„Egyre több a kritikus Orbánnal szemben”

Publikálás dátuma
2019.01.02. 08:30

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Magyarország mellett kiállni nem ugyanaz, mint a kormányfő mellett kiállni – mondta Cséfalvay Katalin, a szlovák parlament külügyi bizottságának elnöke, a Híd párt parlamenti képviselője.
Mit szól a budapesti tüntetésekhez? És ahhoz, hogy erőszakkal távolítottak el ellenzéki képviselőket a köztévéből? A Fidesz médiapolitikája, a szólásszabadság deformálása, a független közszolgálati sajtó ellehetetlenítése és felszámolása miatt várható következmény volt, hogy a tüntetések a közszolgálati televízió épületét sem kerülték el. Mára a pártpropaganda szócsövévé silányult a közmédia, s ez a demokrácia fokozatos felszámolásának szembeötlő jele, tünete. Némi huzavona után előbb lemondott, majd mégis marad Miroslav Lajcák külügyminiszter. Hogy értékeli? Örülök, mert Lajcák külügyminiszter jelenti a személyi garanciáját annak a külpolitikának, amit a Most-Híd is magáénak vall. Ez világos, erős uniós-, és NATO-orientációt jelent. Ezt sajnos újra és újra ki kell mondani, mert az utóbbi időben nem csak egyes ellenzéki pártok esetében, de a kormánykoalícióban is többször tapasztaltuk, hogy egyesek szívesen kacsintgatnának Oroszország felé, ami nagyon veszélyes.
A szlovák parlament elnöke az egyik nyíltan oroszbarát vezető politikus. Ennek fényében mennyire érzi fenyegetőnek ezt a veszélyt? Sajnos az orosz propagandának nálunk sokkal jobb terepe van, mint például Magyarországon, mert a társadalom egy részében él egyfajta rokonság-érzés Oroszországgal. Lengyelországnak megvan a maga hosszú történelme Oroszországgal kapcsolatban, azt hiszem, ezt nem kell magyarázni, Csehország pedig annyira a Nyugat része földrajzilag is, hogy ott nem kell komoly veszélytől tartani. Szlovákiában rengeteg olyan médium van, amely az oroszbarát érzésekre játszik rá, nem is sikertelenül, ezek nagy részében egyértelműen kimutatható, hogy konkrét kapcsolatuk is van oroszországi szervezetekkel. Ezek a közvéleményt, a parlamenti képviselőket is képesek befolyásolni. Nem örülök, hogy Andrej Danko házelnök már négyszer találkozott a Duma elnökével, de szerencsére ő nem alakítja a külpolitikát. Magyarország is rengeteg barátságos gesztust tesz Oroszországnak, ezen kívül akadályozza Ukrajna NATO-integrációját a nyelvtörvény miatt. A magyar kisebbség tagjaként abszolút megértem, hogy ez egy mennyire fontos és érzékeny téma. De így sem tartom korrektnek, hogy ez Ukrajna NATO-csatlakozását akadályozza, ez nem korrekt. Bilaterális alapon kellene megoldást találni a problémára.
Megfelelőnek tartotta a NATO és az Európai Unió reagálását arra, hogy Oroszország lezárta a Kercsi-szorost és ukrán hadihajókat foglalt el, ukrán katonákat tartóztatott le? Kicsit csalódott voltam, ki kellett volna nyíltan mondani, hogy ez agresszió. Együtt ülnek a Fidesszel az Európai Néppártban (EPP). Milyennek tartja a magyar kormánypárt helyzetét? Napirendre kerülhet a kizárás? Kampányidőszakot él meg a Néppárt, ráadásul belső kampány is volt, Alexander Stubbnak nyilván karakteresen meg kellett magát különböztetnie Manfred Webertől, ebben a helyzetben szerintem a valósnál nagyobb hangsúlyt kaptak a Fidesz és a Néppárt egy része között folyó viták. De a hivatalos megbeszéléseken túl, a folyosókon azért valóban gyakran hangzanak el komoly kifogások Orbán Viktorékkal szemben. Egyre több a kritikus Orbán Viktorral szemben, főleg a demokrácia állapotát és a Fidesz EU-hoz való viszonyát illetően. A Fideszt egyelőre védi a néppárti tagsága, ha nem ebben a frakcióban ülnének, már sokkal hamarabb elkezdődtek volna az uniós vizsgálatok. Ugyanakkor ebben a vitában a Néppárton belül is a leghangsúlyosabb szempont, hogy érzékeljük a populizmus megerősödését egész Európában, elég Matteo Salvinire gondolni. Így még mindig jobb a Fideszt megpróbálni a Néppártban tartani és dialógust folytatni vele. Egy kizárással csak fölöslegesen erősítenénk a Salvini-, Steve Bannon-féle vonalat. Manfred Weber az EP-választások után kritikusabb lesz a Fidesszel? Weber többek között azzal nyert a Néppárton belül, hogy világossá tette: nem ért egyet azzal, hogy – elsősorban a migráció miatt – hasadás keletkezett az EU-ban a keleti és a nyugati tagállamok között. Weber hangsúlyozta, hogy megérti a problémáinkat, szerintem bizottsági elnökként is erre törekszik majd.
