Szájer: Nem civilizált, amit Sorosról írtak

Publikálás dátuma
2018.12.21. 16:00

Kifejezetten felháborítónak tartotta, ami Soros Györgyről napvilágot látott, ez szerinte a civilizált dolgok keretein túl van
A Csurka-tanulmány szinte csak nyitószelepe volt a szélsőséges kijelentések áradatának. Zacsek Gyula szintén tanulmányt készített a „zsidó-összeesküvés” és például a Soros Alapítvány összefüggéseiről, a múlt héten pedig egy összejövetelen Fónay Jenő, a Magyarok Világszövetségének alelnöke, a Pofosz elnöke kijelentette: „1992-ben aki a fasizmust próbálja elítélni, az egy gyalázatos bolsevikbérenc.”
Szájer József fideszes képviselőt arról kérdeztük, lát-e arra utaló jeleket a törvény- alkotási munkában; mely a jobboldali felhangokkal összecsengően, a jobboldali erők térhódítására utalna.
— Én nem jobboldalról beszélnék ebben az értelemben, hanem a szélsőjobb feléledéséről. Nem megfelelő a jobbratolódás fogalma, mert a jobb és a bal, ha politikailag behatárolható, demokratikus keretek között marad, akkor legitim. A szélsőjobb feléledése azonban valóban aggasztónak tűnik. Viszont úgy gondolom, o magyar demokratikus intézmények ma elég szilárdak ahhoz, hogy az ilyen típusú fellépéseknek ellent tudjanak állni. A kulcskérdés szerintem jelenleg a Magyar Demokrata Fórum helyzete. Sajnos a párt centrumában jelentek meg olyan szélsőjobboldali tendenciák, melyek fasisztáidnak tekinthetőek. Záros határidőn belül, néhány hét leforgása alatt az MDF-nek el kell döntenie, hogy milyen irányba kíván továbblépni. Nagyon riasztó lenne és a Fidesz részéről mindenfajta további együttműködés lehetőségét kizárná, ha a Csurka-vonal erősödne vagy a párt centrumában maradna. A többi megnyilvánulás alapvetően parlamenten kívüli, nem túl jelentős politikai erőktől származik, és nem új jelenség Magyarországon. Most annyiban változott a helyzet, hogy az MDF alelnökének biztatására kicsit erőteljesebbé váltak a szélsőjobboldali jelenségek.
— A törvényalkotási munka nincs veszélyben?
— Nem látok olyan tendenciákat, melyek a törvény- alkotásban a szélsőjobb hatását mutatnák. A parlament működése a jelenlegi rendszerben, és az a botrány, ami Csurka körül kialakult, valamint a miniszterelnök elhatárolódása jót tett az Országgyűlés biztonságának. Jó jelnek ítélem ezenkívül például, hogy az úgynevezett igazságtételt törvény lekerült a napirendről, és lényegében az Igazságügyi Minisztérium sem kíván a jogállamisággal szembeni megoldásokat erőltetni.
— Önnek tehát elég meggyőző a miniszterelnök elhatárolódása, de Soros Györgynek például nem, és erről levelet írt Antall Józsefnek ...
— Kifejezetten felháborítónak tartom, ami Soros Györgyről napvilágot látott, ez szerintem a civilizált dolgok keretein túl van. Az MDF-en belül alapvetően sürgősen öntisztulásra van szükség.
Népszava 1992. szeptember 16.