Hazamehet a vesztegetéssel gyanúsított egykori fideszes képviselő

Publikálás dátuma
2018.12.21. 15:11

Fotó: Népszava
A bíróság elegendőnek találta, ha bűnügyi felügyelet alá kerül. A döntés nem jogerős.
Kedden tartóztatták le Ódor Ferencet, de a bíróság pénteki döntése szerint elég, ha otthonában kerül felügyelet alá – tudta meg a hvg.hu. A portál információit az egykori fideszes képviselő ügyvédje is megerősítette, és kiemelte: védence „tagadja a terhére rótt cselekmény elkövetését”. A cikk szerint a bíróság pénteken elutasította az ügyészség előzetes letartóztatásra vonatkozó indítványát, és Ódor védelmének érvelésével egyetértve elégnek találta, ha bűnügyi felügyelet alá kerül – ami gyakorlatilag a korábbi házi őrizetnek megfelelő intézkedés. A döntés nem jogerős, mert az ügyészség megfellebbezte, de ez nem befolyásolja, hogy az egykori képviselő hazamehetett. A portál felidézi: Ódor Ferenc ellen vesztegetés elfogadása miatt nyomoznak, azzal gyanúsítják, hogy mint a hivatal vezetője – társával, aki szintén vezető beosztású tisztviselője a szervezetnek – „4 millió forintot kért a hivatali ügyintézéséért cserébe”.
Szerző
Témák
bíróság

Közérdekű munkára ítélték a zászlórudat lefújó férfit

Publikálás dátuma
2018.12.21. 15:00

Ha nem tesz ennek eleget, fogházban kell leülnie a büntetést. T. Krisztián fellebbezett, így a döntés nem jogerős.
A Pesti Központi Kerületi Bíróság rongálás miatt ítélte el T. Krisztiánt, aki a keddi Kossuth téri túlóratörvény elleni tüntetésen fújta rá a zászlótartó rúdra, hogy „SZTRÁJK!” – írja a hvg.hu. A döntés nem jogerős, miután a tüntető fellebbezett. A férfi, valamint ügyvédje úgy véli, ez politikai véleménynyilvánítás volt, tehát nem bűncselekmény, a bíróság szerint viszont rongálás történt. A portál azt írja, a Pesti Központi Kerületi Bíróság a vádlottat 312 óra közérdekű munka elvégzésére ítélte, fizikai munkakörben. Ha nem tesz ennek eleget, fogházban kell leülni a büntetést, 1 nap négy órát ér. A büntetésből az őrizetben töltött 72 órát levonják. T. Krisztiánt gyorsított eljárásban állították bíróság elé. A tárgyaláson kiderült, hogy a férfi kedden fél 8 körül lépett a zászlórúdhoz és 80 centis betűkkel fújta fel a feliratot. Ezzel a vádirat szerint 27 178 forintos kárt okozott. A Belváros-Lipótváros Városüzemeltetés munkatársai távolították el a feliratot, és azt közölték, hogy ez 21 400 forint + Áfá-ba került, de számlát nem tudtak kiállítani róla, mert az ilyen munkákra van egy keretszerződésük az Országgyűléssel. A cég azt is állította, hogy a feliratot nem tudták elsőre teljes egészében eltávolítani, csak elhalványítani, amelyet a férfit védő TASZ-os ügyvéd, Szegedi Zsolt kifogásolt, és csatolt egy felvételt arról, hogy teljesen tiszta a zászlótartó rúd. Ráadásul szerinte – miután T. Krisztián vízbázisú festéket használt – egyszerűen egy szivaccsal is le lehetett volna mosni a feliratot. A csatolt bizonyítékot megnézve a bíró is megállapította, hogy a zászlórúdon már nem látható a felirat. A portál tudósítása a bíró egy kivétellel elfogadta a vádiartban foglaltakat, a kár értékét nem állapította meg, csak azt mondta ki, 1 forintnál bizonyosan nagyobb volt a kár, az 50 ezret viszont nem haladta meg.
A bíró súlyosbító körülményként vette figyelembe, hogy a graffitizés elszaporodott, illetve azt is, hogy a vádlottat szabálysértés miatt már felelősségre vonták. A büntetlen előéletet és a beismerő vallomást enyhítő körülményként értékelte. A társadalomra veszélyességet figyelembe véve szabadságvesztést eltúlzó lett volna kiszabni. A büntetési tételnél figyelembe vette, hogy nagy publicitás mellett követte el a cselekményt. Az ügyész a döntést tudomásul vette, a vádlott és az ügyvéd fellebbezett, elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítését. 
Szerző

Elindult a túlóratörvény szegedi bojkottja

Publikálás dátuma
2018.12.21. 14:55

Fotó: Tóth Gergő
A testület megszavazta, nem fogják alkalmazni a rabszolgatörvényt az önkormányzati cégeknél. Tucatnyi önkormányzat jelezte már, csatlakozna a bojkotthoz.
Nem alkalmazzák a túlórákra és a munkaidőkeretre vonatkozó új szabályokat a szegedi önkormányzati cégeknél - döntött a város közgyűlése pénteken. A név szerinti szavazáson húsz képviselő támogatta a javaslatot, a Fidesz és a KDNP hét képviselője nemmel voksolt vagy tartózkodott. A határozat - amelyet Botka László (MSZP) polgármester terjesztett be - a 100 százalékban önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaságok vezetőit arra utasítja, hogy
évente a 250, kollektív szerződés esetén a 300 óra túlórát ne lépjék túl, illetve 12 hónapnál hosszabb munkaerőkeretet ne alkalmazzanak.

A vita során a polgármester elmondta, a döntés 14 önkormányzati cégnél kétezer munkavállalót érint. Közölte, a kezdeményezéshez már tucatnyi önkormányzat jelezte csatlakozását.