Orbán Viktor rendszeresen beszél erről a törésvonalról, szerinte a demokrácia-eljárások csak afféle büntetések a bevándorlást elutasító, szegényebb keleti tagállamokkal szemben. Ezzel egyetért? Orbán Viktor veszélyesen leegyszerűsíti a kérdést. A kötelező menekültkvóták valóban komoly problémát jelentettek volna, de ezen már túl vagyunk. Orbán az unió valós kifogásait csak belpolitikai célokra használja és nagyon aggódok, amikor valamiféle alternatív demokrácia bevezetéséről beszél. Mi ezt itt Vladimir Meciar idejében megértük már. Meciar is megerőszakolta a demokrácia szabályait. Ezt nagyon veszélyesnek tartom. Szlovákiában mi lesz az EP-kampány fő témája? Nálunk egyértelműen a migráció. Egy hónapja még mást mondtam volna, de most már úgy vélem, Szlovákiában is a migrációról szól majd a kampány. Szerintem az EPP tagpártjainak az a feladata, hogy pozitív témákat hangsúlyozzunk, és a „parancsolgató, rossz Brüsszelről” szóló hazugságokat megcáfoljuk. Hogy változhat az Európai Parlament összetétele a választások után? Szerintem ez a választás a hazugság, a populizmus és az észérvek versenyéről szól majd, remélem, hogy az utóbbi fog nyerni.
Milyennek látja a V4-ek együttműködését? A Politico brüsszeli lapnak azt mondta egy cseh diplomata, valójában inkább már „V2+2”-ről szól az együttműködés, mert míg Magyarország és Lengyelország az EU perifériája felé sodródik, Csehország és Szlovákia egyértelműen a centrumba hajt. Fontos a V4-ek, fontosak a konkrét közös beruházások, a közeledési korridorok, a védelmi kooperáció. Ráadásul az Európai Tanácsban a 28-ból négy egységes szavazat sokat jelent. De ez nem jelenti azt, hogy támogatni kell azt, ami Lengyelországban és Magyarországon történik, amit Orbán Viktor csinál. Ha egyszer esetleg kialakul egy „mag Európa” és egy periféria, akkor Szlovákiának egyértelműen a centrumban a helye, nekünk ezen kell dolgoznunk. De közben – és a szlovák V4-es elnökség is erről szól – az egész V4-eket közelebb szeretnénk vinni az EU-hoz, és erősíteni a szolidaritást. Még emlékszünk, amikor visegrádi barátaink kiálltak mellettünk a meciari időszak alatt, most ezt kell tennünk nekünk is. De Magyarország mellett kiállni nem ugyanaz, mint Orbán Viktor mellett kiállni. Van veszélye egy centrum-periféria szerkezetű EU kialakulásának? Igen, bár én nem szeretném, hogy ez így legyen. Ezért kell minden esetben a centrumba törekednie az egész régiónak, így Magyarországnak is. Mert a döntések mindig itt születnek majd meg. És ahogy a külügyminiszterünk szokta mondani: aki nincs az asztalnál, az az étlapra kerül. 
Érdekes, ez Orbán Viktor egyik kedvenc mondása is. Milyennek látja a szlovák-magyar kapcsolatokat? Nagyon jók, a legjobbak évtizedek óta. Ez szerintem a pártunknak, Bugár Béla pártelnöknek is köszönhető, mert mindig az együttműködésre törekedtünk. Szerintem a kapcsolatok javulásában fontos szerepe volt annak is, hogy a szlovákiai magyar kisebbség helyzete is javul, a szlovák népesség már nem tekint idegenként ránk. A CEU ügye mennyit árthat Magyarország nemzetközi megítélésének? Sajnos ez is Vladimir Meciarra emlékeztet: akkor éltük meg azt itt Szlovákiában, hogy egyes „szófogadatlan” egyetemeket becsuktak és nyitottak helyettük újakat, szófogadóakat. Én is egyetemi oktató vagyok, így erre eleve nagyon érzékeny vagyok. Ráadásul a CEU nagyon sok jót hozott Magyarországnak, én nagyon szeretném, ha maradna, mert Budapesten van a helye. Paradox, hogy a Brexit során egymással versenyzünk azért, hogy nemzetközi intézmények a mi országunkban telepedjenek le, miközben egy ilyen rangos egyetemet meg elzavarunk.
Frissítve: 2019.01.02. 11:20

