Sebes György: Tessék választani!

Publikálás dátuma
2018.12.22 15:36

Fotó: Népszava/ Szalmás Péter
Házhoz ment műsor. Napokon át tüntettek a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, vagyis az MTVA székházánál, sőt néhány esemény nem is maradt az üvegfalakon kívül. Ami azt jelenti, hogy a közszolgálatinak ma már legfeljebb csak csúfolt intézmények tudósítói közvetlen közelről lehettek szem- és fültanúi a történéseknek. Így aztán különösen meglepő, hogy ők – akárcsak a kormánypárti nyilatkozók és kommentátorok – egyáltalán nem ugyanazt látták, mint más tévék és rádiók munkatársai.
Sok-sok éve, hogy a jelenleg hatalmon lévők – már ellenzéki éveik alatt – kettéosztották az országot. Egészen leegyszerűsítve: ők és támogatóik a jók, mindenki más – aki valamiért, bármiért nem hívük – a rossz. Voltak hozzá kategóriák, elnevezések is – nemzetiek és nemzetellenesek, keresztények és liberálisok, bevándorlás-pártiak és migráció-ellenesek -, de a lényegen ez mit sem változtat. A hatalom emberei most sem átallottak azzal érvelni, hogy az úgynevezett rabszolgatörvény és az egész jelenlegi rezsim ellen demonstrálók sorosisták. Vagyis a milliárdos bérelte fel őket, hogy fellépjenek a jóságos kormány ellen.
Két országot láttunk és hallottunk tehát az eseményekről szóló beszámolókban. Az országosan fogható M1 – a hírcsatorna -, valamint a Kossuth Rádió felforgató elemek aknamunkájáról tudósított. Voltak köztük parlamenti képviselők is, akik különleges jogosítványaikat arra igyekeztek felhasználni, hogy megzavarják a közmédia üzemszerű működését, de szerencsére hős biztonságiak megvédték, amit kellett. Az ugyancsak országosan fogható RTL Klub híradóiból, valamint a korlátozott elérésű ATV és Klubrádió adásaiból viszont egészen más kép bontakozott ki. Utóbbiakból arról értesülhetett a néző és a hallgató, hogy a hatalmas rendőri készültség árnyékában jogszerűtlenül jártak el a parlamenti képviselőkkel szemben, miközben a viszonylag nagy tömeg viszonylag békésen demonstrált.
A sok bizonytalanság, a megmaradt kérdőjelek közepette egy biztos: a harag jelképesen fordult a – már csak nevében – közmédia ellen. Az ugyanis egy pillanatig sem kétséges, hogy ez a hatalom züllesztette pártmédiává azokat az intézményeket, amelyek az MTVA hatáskörébe tartoznak. A Magyar Televízió és a Magyar Rádió programjai mindenhová eljutnak az országban. Akkor pedig a hírműsorok hirdessék a központi akaratot és semmi mást. Volt már ilyen. Egykor az állampárt is ezen az alapon igyekezett kézben tartani a kommunikációt és propagandát. Igaz, nekik könnyebb dolguk volt, hiszen egyetlen tévé létezett – bár egy idő után két műsorral -, a három rádióadó híradásait pedig ugyancsak egyetlen helyről vezérelték. Ám a 80-as évek második felétől lazultak a gyeplők és sokszor már az igazságot is meg lehetett tudni a szaporodó közéleti- és hírműsorokból.
Napjainkban pedig a hallgató és a néző csak kapkodhatja a fejét. Biztosan nem sírja vissza azokat az időket, amikor az MSZMP agitprop osztályán próbálták meghatározni, hogy miről értesülhet és milyen tálalásban. Amikor némely hírekről csak a Szabad Európa Rádió, vagy az Amerika Hangja számolt be. Most viszont azt a feladványt kellene megoldania, hogy végül is kinek higgyen. Melyik adó tájékoztat hitelesen a valóságról? Vagy mindegyik hazudik?
A hatalom arra épít, hogy a szórakoztató műsorokat megkaphatja a néző a kereskedelmi csatornáktól. Nézze csak a sorozatokat, a vetélkedőket vagy az amerikai filmeket az RTL Klubon, talán a híradókra pont úgy nem figyel majd oda, mint a reklámokra. A biztonság kedvéért a TV2-t megszerezték, így az ottani hírműsorok jelentős mértékben hasonlítanak a közmédiáéra. Az utóbbi pedig biztos kezekben van, onnan egyetlen hang sem kerülhet ki, amely nincs összhangban pártunk és kormányunk politikájával. Pénz nem számít, pláne, hogy az adófizetők állják a költségeket. Az sem tétel egyébként, hogy maradtak még tehetséges és jobb sorsra érdemes műsorkészítők a köztévében és a közrádióban. Mivel az állásajánlatok közül nem nagyon válogathatnak manapság, inkább beálltak a sorba. Aki nem akarta kiszolgálni a rendszert, az már rég elment, a többiek pedig csinálják, amit kell. Így is lehet.
Az igazi aranykor azok számára jött el, akik a nemzeti együttműködés rendszerének elkötelezett hívei. Közülük csak egyet említek, őt is azért, mert több évi hallgatás után mostanában került elő ismét, publicistaként a Magyar Hírlapban. Kondor Katalinról van szó, aki tehetséges rádiósként tűnt fel a 80-as években, aztán a tévében is kipróbálta magát, mígnem a Magyar Rádió elnöke lett. Vele kezdődött az egyértelmű fordulat a nép-nemzeti és keresztény irányvonal felé, vagyis a mai kormánypropaganda irányba. Most pedig példát mutat minden hívőnek. Számára az utcákra vonulók egyértelműen csőcselék, magát pedig rendpártinak vallja, ami egyet jelent a fennálló rend egyértelmű igenlésével.
Az átkosban az akkori közmédiának volt egy sikeres zenei műsora, afféle Táncdalfesztivál 2. A címe pont ideillik, amikor a kettészakadt országról és kétféle médiájáról beszélünk: Tessék választani!

