharmadot szerez, veszélybe kerülnek az ellenzéki pártok, a Momentumot és a Párbeszédet már most is támadja az ÁSZ.

Minden ellenzéki párt felszólal

A demonstráció 17 órakor kezdődött a Kossuth Lajos téren. Azt, hogy egyre szélesebb a résztvevők köre, jelzi, hogy az ellenzéki pártok mellett a szakszervezeti szövetség is csatlakozik az utcára vonulókhoz, a Jobbik vidékről hív szimpatizánsokat, illetve több városban lesznek már megmozdulások. A tüntetés Facebook-oldala szerint beszédet mond az MSZP-s Kunhalmi Ágnes, Varga-Damm Andrea a Jobbikból, Tordai Bence (Párbeszéd), a DK-s Vadai Ágnes, Schmuck Erzsébet (LMP), Donáth Anna (Momentum, őt bevitték a rendőrök az előző esti tüntetésről), Herczegh Mária a szakszervezeti szövetségtől, valamint Szíjártó Imre CEU-s hallgató és Krasznahorkai Emma szervező.
Készül a mentőszolgálat is: két mentőautót küldenek a térre a rendőrség kérésére. A téren egyelőre kevesen vannak, az összegyűlt tüntetők a híressé vált karácsonyfa közelében hallgatják a beszédeket, ezekben a percekben Kunhalmi Ágnest, mögötte az MSZP és a Párbeszéd zászlóját látni. A szervezők ezúttal is hosszú éjszakára készülnek, azt írták: nemcsak 6 óráig lesznek.
Szerző
Frissítve: 2018.12.14. 22:41

Pánikban a családok, nem tudják, hova viszik az elfogott tüntetőket

Publikálás dátuma
2018.12.14. 17:00

Fotó: Tóth Gergő
Volt olyan anya, aki eltűntként jelentette be fiát, a rendőrségtől alig lehet megtudni valamit a Kossuth térről elvitt tiltakozókról.
A szerdai és a csütörtöki tüntetéseken a demonstrálók és a rendőrök is keményebbek voltak, mint az elmúlt időszakban bármikor. Két nap alatt 51 tüntetőt állítottak elő, és 22-t fogva is tartanak – írja a 24.hu.
Ráadásul több szülő arról számolt be, hogy csak nagyon nehezen tudták meg, mi történt a gyerekükkel, és minden információt így sem kaptak meg a rendőrségtől. Legalább egy esetben
odáig fajult a dolog, hogy egy édesanya eltűntként jelentette be a fiát, mert egy napon át nem találták egyik budapesti kapitányságon és fogdában sem.

A portál az ő, Tamás történetét mutatta be, ami jól illusztrálja, milyen nehéz napokat okozhat a rendszer azoknak, akiknek egy rokonuk, ismerősük fogdába kerül egy tüntetésről.
Itt vannak a rendőrök, körbevették az embereket, nem engednek át senkit, és igazoltatni fognak, most le kell tennem

– ez volt az utolsó mondat, amit Tamástól hallottak csütörtökre virradó éjjel 2 óra körül. Egy barátjának mondta ezt a Dob utcából telefonon. Nem sokkal később már hiába hívták, a telefonja ki volt kapcsolva, és ez azóta sem változott, ismerősei nem tudják elérni Tamást.
Megígérte, hogy ír, amint hazaér, de csütörtök reggel sem jelentkezett. Ekkorra már idegesek lettek az ismerősei, mert sosem csinált ilyet, nem szokott eltűnni. Ráadásul a szerdai tüntetésre is csak kíváncsiságból ment ki este 11 után, amikor végzett a munkában, a telefonban is arról beszélt, hogy csak nézelődött, ezért azt gondolta, hogy az igazoltatás után mehet haza. Nem így lett. Reggel minden ismerőse, rokona telefonálgatni kezdett: végighívták a kórházakat, rendőrkapitányságokat, de sehonnan nem kaptak érdemi információt. A rendőrség nem is adhat ki ilyet telefonon, mert nem tudják ellenőrizni a telefonáló személyazonosságát. Ezután egy hozzátartozó személyesen indult a BRFK központjába, a Teve utcába, miután azt a tippet kapta, hogy az ottani panaszirodában tudnak segíteni. Körülbelül egy órát ültem ott, a rendszer lefagyott, úgyhogy telefonálgatni kezdett az egyébként segítőkész ügyintéző, aki nem értette, miért keresik többen ilyen kérdésekkel őket, amikor minden kapitányságon elérhető az a rendszer, amely alapján meg tudják mondani, hogy hol van valaki fogva tartva – idézte fel a rokon, aki a Teve utcában megtudta, hogy a X. kerületi kapitányságon lehet Tamás. Ekkorra már több kapitányságról is elküldték a családot azzal, hogy nem tudnak nekik semmiben segíteni. Tamás édesanyja ezért aggodalmában a lakóhelye szerinti kapitányságon eltűntként jelentette be a fiát.
Majd csütörtökön este 8 órakor jelentkezett egy rendőr az anyánál, hogy kihallgatták Tamást, és közölték vele, hogy az Aradi utcai fogdába fogják átszállítani. Az anya kérésére sem mondták el, miért tartják fogva a fiát, arra hivatkozva, hogy Tamás nagykorú. A törvény szerint valóban nem kell ezt elárulni ilyen esetben, egyedül a fogvatartott ügyvédje kaphat információt. Annyit mindenesetre sikerült kideríteniük, hogy Tamást szabálysértés elkövetésével vádolhatják. Tamás édesanyja péntek reggel 9 órakor megjelent az Aradi utcában, hogy ruhát vigyen neki, de kiderült, hogy a fiú nincs azon a helyen, ahol a rendőrség szerint lennie kellene.  Ekkor pánikszerűen hívták fel a X. kerületi kapitányságot. Kiderült, hogy Tamást még nem szállították át a fogdába. Arra hivatkoztak a kapitányságon, hogy túl sok az ügy, nem sikerült mindent elintézni. Illetve azt is mondták, hogy „a főfogdát felújítják”, ezért vitték különböző kapitányságokra a tüntetésekről az embereket. Az édesanya erre megnyugodott, töröltette az eltűnt személyek listájáról a fiát.
Szerző

Már készülnek a rendőrök: mentőket kértek a Kossuth térre

Publikálás dátuma
2018.12.14. 16:48

Fotó: Kállai Márton
„Az esetleges spontán tüntetések egészségügyi biztosítása miatt” állítanak ki két mentőegységet a Parlament mellé.
Péntek estétől két mentőegységet állít ki a Kossuth térre "az esetleges spontán tüntetések egészségügyi biztosítása" miatt az Országos Mentőszolgálat.Győrfi Pál, a mentők kommunikációs vezetője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a két mentőautót a rendőrség kérésére küldik a térre.
A mentőegységekre szükség is lehet, hiszen a készenléti rendőrök és a BRFK egységei az elmúlt két napban nem sajnálták a könnygázt a rabszolgatörvény miatt tiltakozó tüntetőktől, előkerültek a gumibotok is.   A demonstrálók sérüléseit nem tartják számon, ugyanakkor az tudható, hogy rendőrök is megsérültek az összecsapásokban: a Blikk szerint 14 rendőrt kellett ellátni a Fidesz-székház és a Parlament előtt történt dulakodások után.
Szerző
Frissítve: 2018.12.14. 17:01