belügy;MTVA;fegyveres védelem;

2018-12-17 15:40:24

Ködösít Pintér tárcája a tévészékháznál történtekről

Nem adott egyértelmű választ a belügy a kérdésre, hogy ők utasították-e az MTVA-székház ellenzéki képviselőket lökdöső, kizavaró őreit.

Egyértelmű igen vagy nem helyett kitérő választ adott a Belügyminisztérium arra a felvetésünkre, ők adtak-e utasítást az MTVA Fegyveres Biztonsági Őrségének (FBŐ), hogy kizavarják a Kunigunda utcai székházból az ellenzéki politikusokat. 

Korábban az Index írta meg, hogy a helyi fegyveres őrségnek köteles követnie a honvédelmi tárca, illetve a belügy és a belügy alá tartozó szervek (Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, Alkotmányvédelmi Hivatal) utasításait - a portál pedig valószínűsítette, hogy a belügyből irányíthatták a Kunigunda utcai szekuritisokat. 

Konkrét kérdésre kormányrendelet a válasz

„ Valóban a belügyi tárca adott utasítást az őrök határozott fellépésére, arra, hogy parlamenti képviselőkkel szemben is erőszakot, fizikai kényszert alkalmazhatnak - és hogy intézkedő rendőrök belépését is megakadályozzák?” - kérdeztük a minisztérium sajtóosztályától, amire egy eltávolító, általános választ kaptunk 

„ A belügyminiszter, így az általa vezetett Belügyminisztérium feladat- és hatáskörét a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 94/2018. (V. 22.) Korm. rendelet tartalmazza, amit mellékelten rendelkezésére bocsátunk. Ezt meghaladó feladatkört sem a miniszter, sem a Belügyminisztérium munkatársai nem látnak el” - írták.

A mellékelt rendelet arra emlékeztet, hogy a BM felel a rendészeti és szabálysértési feladatokért, de ezt nagyjából egy iskolás is tudja. 

Egy másik, levelükben nem mellékelt rendeletből viszont kiderül, hogy az FBŐ szolgálati szabályzatát a belügy alakította ki. Az is tudható, hogy a belügy alá tartozó szerveknek kötelessége jelentenie a közérdekű üzem megzavarását – az MTVA őrségének pedig utasítás esetén teljesítési kötelezettsége van a belügy felé is. 

Így feltételezhető, hogy a közmédia fegyveres biztonsági szolgálata  a vasárnap éjjel és hétfőn reggel történtekről is  jelenthetett a BM felé- és az is, hogy teljesítették a tárca kéréseit.

A katasztrófavédelem szintén kormányrendeletre hivatkozott válaszában, ám az idézett szöveg alapján nem lehetett közük a székházban történtekhez. Az Alkotmányvédelmi Hatóság szintén rendelettel reagált. Egyedül a honvédelmi tárca jelezte egyértelműen: „(...) tájékoztatjuk, hogy a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség az MTVA székház biztonsági szolgálatának feladataival nem foglalkozik.”