Itt az első, 400 órás túlórára vonatkozó szerződésmódosítás

Publikálás dátuma
2018.12.17. 17:51
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ebben az áll, hogy a túlórapótlékot az elrendelt túlórák teljesítését követően 36 hónapon belül kötelesek kifizetni.
A hvg.hu-nak az egyik olvasója küldött el egy szerződésmódosítást, mely 2019. január 1-jétől lépne érvénybe egy kelet-magyarországi cégnél. A módosításban 400 megengedett túlóra szerepel, melyet a munkáltató saját jogkörben rendelhet el. 5 százalékos pótlékkal jutalmazzák a túlórát, amit pénzen vagy szabadidőben lehet kifizetni. A szövegben az áll, hogy „a túlórapótlékot a törvényi rendelkezéseknek megfelelően az elrendelt túlórák teljesítését követően 36 hónapon belül köteles kifizetni”. A portál szerint olvasójuk azt írta, egy nyírségi kisvárosban élnek, ahonnan nem tudnak elköltözni, mert nem kapnak elég pénzt a családi házukért, amiből egy nagyobb városban másik lakást tudnának venni. Négy éve dolgozik a módosítást belengető cégnél, eddig 250 óra túlóra volt előírva, ami miatt ősszel háromszor késtek el az óvodából délután. A többlettúlóráról szóló törvényt egyébként Áder János köztársasági elnök még alá sem írta, tehát még nem lehetne rá létező jogszabályként hivatkozni. 
Szerző

Az ellenzéki képviselők arra készülnek, hogy mindjárt kirángatják őket, a mentőket pedig nem engedik be

Publikálás dátuma
2018.12.17. 17:33

Fotó: Tóth Gergő
Kívül és belül egyaránt ismertették a jegyző birtokvédelmi határozatát, mindenki rendőri akcióra számít.
Szél Bernadett, Vadai Ágnes, Hadházy Ákos szembesült a rendőrséggel: a helyszínparancsnok az óbudai jegyző határozatát ismertette, miszerint "Kunhalmi Ágnes és társai" nem tartózkodhatnak a köztévé épületében és a telkén. És mivel az MTVA biztonsági szolgálata azt kérte a rendőrségtől, hogy szerezzen érvényt a jegyző határozatának, a helyszínen azzal fenyegetik, hogy előbb-utóbb kiszorítják őket a placcról.
Megjegyzendő: nemcsak az ellenzéki képviselőket tartják távol az épülettől: a mentőket sem hajlandók beengedni. Hogy a három egészségügyi szakember miért várakozik kitartóan az ajtó előtt, arról csak találgatni lehet. Az egyik feltevés szerint valószínűleg Varju Lászlóhoz érkeztek, aki legutóbb a földön feküdt, mert a lába megsérült. (Közben csatlakozott a többi képviselőhöz, és megpróbáltatásairól mesél, például arról, hogy a bordáját ütötték.) A másik verzió szerint, egy biztonsági őr sebesült meg - utóbbit az MTVA vezetése állítja, és azt ígéri, feljelentést tesz.
Közben a bent tartózkodó képviselőknek is felolvassák, hogy a jegyző szerint semmi keresnivalójuk ott, és a döntést ismertető rendőr szerint a végzés ellen kifogást lehet tenni, aminek költsége 5 ezer forint. Az ellenzéki képviselők értetlenül állnak a határozat előtt, hiszen zömüket tegnap épp a rendőrök invitálták az épületbe - ugyanis tegnap még az erőszakszervezet tagjai is tudták, hogy egy képviselő szabadon mozoghat gyakorlatilag bármelyik intézményben. Most minden képviselő (szám szerint tizenhárom) arra készül, hogy a rendőrség behatol, és kényszerrel 
Teljesen egyértelműen politikai utasításra működik itt minden, hiba a törvényekben és a jogszabályokban keresni a választ, magyarázza Harangozó Tamás, miért van az, hogy amikor az ellenzéki képviselők hívják ki a rendőröket, akkor nem reagálnak, amikor a jegyző határozatát kell végrehajtani, rögvest megjelennek. Egyébként, tette hozzá Harangozó, ő nem haragszik a majd esetleg intézkedő rendőrökre, mert ők csak annyit tudnak, hogy született egy határozat, amit végre kell hajtaniuk.
Közben a mentők befutottak Varju Lászlóhoz, nagy nehezen sikerült bevinni egy sminkszobába, hogy megvizsgálhassák.
Szerző
Frissítve: 2018.12.17. 17:34

Újabb emeletes vonatokat vett a MÁV

Publikálás dátuma
2018.12.17. 17:24

Fotó: MTI
2021 elejéig állhat forgalomba a második ütemben gyártott 8 jármű.
Újabb 8 darab, emeletes KISS (Komfortabler Innovativer Spurtstarker S-Bahn-Zug) motorvonat szállításáról írt alá szerződést a MÁV-Start Zrt. és a Stadler Bussnang AG hétfőn a Dunakeszi Járműjavító Kft. telephelyén – írja az MTI. A tájékoztatás szerint az első ütemben rendelt 11 motorvonat várhatóan 2019 végétől szállítja az utasokat a váci és a ceglédi elővárosi vasútvonalakon, a második ütemben gyártott 8 jármű pedig 2021 elejéig állhat forgalomba.
Szerző
Témák
MÁV vonatok
Frissítve: 2018.12.18. 14:42