A kényszernyugdíjazott bírák ellen ítélt a strasbourgi bíróság

Publikálás dátuma
2018.12.20. 16:01
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Diszkrimináció helyett a magánélethez való jogát vizsgálta az Emberi jogok Európai Bírósága a kényszernyugdíjazott bíráknak, és úgy találták, az nem sérült.
Az Emberi jogok Európai Bírósága a csütörtökön kihirdetett ítéletében úgy döntött, hogy a bírók 2011-es kényszernyugdíjazásakor elszenvedett sérelmeket a 2013-as szabályozás megfelelően orvosolta, írja az Index.hu. A strasbourgi pert 2012-ben eredetileg 160 bíró indította, bár időközben sokan elálltak a követelésüktől.
A bírák szerint a nyugdíjkorhatár leszállításának módja sértette az Emberi jogok Európai Egyezményének
  • a tisztességes eljárásról,
  • a diszkrimináció tilalmáról és
  • a magántulajdon védelméről szóló cikkeit.
Ám még 2014-ben úgy döntött a strasbourgi bíróság, hogy egy korábbi precedens nyomán nem ezeknek a cikkeknek a megsértését vizsgálja, hanem hogy sérült-e a kérelmezők joga a háborítatlan magánélethez. Ezt a testület szerint az teszi indokolttá, hogy az ember életének nagyon fontos részét képezi a munkája és a munkahelyi kapcsolatai. Elsősorban ez alapján mondták ki most, hogy nem sérültek a kérelmezők jogai.
A parlament 2011-ben 70-ről 62 évre szállította le a bírók kötelező nyugdíjkorhatárát. A hivatalos indoklás az volt, hogy a bírókra is az általános nyugdíjkorhatár vonatkozzon. De a bírók nyugdíjazásának kötelező jellege miatt sokan inkább úgy látták, a Fidesz valódi célja a bírók megbüntetése lehetett, feltehetően a 2006-os rendőri megtorlások ügyeiben született ítéletekért. A kényszernyugdíjazást annak visszaható hatálya miatt a Velencei Bizottság és az Európai Unió Bírósága is jogsértőnek nyilvánította, az Alkotmánybíróság pedig megsemmisítette. Végül felmenő rendszerben újra bevezették: 2023-tól kell minden bírónak nyugdíjba vonulnia 65 éves korában.
Szerző

Lefújták a jótékonysági rendezvényt, lemondott a pedagógus

Publikálás dátuma
2018.12.20. 15:30

Fotó: Google Street View
Molnár Tibor keszthelyi tanár azután állt fel, hogy politikai okok miatt meghiúsították egy jótékonysági rendezvényét.
Beadta felmondását Molnár Tibor, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Keszthelyi Vendéglátó Szakgimnáziumának tanára, miután politikai okokból meghiúsítottak egy jótékonysági rendezvényt, melynek szervezésében közreműködött – értesült a Népszava. Molnár Tibor – mint az Index beszámolt róla – egy jótékonysági pizzapartit szeretett volna rendezni helyi általános iskolák rászoruló diákjai számára. Az intézmények vezetői örültek a megkeresésének, magánszemélyektől több mint százezer forint össze is jött a költségekre, az eseménynek elvileg helyet adó iskola igazgatója néhány nappal később mégis azt közölte Molnárral telefonon, hogy előzetes megállapodásuk ellenére felsőbb utasításra „politikai okok miatt nem bonyolíthatják le a rendezvényt”. Molnárék ezután egy másik iskolát kerestek, de ott sem rendezhették meg a jótékonysági délutánt. A földrajz-történelem-drámapedagógus szakos tanárként dolgozó Molnár Tibor korábban aktívan politizált, az Együtt elnökségi tagja is volt, de a párt megszűnése óta felhagyott politikai tevékenységével. 
Molnár Tibor
Ennek ellenére úgy véli, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum vezetői tiltották le a rendezvényt egy értekezleten a tagintézményekben. Szabó Károly, a Centrum vezetője az Indexnek azt mondta, őket nem kérte senki ilyen rendezvény megtartására. Molnár Tibor erre úgy reagált, szóban kért és kapott ígéretet. A pedagógus ezek után döntött úgy, hogy lemond közalkalmazotti kinevezéséről. Mint Szabó Károlynak, a Centrum főigazgatójának címzett levelében írja, az, hogy politikai okok miatt lehetetlenítenek el egy jótékonysági rendezvényt, nem csak személyes meggyőződésének, de az Alaptörvénynek is ellentmond.
„Amíg az oktatás irányítása terén a jelenlegi állapotok uralkodnak, nem kívánok munkát vállalni állami fenntartású közoktatási intézményben”

- áll a levélben.

Molnár Tibor a Népszavának azt mondta, kollégái és tanítványai nagyon sajnálták a döntését, ő is sajnálja, hogy nem taníthat tovább, de ennek ellenére is úgy érzi, nem volt más választása. A jövőben doktori tanulmányaival és a családi vállalkozással akar foglalkozni, illetve, mivel egy helyi együttesben is játszik, „egy kis mellékes néha onnan is befut” jövedelemként. Ami pedig a közéletet illet: bár nem pártszínekben, de újra a helyi ellenzéki megmozdulások aktív résztvevője lesz, részt vett a Keszthelyen szervezett félpályás útlezárásban is.
Frissítve: 2018.12.20. 15:44

Ónos eső – Több megyében másodfokúra emelték a figyelmeztetést

Publikálás dátuma
2018.12.20. 14:20

Fotó: Balázs Attila / MTI
Az ország déli felén fagyott eső, eső is előfordulhat.
Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben az ónos eső miatt, míg Bács-KiskunCsongrád, FejérGyőr-Moson-SopronKomárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az előrejelzés szerint délután nyugat, délnyugat felől újabb hullámban érkezik csapadék. Ez a csapadékzóna elsősorban az ország déli felén okozhat ónos esőt, de mellette fagyott eső, eső is előfordulhat. Az intenzívebb ónos eső leginkább a Dél-, Délnyugat-Dunántúlon valószínű az éjszaka folyamán. Az Északi-középhegység területén hószállingózás, ködös területeken elvétve ónos szitálás lehet az éjjel.
Forrás: OMSZ
A csapadékzóna várhatóan péntek reggel hagyja el az országot: holnap nagyobb eséllyel északkeleten lehet hószállingózásra, gyenge havazásra számítani, de az Északi-középhegység térségeben ónos szitálás is előfordulhat.
Szerző