Lefújták a jótékonysági rendezvényt, lemondott a pedagógus

Publikálás dátuma
2018.12.20 15:30

Fotó: Google Street View
Molnár Tibor keszthelyi tanár azután állt fel, hogy politikai okok miatt meghiúsították egy jótékonysági rendezvényét.
Beadta felmondását Molnár Tibor, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Keszthelyi Vendéglátó Szakgimnáziumának tanára, miután politikai okokból meghiúsítottak egy jótékonysági rendezvényt, melynek szervezésében közreműködött – értesült a Népszava. Molnár Tibor – mint az Index beszámolt róla – egy jótékonysági pizzapartit szeretett volna rendezni helyi általános iskolák rászoruló diákjai számára. Az intézmények vezetői örültek a megkeresésének, magánszemélyektől több mint százezer forint össze is jött a költségekre, az eseménynek elvileg helyet adó iskola igazgatója néhány nappal később mégis azt közölte Molnárral telefonon, hogy előzetes megállapodásuk ellenére felsőbb utasításra „politikai okok miatt nem bonyolíthatják le a rendezvényt”. Molnárék ezután egy másik iskolát kerestek, de ott sem rendezhették meg a jótékonysági délutánt. A földrajz-történelem-drámapedagógus szakos tanárként dolgozó Molnár Tibor korábban aktívan politizált, az Együtt elnökségi tagja is volt, de a párt megszűnése óta felhagyott politikai tevékenységével. 
Ennek ellenére úgy véli, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum vezetői tiltották le a rendezvényt egy értekezleten a tagintézményekben. Szabó Károly, a Centrum vezetője az Indexnek azt mondta, őket nem kérte senki ilyen rendezvény megtartására. Molnár Tibor erre úgy reagált, szóban kért és kapott ígéretet. A pedagógus ezek után döntött úgy, hogy lemond közalkalmazotti kinevezéséről. Mint Szabó Károlynak, a Centrum főigazgatójának címzett levelében írja, az, hogy politikai okok miatt lehetetlenítenek el egy jótékonysági rendezvényt, nem csak személyes meggyőződésének, de az Alaptörvénynek is ellentmond.
„Amíg az oktatás irányítása terén a jelenlegi állapotok uralkodnak, nem kívánok munkát vállalni állami fenntartású közoktatási intézményben”
- áll a levélben.
Molnár Tibor a Népszavának azt mondta, kollégái és tanítványai nagyon sajnálták a döntését, ő is sajnálja, hogy nem taníthat tovább, de ennek ellenére is úgy érzi, nem volt más választása. A jövőben doktori tanulmányaival és a családi vállalkozással akar foglalkozni, illetve, mivel egy helyi együttesben is játszik, „egy kis mellékes néha onnan is befut” jövedelemként. Ami pedig a közéletet illet: bár nem pártszínekben, de újra a helyi ellenzéki megmozdulások aktív résztvevője lesz, részt vett a Keszthelyen szervezett félpályás útlezárásban is.
Frissítve: 2018.12.20 15:44

Zavartalan napsütés igen, felmelegedés még nem lesz szerdán

Publikálás dátuma
2019.03.26 19:32
Fotó: Thinkstock
Éjszaka a keleti országrészben több helyen kell gyenge fagyra készülni. Szerdán aztán szinte egész nap derült, napos idő várható, ennek ellenére országszerte 10 fok környékén maradnak a maximumok.
Kedd estétől átmenetileg nagy területen kiderül az ég, csapadék nem valószínű. Éjszaka északnyugat felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet, a Dunántúl északi felén vastagabb felhőzet várható. Északon egy-egy futó zápor is előfordulhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +5 fok között alakul, fagyra elsősorban az Északi-középhegység vidékén kell számítani, de a Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon is 0 fok alá süllyedhet a hőmérséklet.

Szerda reggeltől észak, északkelet felől csökken a felhőzet, és a napsütést csak itt-ott zavarhatja meg erősebben megnövekvő gomolyfelhőzet. Jelentéktelen zápor kialakulására legfeljebb a nyugati határvidéken van esély. Az északi, északnyugati szelet eleinte még gyakran kísérik élénk vagy erős lökések, de estére jelentősen és tartósan mérséklődik a légmozgás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 8 és 14 fok között várható. Az alacsonyabb értékeket a nyugati megyékben, a magasabbakat pedig délen, délkeleten várhatjuk.

Az ország felében mától újra tűzgyújtási tilalom van érvényben

Publikálás dátuma
2019.03.26 18:26
Illusztráció
Fotó: Népszava
Keddtől tíz - a Duna vonalától keletre fekvő - megyében ismét tilos lesz tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében.
Március 26-tól ismét érvénybe lépnek a tűzgyújtási tilalom idején betartandó korlátozások a keleti országrészben - tájékoztat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapja. Mint írják, a csapadékmentes időjárás hatására fokozódik a vízhiány a talajban. A száraz, gyakran szeles, enyhe időben egyre nő a száraz fűvel, gazzal, bozóttal borított területeken a tűzesetek esélye.

A március 15-én feloldott tilalom újra bevezetését emellett az indokolja, hogy
jelentős csapadék, mely ellensúlyozni tudná az éghető biomassza kiszáradását, a hét folyamán az előrejelzések alapján nem várható a keleti országrészben.
Az elszáradt lágyszárú növényzet és erdei avar a jelenlegi időjárási körülmények között rövid idő alatt gyúlékony állapotba kerülhet és az erdőben vagy a mezőgazdasági területeken közvetlen tűzeset forrásává válik.

Tekintettel arra, hogy az elmúlt egy hét folyamán nagyszámú tűzeset keletkezett, keddtől az alábbi megyékben tilos a tűzgyújtás:
  • Bács-Kiskun
  • Békés
  • Borsod-Abaúj-Zemplén
  • Csongrád
  • Hajdú-Bihar
  • Heves
  • Jász-Nagykun-Szolnok
  • Nógrád
  • Pest
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg
A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve az érintett területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról többek közt a www.erdotuz.hu honlapon elhelyezett térkép segítségével is tájékozódhatnak az érdeklődők.

A Nébih felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.