Előfizetés

Hétvégén is lehet fizetéseket utalni a jövő nyártól

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2018.12.18. 10:30
FOTÓ: Shutterstock
A jövő nyáron induló gyorsutalási banki rendszernek köszönhetően akár hétvégén is lehetőség lesz például a fizetések kiküldésére; az utalt összeg öt másodpercen belül megérkezik az egyik számláról a másikra.
Erről a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi infrastruktúrákért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatója kedden az M1 aktuális csatorna és a Kossuth Rádió közös reggeli műsorában. Bartha Lajos elmondta, az azonnali utalás magánszemélyek esetében 10 millió forint alatti összegeknél a nap 24 órájában és a hét minden napján, akár ünnepnapokon is működik majd. Hozzátette, július 1-től lehetőség lesz arra is, hogy telefonszám, email cím vagy adószám megadásával utaljanak bankszámlaszámra, az új rendszer ugyanis összeköti ezeket az adatokat, s azonosítja ezek tulajdonosát. A jövőben így a sárga csekk is feleslegessé válhat - mondta.

Csődközelben Matolcsy unokatestvérének bankja

Bonta Miklós
Publikálás dátuma
2018.12.18. 09:57

Fotó: Népszava
Felügyeleti biztost is kirendelt a jegybank az NHB Zrt. élére.
Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a pénzintézete a Növekedési Hitelbank Zrt. (NHB) súlyos likviditási gondokkal küzd. Az MNB ezért keddtől korlátozta a működését, hogy a fizetőképessége helyreálljon. Gondok vannak a betétek kifizetésénél, 30 napig a hétmillió forintnál nagyobb összegűeket nem is fizetik ki. Újabb kötelezettségeket sem vállalhatnak, sőt, felügyeleti biztost is kirendeltek, ami azt jelenti, hogy pillanatnyilag minden döntést ő hoz meg. Az MNB intézkedése 28 olyan magánszemélyt és 83 vállalati betétest érint, akiknek 7 millió forintot meghaladó betétje van.  Közülük 8 magánszemély és 39 vállalati ügyfél rendelkezik az OBA kártalanítás összegét is meghaladó betéttel, ami 100 ezer euró, mintegy 32 millió forint. A helyzet rendezése esetén OBA kártalanításra esetükben nem lesz szükség. Kedden a bank zárva tart.                    

Korrigál a jegybank

Az MNB 11:45-kor az alábbi pontosítást küldte: "Az MNB a rendelkezésére álló adatok alapján összesen 67 olyan magánszemély és 88 vállalati betétese van a banknak, akit a 7 millió forintos betétkivételi korlát az ennél magasabb összegű betét miatt érint, közülük 10 magánszemély és 42 vállalati ügyfél rendelkezik az OBA kártalanítás összegét is meghaladó betéttel." 
Kapcsolódó
Az MNB megbírságolta Matolcsy unokatestvérének a bankját

323,49 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2018.12.18. 08:23
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedd reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben - írta az MTI.
Az eurót a hétfő esti 323,11 forint után kedd reggel nyolc óra előtt kissé magasabban, 323,49 forinton jegyezték. A dollár jegyzése 284,59-ről 285,23 forintra, a svájci franké pedig 286,72 forintról 287,11-re ment fel hétfő estétől kedd reggelig.