Sebes György: Egon lubickol

Publikálás dátuma
2019.03.17 16:15
Rónai Egon
Ha valaki műsort vezet bármelyik televízióban, akkor szinte mindenre fel kell készülnie. Erre éppen a héten láthattunk példákat az RTL Klub egyik új műsorában, a Toplistában, amelyben emlékezetes – és gyakran kínos – pillanatokat idéztek fel. Hiszen élő adásban sok minden előfordulhat. A műsorvezetőnek tüsszentenie kell, esetleg bakizik, vagy netán röhögőgörcsöt kap. Mindezt természetesen a nézők szeme láttára.
Az is előfordul, hogy a műsorvezetőnek át kell ülnie a másik székbe, így kérdezőből kérdezett lesz. Ez történt az utóbbi hetekben többször is Rónai Egonnal, de kiderült, riportalanynak is pont annyira jó, mint egy adás házigazdájának. Sőt, ennél többet is megtudhattunk róla, mégpedig abból az alkalomból, hogy az ATV egy új sorozatot indított vele. Kvíz eddig nem volt a kínálatukban, mostantól azonban van, nem is akármilyen. Az ország géniuszát keresik ugyanis egy olyan vetélkedőben, amilyen még nem volt a hazai palettán. A végső győztesnek 500 kérdést kell(ene) megválaszolnia, mindet öt másodpercen belül és egymás után csak kétszer hibázhat, mert a harmadiknál kiesik. Segítsége – választási lehetősége – ugyancsak nincs. Közben arathat szakasz-győzelmeket, amelyek után már az övé lehet az addig megnyert összeg: minden jó válasz 50 ezer forintot ér. Mindez annyira nehéz, hogy bár jól felkészült és nagy tudású emberek is játszottak, eddig még egyikük sem jutott el a 100. kérdésig sem.
Nos, ezt a – korábban rögzített - műsort vezeti Rónai Egon, de emellett továbbra is láthatjuk az Egyenes beszédben. És mint az interjúkból is világossá vált, lubickol az új szerepben. Ilyesmit ugyanis még nem csinált és bár hosszú múltra tekinthet vissza a különböző médiumokban, még a castingot is vállalta érte. Meg is nyerte és az első két hét tapasztalatai alapján jó választásnak bizonyult. Ha van titka, talán az lehet, hogy – bár pörgetnie kell az adást és ezért folyamatosan fel kell tennie a gyakran nem is könnyű kérdéseket – őt elsősorban az ember érdekli. Tehát igyekszik bemutatni a játékosokat és megtudni tőlük döntéseik – a kiválasztott témakörök vagy a kérdésekre adott feleletek – okát is.
Ebből a szempontból pedig ez a kvízmesterség nem is különbözik nagyon attól, ahogy eddig is működött, mint műsorvezető. Amikor két éve beszélgettem vele – abból az alkalomból, hogy Kálmán Olga után az azóta már távozott Mészáros Antóniával együtt átvette az Egyenes beszéd vezetését -, volt egy nagyon figyelemre méltó mondata. Éppen azt fejtegette, hogy ők kicsit másképp állnak hozzá egy-egy témához, mint elődjük. Kálmán Olga – magyarázta - ”mindig erősen a célra tartott - remekül is csinálta -, engem meg nem feltétlenül érdekel, hogy mindenáron leterítsem a nyilatkozót”. És ez jól jellemzi riporteri – de egész műsorvezetői – attitűdjét.
Volt persze néhány éve a szakmában, hogy ezt kialakítsa. A 90-es évek elején tűnt fel a médiában, először mint a Danubius Rádió műsorvezetője. Attól kezdve aztán rengeteg helyen dolgozott – a Budapest Rádióban, a Sport TV-ben, rövid ideig a Magyar Televízióban is -, míg végül 2011-től az ATV lett az „otthona”. És ott szinte mindent csinálhatott, kivéve a szívéhez oly közel álló sportközvetítéseket. Viszont dolgozott politikai és közéleti műsorokban, reggeli adásokban és vezetett vitaműsort (Csatt), s lett önálló portré-műsora is Húzós címmel – amelynek beszélgetéseiből eddig már négy könyvet is összeállított. Ezekkel pedig elérte, amit a szakmában csak nagyon kevesen, hogy a nézők sosem mondták, most már sok belőle. Bárhol feltűnt, szívesen kapcsoltak oda, mert minőséget kaptak.
Néhány hete egy hosszabb beszélgetés alanya volt a Heti TV-ben és – mivel a szűkös idő nem kötötte sem őt, sem a kérdező Breuer Pétert – akkor sok minden kiderült magáról Rónai Egonról. A magánéletéről – öt gyerekéről és kutyájáról -, valamint arról is beszélhetett, ami a munkája mellett foglalkoztatja. Megtudhattuk, hogy szereti és ismeri a történelmet, de van véleménye a hitről és a vallási kérdésekről is. Természetesen felkészült a napi politikából, de – mint egykori sportriportert – a sport területén sem lehet „eladni”. Mindez azért érdemel említést, mert arra is rávilágít, hogy nem elég „csak” a munka, a sokoldalú tájékozottság is hozzátartozik a tévés műsorvezető egyéniségéhez. Az sem hátrány persze, ha valaki szimpatikus és tisztában van vele, mi érdekli a nézőket és miképpen lehet számukra érdekessé tenni egy-egy – akár száraz – témát is.
Mindez érthetővé teszi, miért indult olyan jól az ATV új kvízműsora. Az előző hét 50 legnézettebb programja között a 28. helyet érte el az első napi adás. A csatorna egyébként büszkén adta hírül, hogy ebben a listában hét műsoruk szerepelt, a legjobban Sváby András Heti Naplója, amely 310 ezres nézettségével a 20. helyre került. Minthogy ezt az adót nem lehet az országban mindenütt fogni, ezek a számok igen figyelemre méltóak.
Rónai Egon és az ATV a jelek szerint jól egymásra találtak. Mindkettejük elemi érdeke, hogy megőrizzék ezt a gyümölcsöző együttműködést. De még fontosabb: a nézők nyerhetnek vele a legtöbbet.
Frissítve: 2019.03.17 16:15