Százéves budai villát kapott az Orbán Ráhel-féle állami divatügynökség

Publikálás dátuma
2019.01.02. 08:29
Orbán Ráhel
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Míg több száz embert bocsátottak el a Magyar Turisztikai Ügynökségtől, az ezért belefért a költségvetésbe, hogy Orbán Ráhelhez közeli Magyar Divat és Design saját irodaházba költözhessen.
Bár a Magyar Turisztikai Ügynökséget (MTÜ) is utolérte a központi közigazgatáson korábban végigsöprő leépítési hullám - a szervezetnél és a hozzá tartozó vállalkozásoknál több száz alkalmazottnak mondtak fel -, azért arra mégis volt keret, hogy a hozzá tartozó állami divatügynökség egy száz éves villát kaphasson Budán - írja a 24.hu.
Az állami divatcég - ahol Orbán Ráhel ismeretségi köréből kerültek ki a vezetők - azzal jött létre, hogy a kormány az országgyűlési választás előtti hetekben rendeletben bővítette az MTÜ feladatkörét a divat- és designipari stratégiaalkotással. A kormány egy határozatban azt is előírta az ügynökségnek, hogy 150 millió forintból alapítson egy kisebb ügynökséget, amely kizárólag a divattal foglalkozik, és rögtön további 150 milliós támogatást is biztosított a 2018-as működésre az így létrejövő Magyar Divat és Design Ügynökségnek.
A divatügynökséghez került, villaépületből kialakított irodaházat korábban hosszú ideig egy reklámcég bérelte. Most az állami ügynökség megjelenése után felújítási munkák kezdődtek az ingatlanon. A költözés részleteivel kapcsolatban kereste a portál az MTÜ vezetőjét, Guller Zoltánt, akitől érkezett válasz.
Nem teljesen világos, hogy az állami divatügynökség mivel tölti napjait: az eredeti célról, a szakmai stratégiaalkotásról a hivatal gyors gyarapodása ellenére eddig nem sokat lehetett hallani. Az ügynökségnek még egy olyan hivatalos honlapot sem sikerült összehoznia, ahol nyomon követhető lenne, hogy ki milyen posztot tölt be, miért felel a szervezetnél. Az viszont igen szembetűnő, hogy a szervezet egyre több eszközt felhasználva igyekszik nemzetközi szinten is helyzetbe hozni azokat a cégeket, amelyek jó kapcsolatokat ápolónak Orbán Ráhel körével, írja a portál. És az ügynökség Facebook-oldala lényegében államilag támogatott reklámfelületet biztosít a kiválasztottak közé került márkáknak.
Szerző
Frissítve: 2019.01.02. 08:32

