Előfizetés

Varju László megmutatta sérüléseit, feljelentést tesz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.20. 09:50

Fotó: Tóth Gergő
Több vizsgálat még szükséges, de mindenről lesz látlelet – közölte a DK-s politikus.
A DK-s Varju László a Facebook-oldalán közölte, hogy feljelentést tett amiatt, ami hétfőn az MTVA székházában történt. 
„A kollégáimat napok óta azzal zaklatják az MTVA »riporterei«, hogy a biztonsági őrök hozzám sem értek a székházukban. Tessék, így néznek ki a karjaim 2 nappal azután, hogy »hozzám sem értek«”

– írta Varju László.

A politikus egy fotót tett közzé sérüléseiről, és hozzátette: a bordája miatt még vissza kell mennie, több vizsgálat szükséges, de mindenről lesz látlelet is.

A tüntetőket keresztényellenesnek bélyegző kormány kereszténymentő megállapodást kötött

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2018.12.20. 09:20

Fotó: Sebastian Backhaus / AFP
Persze nem itthon, hanem az Egyesült Államokban állt ki a kabinet a Közel-Kelet üldözött keresztényei mellett.
Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kormányzati együttműködési megállapodást írt alá szerdán Washingtonban az amerikai USAID kormányszervezettel az üldözött keresztények védelméről és megsegítéséről. A megállapodást az amerikai fél részéről David Moore, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) főigazgató-helyettese látta el kézjegyével. A megállapodást Amerika kezdeményezte, mondta Magyar Levente, aki hangsúlyozta, hogy ez az egyezmény megalapozza a két ország kormánya közötti szervezett együttműködést, és a konkrét tervek közös megvalósítása iránti politikai elköteleződést jelent. Az egyezmény "komoly diplomáciai siker, amely a Hungary Helps (Magyarország segít) néven ismertté vált, és a Közel-Kelet üldözött keresztényeinek gyakorlati megsegítését célzó magyar kormányprogram sikerét mutatja" - tette hozzá. Magyar Levente közölte: erre a programra az Egyesült Államokban is felfigyeltek, példaként tekintenek rá. Magyarország a háborús konfliktusok sújtotta térségben több ezer családon segített, iskolát, kórházat, templomot épített, nemrégiben pedig a magyar kormány arról döntött, hogy 212 millió forinttal támogatja egy új árvaház felépítését Szíriában. Az árvaház felépítése közös magyar-lengyel program, a lengyel kormány ugyanekkora összeggel járul hozzá az építkezéshez - mondta Magyar Levente.
Szíriai keresztények szentáldozáson a szíriai Qamishliban
Fotó: Sebastian Backhaus / AFP

Megjegyzendő, a kabinetnek - legalábbis saját kommunikációs paneljei szerint - itthon sem ártana védelmébe venni a keresztényeket, Hiszen a miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely szerint Soros György kitartottjai tüntettek a Kossuth téren, erőszakos, keresztényellenes fellépésüktől pedig „Isten óvja az országot”.

A pécsi törvényszék bírái is besokalltak Handó Tündétől, lemondásokról szólnak a hírek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.20. 08:33

Fotó: Vajda József
Hatalmas a felháborodás, az elmúlt hónapok történései távozásokhoz vezethetnek.
A Pécsi Törvényszék bírói közül többen fontolgatják a lemondásukat, az ok a hatalmas csalódás és a bírósági rendszerrel szembeni totális bizalomvesztés – tudta meg a hvg.hu.
„Azt vártuk, hogy végre kibújik a szög a zsákból, és Rendeki Ágnes elmondja nekünk is, nyílt színen, hogyan presszionálta őt Handó Tünde arra, hogy mondjon le. Ehelyett öt perc alatt porig alázott minket”

– így látta a Pécsi Törvényszék múlt hétfői összbírói értekezletét az egyik érintett.

A portál szerint a helyi bírák 65 százaléka által kezdeményezett ülés témája elvben az Országos Bírói Tanács (OBT) meghekkelt póttagválasztó küldöttgyűlése lett volna, ám öt perc után, a levezető elnök felszólítása nyomán, érdemi történés nélkül átalakult „teadélutánná”, mondván: a meghirdetett témában nem is lehet összbírói értekezletet tartani.
Helyben egész másra számítottak: futótűzként terjedt el ugyanis Baranya megyében – többek között éppen az egyik érintettnek köszönhetően –, hogy Rendeki Ágnest, a Pécsi Törvényszék elnökét és Schadt Krisztán elnökhelyettest is lemondásra szólította fel Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a közelmúltban egy elnöki értekezleten. A portál úgy tudja, ezen a meghívott, nem mellesleg Handó által kinevezett bírósági vezetők is az OBT póttagválasztás következményeiről vitáztak. Információik szerint az OBH elnöke azért távolította volna el a baranyai törvényszék vezetőit, mert Pécsett nem sikerült csillapítani a bírák felháborodását, ráadásul még az összbírói értekezletet is összehívták.
Mint írják, mivel a hírek szerint Rendeki Ágnes az OBT tagságáról és a MABIE választmányi tagságáról is presszió hatására mondott le, sokan múlt héten is a távozásának bejelentését vagy éppen ellenkezőleg, a megengedhetetlen nyomásgyakorlás elleni harcos kiállást várták. De ez és a magyarázat is elmaradt, az ülésen a jegyzőkönyvvezetőt és a jegyzőkönyv hitelesítőjét sikerült csak megválasztani. Tovább nehezítette a tisztánlátást, hogy mindeközben az ugyancsak megszólított elnökhelyettes, aki a póttagválasztáson is küldött volt és aláírta az OBT-tagok lemondását követő nyilatkozatot is, bejelentette a lemondását, amit Rendeki el is fogadott. Úgy tudják, a fiaskó hatalmas felháborodást váltott ki Pécsett a bírák körében, az elmúlt hónapok történései miatt pedig már sokan fontolgatják a lemondást is.