Del Medico Imre: Nyomják Rákosit

Publikálás dátuma
2019.03.17 14:20

Fotó: Fortepan/ Berkó Pál
Három évvel a külügyi szolgálatból történt kényszerű távozásom után végre sikerült elhelyezkednem. Működésének utolsó évében, 1952-ben alkalmazott a Magyar Zeneszerzők és Szövegírók Szövetkezete, amelynek jogutóda 1953. január elsején a Szerzői Jogvédő Hivatal lett. Onnan ismertem Sally (Salamon) Gézát. Ő magát füttyös zeneszerzőnek nevezte; elfütyülte a maga által komponált dallamot egy hangjegyeket ismerő embernek és jó esetben ezt a művet ajánlotta fel a kiadónak. Kiadásra csak akkor számíthatott - 1952-t írunk -, ha a dalt elfogadta a Könnyűzenei Műveket Véleményező Bizottság.
Sally lévén sem termékeny, sem „jól fekvő” alkotó, a Zeneműkiadó alkalmazottjaként terjesztette a nyilvános helyeken zenét szolgáltató muzsikusok számára szükséges műsorfüzeteket. Ehhez a Szövetkezet adott neki íróasztalnyi helyet, abban a teremben, amelyben én is dolgoztam. Ott naponta reklamáltak dühös zenészek: miért késnek a füzetek, botrányt fognak csinálni, stb. Olykor meg is fenyegették Sallyt. A menő vendéglátóipari zenészeket a füzetek persze nem érdekelték, nekik volt módjuk beszerezni azt, amit kellett, arról nem is szólva, hogy maguk is komponáltak olykor.
Abban az évben, ha csak rövid időre is, Sally Géza megúszta szemrehányások, reklamációk és átkok nélkül a kényszerű találkozásokat a műsorfüzetek előfizetőivel. A magyar közélet központi témája ugyanis az ország akkori első emberének, Rákosi Mátyásnak a hatvanadik születésnapja lett: a kis nagyember 1892-ben született. Következésképp már 1951 utolsó heteitől kezdve rengeteg szó, szöveg, sőt zeneszó esett az évfordulóról. Így aztán faliújságon is, ami Sally asztala fölött volt.
Amikor a reklamációt előadni készülő zenész még csak a torkát köszörülte, Sally rámutatott a faliújság mellett díszelgő plakátra: Elvtársam, Rákosit nyomják. Hatvan éves! Rákosi! Mátyás!
A varázsige hatott: igen, igen, hát persze, majd később jövök, ez fontosabb, stb.
Sally Géza számára 1952. március 9-e valóban ünnep lett.
Frissítve: 2019.03.17 14:20