Már készülhetnek a tankönyvek a honvédelmi tárgyakhoz

Publikálás dátuma
2018.12.20. 12:41
Képünk illusztráció
Fotó: Tóth Gergő
Kiírták a pályázatot, a gimnáziumok 9-12. évfolyamára, illetve a szakgimnáziumok 11-12. évfolyamára várják a könyveket.
Egy nappal a hivatalos tanévnyitó előtt jelent meg a honvédelmi alapismeretek tantárgy kerettanterve a Magyar Közlönyben. Az emberminiszter most kiírta kiadók számára a kerettantervek alapján készítendő tankönyvekre a pályázatot – vette észre a hvg.hu. A nyílt – tehát nem csak az állami tankönyves cég számára kiírt – tenderben a gimnáziumok 9-12. évfolyamára, illetve a szakgimnáziumok 11-12. évfolyamára várják a tankönyveket és munkafüzeteket. A tankönyvtörvény alapján évfolyamonként és tantárgyanként kettő tankönyv kerülhet forgalomba, a benyújtott anyagokból a minisztérium fogja kiválasztani a két befutót. A határidő a miniszteri felhívás megjelenésétől számított 30 nap, vagyis nincs sok ideje a kiadóknak, ha részt akarnak venni a versenyben.
Szerző

Politikai okok miatt nem tudják megtartani száz rászoruló gyerek pizzapartiját

Publikálás dátuma
2018.12.20. 12:11
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Mindenhol elutasító választ kapott a volt együttes politikus.
Politikai okokból fújták le a rászoruló gyerekek pizzapartiját Keszthelyen – derül ki az Index cikkéből. Mint írják, Molnár Tibor középiskolai tanár az Együtt választókerületi elnöke volt (országos elnökségi tag is pár hónapig 2016–2017 fordulóján), pártja azonban megszűnt, tavasz óta nem politizál szervezetszerűen, csak véleményét teszi közzé időnként a közösségi oldalán. A portál szerint Molnár egy civil társasággal magánemberként szeretett volna tartani egy karácsonyi pizzapartit rászoruló gyerekeknek. Személyesen felkérték a helyi általános iskolák igazgatóit, hogy gyűjtsenek össze gyerekeket (iskolánként körülbelül húszat, összesen százat), akiknek rendezhetnek egy kötetlen délutánt pizzával, táncházzal, bűvésszel, hogy kicsit kiszakadjanak a közegükből, és jól érezzék magukat. Az eseményre magánemberek felajánlásaiból több mint százezer forint jött össze, a vendéglátósok felajánlottak ingyen pizzát, a művészek ingyen vállalták a fellépést, és a helyi vendéglátóipari iskola vezetője is belement, hogy megtarthatják a menzateremben az estet. Azonban a portál szerint 
az intézmény vezetője néhány napja telefonon közölte Molnárral, hogy politikai okok miatt náluk nem bonyolíthatják le a rendezvényt.

A szervezők próbáltak másik helyszínt keresni, sikerült is megállapodniuk egy iskolával, egy nap múlva azonban onnan is azt a visszajelzést kapták, hogy nem tarthatják meg a pizzapartit, és felesleges a többi, Klebelsberg Központhoz (Klik) tartozó iskolánál próbálkoznia, mert ez egyszerűen nem fog menni. Molnár szerint múlt héten volt a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum igazgatói értekezlete, ahol elhangzott, hogy nem lehet megtartani az eseményt a szakképzési centrum intézményeiben. Molnár szerint informálisan hasonló utasítás érkezhetett a Klik intézményeibe is. Az Index elérte telefonon Szabó Károlyt, a centrum vezetőjét, aki azt mondta: nem jött hozzájuk hivatalos megkeresés arról, hogy bárki ilyen rendezvényt szeretne tartani valamelyik intézményükben, így semmilyen pizzapartit nem tiltottak le. Molnár erre azt mondta, hogy szóbeli megállapodás volt közte és a szakiskola vezetője között, így valóban nincs nyoma annak, hogy hivatalosan kérvényezte volna a pizzaparti megtartását, majd azt valaki leállította volna. A tanár különösen azt sérelmezi, hogy
„személyes, a városban közismert politikai preferenciája miatt abszolút semleges, a közéletben részt nem vevő szervezők munkáját tették tönkre és fosztottak meg száz gyermeket egy karácsonyi élménytől”.

Szerző
Témák
Keszthely pizza

Szmoghelyzet: Miskolcon konkrétan veszélyes levegőt venni

Publikálás dátuma
2018.12.20. 11:32

Fotó: Draskovics Ádám
Budapesten és 18 nagyvárosban határérték feletti a szálló por mennyisége, Budapesten egészségtelen a levegő, Miskolcon pedig jobb lenne oxigénmaszkban közlekedni.
A Nemzeti Népegészségügyi Központ csütörtökön az MTI-vel azt közölte: a Levegőhigiénés Index alapján öt település (Budapest, Kecskemét, Putnok, Sajószentpéter, Tököl) levegőminősége egészségtelen, Miskolcon pedig veszélyes.  Tizenhárom helyen kifogásolt a levegő. Ezek: Dorog, Dunaújváros, Eger, Esztergom, Kazincbarcika, Nyíregyháza,  Százhalombatta, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely, Vác, Várpalota. Mint kiemelték: veszélyes levegőminőség esetén már az egészséges lakosságcsoportnál is légzőszervi tünetek jelentkezhetnek, emellett a légszennyezettség kihatással van a keringési rendszerre, a központi idegrendszerre és az immunrendszerre is. Egyes felmérések szerint a szmog el is butít – ráadásul a világ lakosságának 80 százaléka súlyosan szennyezett levegőt szív be.  
Szerző