Előfizetés

Újabb hét katonát és határrendészt büntet az EU a mianmari népirtásért

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2018.12.21. 17:21

Fotó: YE AUNG THU / AFP
A 2017-ben kezdődött gyilkosságok és erőszak miatt már 14 embert súlyt szankciókkal az Európai Unió.
Az Európai Unió a mianmari helyzetre figyelemmel 7 újabb embert vett fel a korlátozó intézkedések hatálya alá vont, vagyonieszköz-befagyasztást és utazási tilalmat magában foglaló szankciós jegyzékébe - közölte az uniós tanács pénteken. A szankciók által érintettek a fegyveres erők és a határrendészeti erők kötelékébe tartoznak. Jegyzékbe vételüket a rohingja népességgel, a falvak etnikai kisebbséghez tartozó lakosságával vagy polgári lakosokkal szemben elkövetett súlyos emberi jogi jogsértések indokolják.
Ezzel összesen 14-re emelkedett a Mianmarban szankciók alá vontak száma.

Az Európai Unió Tanácsa december elején elfogadott állásfoglalásában felszólította Mianmar kormányát, hogy találjon megoldást az elszámoltathatóság problémájára, biztosítsa az ENSZ és a humanitárius ügynökségek munkáját, valamint teremtse meg az ahhoz szükséges feltételeket, hogy a lakóhelyüket elhagyni kényszerültek önkéntesen, biztonságban és emberi méltóságukat megőrizve visszatérhessenek származási helyükre.
Mint emlékeztetettek az EU április végén meghosszabbította és megszigorította a fegyverekre, valamint a belső elnyomás céljára alkalmas eszközökre vonatkozó, Mianmarral szembeni uniós embargót. Ezenfelül jogi keretet hozott létre a súlyos emberi jogi jogsértésekért felelős tisztviselőkkel szembeni célzott intézkedésekhez, és megtiltotta katonai kiképzés nyújtását a mianmari hadsereg részére, valamint a vele való katonai együttműködést.
Június végén az unió szankciókat vezetett be 7 olyan magas rangú katonai, határvédelmi és rendőrségi tisztviselővel szemben, akit felelősség terhel a rohingja népesség ellen elkövetett súlyos emberi jogi jogsértésekért vagy összefüggésbe hozható ilyenekkel. A tájékoztatás szerint az érintettek gyilkosságokért, szexuális erőszakért és civilek házainak módszeres felégetéséért is felelősek.
Mielőtt a kegyetlenkedések elüldöztek 700 ezer embert, a mianmari Arakánban mintegy egymillió rohingja muzulmán élt gyakorlatilag teljes jogfosztottságban; a többségében buddhista ország vezetése bangladesi illegális bevándorlónak tekinti őket, és állampolgárságot sem hajlandó adni nekik. Az 56 milliós Mianmar lakosságának nagy része buddhista, így a muzulmánok kisebbségben vannak. Bangladesben is egyre ellenségesebben viszonyulnak az ott élő több mint 400 ezer rohingjához, akik az 1990-es években menekültek a szegény ázsiai országba.

Tragédia Szerbiában - Szinte kettévágta a középiskolásokkal teli buszt a vonat

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2018.12.21. 15:40

Fotó: SASA DJORDJEVIC / AFP
Két fiatal életéért még küzdenek, öten meghaltak és harmincan megsérültek. Figyelmetlenség okozhatta a balesetet, mely során a vonat is kisiklott.
Öten meghaltak, harmincan pedig megsérültek pénteken a dél-szerbiai Nis közelében, amikor egy vonat és egy autóbusz ütközött egymással.
A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) helyszíni jelentése szerint a főként középiskolásokat szállító autóbusz egy sorompó nélküli vasúti átkelőn haladt át, amikor az éppen akkor odaérkező vonat szinte kettészelte. A helyszínen készült felvételeken látszik, hogy
a busz az ütközéskor félbetört, a vonat egy része pedig kisiklott.

A sérülteket a közeli nisi kórházba szállították, ahol két fiatal életéért még küzdenek. A rendőrség szerint a balesetet az autóbusz sofőrjének figyelmetlensége okozta.

Lövöldözés volt Bécs belvárosában, maffialeszámolás történhetett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.21. 15:12
Egy rendőr biztosítja a helyszínt Bécs belvárosában az egy halálos áldozatot követelő lövöldözés után
Fotó: Georg Hochmuth / AFP
Egy ember meghalt, egy megsebesült. A rendőrség szerint nem terrortámadás történt.
A bécsi rendőrség szerint 13:30 körül lövések dördültek el Bécs belvárosában, a Lugeck téren, a Figlmüller étterem mellett. Két ember súlyosan megsérült a lövésektől, az osztrák Kurir szerint egyikük belehalt a sérülésbe. A lap szerint mindkét sérültet a fején érte a lövés, öt lövést adtak le. Mindezt az Index írta az osztrák források alapján. Az osztrák rendőrség pár órával az eset után kijelentette, hogy nem terrortámadás történt.   
Azt írták, célzott bűncselekmény (leszámolás) történhetett, és nincsenek veszélyben olyan emberek, akik nem voltak érintettek az incidensben.

A támadó ellen hajtóvadászatot indítottak, és el is kaptak valakit, de még nem erősítették meg, hogy tényleg a támadó az. Egy közeli fodrászatból láttak mindent, és tökéletes személyleírást tudtak adni a támadóról, ami alapján megfogták a feltételezett lövöldözőt. 
Egy litván szemtanú szerint a lövöldözésben részt vevők szláv nyelven beszéltek egymással, ezért a bosnyák vagy szerb maffiára gyanakodott. A szemtanú, aki egyébként újságíró, azt mondta az alábbi videóban is, hogy nem terroristák voltak. A helyi lapok szerint a megtámadott emberek az étteremben ettek, és a fodrászüzletből látták, hogy már régóta figyelik őket.