Megelégelték az iszlamofóbiát

Publikálás dátuma
2019.01.02. 07:30

Fotó: Komka Péter / MTI
Tudományos tevékenységet nem folytat, már a neve is megtévesztő – huszonnégy szakértő tiltakozik a Politikai Iszlám Tanulmányok Központja ellen.
A tiltakozás közvetlen kiváltó oka egy interjú volt, amit Incze Nikoletta, a Politikai Iszlám Tanulmányok Központja (angol rövidítéssel: CSPI) magyarországi vezetője adott a SZEMlélek blognak. „Lehet, hogy az ükunokáink muszlimok lesznek. Ez nem vicc” – ezzel a felütéssel kezdődik, és hasonló stílusban folytatódik a beszélgetés. Incze egyebek mellett kifejtette, hogy az iszlámnak nem az egyenlőség, hanem az alávetés az alapelve. Az iszlám szó nem a békét jelenti, hanem a behódolást: „ez egy nagyon erős ideológia, ami meghatározza a történelmet, és mivel nem toleráns a mássággal szemben, ezért kénytelenek vagyunk felvenni vele a harcot”. Kell egy ellenpólus – közölte.
A CSPI víziója szerint „képzéssel megelőzhetővé válik egy erőszakos civilizációs háború”. Incze Nikoletta elmondta, hogy az általuk alkalmazott módszer Bill Warner amerikai matematikus-fizikus professzor munkásságán alapszik. Megszámolják például a nők jogaival kapcsolatos szavakat a Koránban, „azokat kategóriákba soroljuk, statisztikai módszerekkel elemezzük”.
A CSPI magyarországi vezetője az állami médiában is akadályok nélkül propagálhatta nézeteit, akár a szintén vitatott megítélésű Nógrádi György társaságában, akivel egymásra licitálva ecsetelték, milyen veszélyek fenyegetik kontinensünket. A Magyar Narancsnak tavaly nyáron Incze Nikoletta Karc FM-beli szereplése tűnt fel. A hetilap cikke a kormányközeli rádióban elhangzott műsor alapján arra a következtetésre jutott, hogy Incze „keveri a számmisztikát a statisztikai eljárásokkal, a történelmi hiedelmeket a vallástörténeti félinformációkkal, valamint a legvadabb előítéleteket a leggagyibb érveléssel”. Az általa képviselt központ pedig „tulajdonképpen egy magánalapítású hobbiszervezet, ami elsősorban arra hivatott, hogy az Amerikában már persona non gratának számító, hírhedt iszlamofób szerző, Bill Warner könyveit értékesítsék”.
A magyar orientalisztika képviselői, a Közel-Kelet és az iszlám kutatói számára most, a SZEMlélek blogon publikált interjúval telt be a pohár. Tiltakozásukban, ami szintén a SZEMléleken jelent meg, nem kérdőjelezték meg, hogy a terrorizmus, a migráció és az integráció kihívásokkal jár. Az aláírók ugyanakkor elhatárolódtak a Politikai Iszlám Tanulmányok Központja nevű csoporttól, amely – idézzük a közleményt – külföldön és Magyarországon sincs kutatóintézetként akkreditálva, visszaél a közvélemény érdeklődésével, kereskedelmi tevékenységet folytat. A szervezet neve angol és magyar változatában is megtévesztő.
A tiltakozás 24 aláírója között van Baranyi Tamás, az Antall József Tudásközpont kutatási vezetője, Egeresi Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem külső szakértője, Fodor Pál, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának főigazgatója, Hóvári János, a Károli Gáspár Református Egyetem docense, Jany János, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense, Maróth Miklós, az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézetének igazgatója, Ormos István, az ELTE Sémi Filológiai és Arab Tanszékének tanára, Rostoványi Zsolt, Budapesti Corvinus Egyetem tanára, Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója vagy például Tüske László, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója.
A közlemény szerint egyértelmű, hogy a központ aktivistái a tudományos munkához minimálisan elvárható ismeretekkel sem rendelkeznek. Ennek ellenére a CSPI anyagaira való hivatkozások a közelmúltban már egyetemi és főiskolai szakdolgozatokban is megjelentek.

Elérhetetlen vezető

Szerettünk volna reagálást kérni Incze Nikolettától, de e-mailünkre eddig nem érkezett válasz. A budapesti székhellyel működő CSPI Magyarország Alapítvány beszámolója nem utal komoly pénzmozgásokra. A bíróság honlapján megtalálható kimutatás szerint adományokból és egyéb bevételekből alig több mint egymillió forint folyt be az alapítványhoz, a „tárgyévi eredmény” rubrikában mínusz 890 ezer forint szerepel. A budapesti alapítvány a „több mint tíz országban működő CSPI International hálózat” tagja. A cikkünkben említett Bill Warner, a nemzetközi CSPI elnöke (azon túl, hogy könyvei magyarul is megjelentek) 2015-ben előadást tartott Budapesten.

Szerző
Témák
iszlám
Frissítve: 2019.01.03. 13:10