Újra tízezrek tüntettek Belgrádban

Publikálás dátuma
2018.12.23. 12:24
Az Orbán Viktornak üzenő transzparens a belgrádi tüntetésen
Fotó: Milos Miskov / AFP
Az állami televízió is a tiltakozók célkeresztjébe került, ugyanúgy, mint Magyarországon.
Egyre nagyobb nyomás nehezedik Aleksandar Vucic szerb elnökre: Belgrádban immár a harmadik egymást követő szombaton tüntettek az államfő és kormányzata ellen, ráadásul a szervezők szerint minden korábbinál többen, 35-40 ezren vettek részt a szerb fővárosban rendezett akción. A megmozdulás az „1 az 5 millióból” nevet viselte. Ezzel arra utaltak, hogy Vucic elnök az első, két héttel ezelőtti tüntetés során azt közölte, akkor sem változtat politikáján, ha ötmillióan vesznek részt a megmozdulásokon. A résztvevők sétájuk során megálltak a szerb állami tévé, az RTS épületénél, s korrektebb tájékoztatást, szabad médiát követeltek és azt, hogy a híradásokban adjanak nagyobb teret az ellenzéknek. Két nappal korábban petíciót nyújtottak be az RTS-nél, hogy az állami média az ellenzék véleményéről is számoljon be, változás azonban nem történt a tévé műsorpolitikájában. Ezért a tüntetők öt percig hatalmas hangzavart keltettek a tévé épületénél, hogy így fejezzék ki elégedetlenségüket. Az Európai Bizottság egy idei jelentésében is megállapította, hogy az RTS finanszírozásának módja politikai visszaélést tesz lehetővé a kormányzat részéről. A tüntetők körében nem örvendett nagy népszerűségnek a magyar miniszterelnök. 
Egy transzparensen a következő szöveg volt olvasható: „Orbán, értsd meg, nem adjuk ki őt! Helyi Front KV”.

Ezzel nyilvánvalóan arra utaltak, hogy a hazájában börtönbüntetésre ítélt volt macedón kormányfőnek, Nikola Gruevszkinak menedékjogot adott a magyar miniszterelnök, de ha Vuciccsal szemben indul egyszer eljárás hazájában, a szerbek éberebbek lesznek.
Témák
Szerbia
Frissítve: 2018.12.23. 12:38

Nem tudják kimenteni az uráli bányában rekedt bányászokat

Publikálás dátuma
2018.12.23. 10:25

Fotó: Shutterstock
Nincs esély az oroszországi, Permi területen fekvő Szolikamszkban található káliumbányában tűz miatt rekedt kilenc építőmunkás kimentésére - közölte Makszim Resetnyikov permi kormányzó a mentőalakulatok következtetését idézve vasárnap.
Az Uralkalij vállalat üzemeltette bányában szombaton ütött ki tűz 364 méteres mélységben, miközben betonoztak az építőmunkások. A bányamentőknek korábban sikerült nyolc embert a felszínre hozniuk, de hat sikertelen próbálkozás után sem tudtak eljutni a bányában rekedt munkásokhoz, akikkel megszakadt a kapcsolat. A mentést a hőség, a továbbra is égő tűz és a sűrű füst nehezíti, illetve a munkások vélt tartózkodási helyét nem tudják megközelíteni a tűz következtében kialakult akadály miatt. "Mindent megtettek, hogy kihozzák a kilenc építőmunkást a bányából. Hat alkalommal próbáltak eljutni hozzájuk és kísérelték megállítani a tüzet. Azt mondják, nincs már erre esély" - írta a mentőkről hivatalos Instagram-oldalán Resetnyikov, aki egyúttal részvétét nyilvánította a munkások hozzátartozóinak, és megígérte, hogy minden segítséget megadnak nekik. Az Uralkalij korábbi közlése szerint metángázrobbanás nem történt, egy úgynevezett kihajtó padozat kapott lángra.
Frissítve: 2018.12.23. 13:47

Cunami pusztított Indonéziában, több mint 200 halott

Publikálás dátuma
2018.12.23. 10:15
Helyi lakosok szemlélik a cunami okozta pusztítás nyomait Indonéziában
Fotó: Ronald / AFP
Szökőár pusztított Indonézia nyugati részén, a természeti csapásban a legfrissebb hírek szerint legalább 222-en meghaltak, 700-an pedig megsérültek. Sem a lakosságot, sem a turistákat nem figyelmeztették a veszélyre.
A cunami helyi idő szerint szombat este fél tíz körül keletkezett a Jáva és Szumátra szigetek közötti Szunda-szoros térségében. Egyes helyeken csaknem 20 méteres hullámok csaptak ki a partra - írja az Euronews. A katasztrófavédelem szóvivője elmondta: a szökőárt vélhetően a közeli Krakatau vulkán kitörése, és az azt követő víz alatti földcsuszamlás váltotta ki. Az indonéziai fővárostól, Jakartától mintegy 200 kilométerre fekvő tűzhányó június óta több alkalommal is kitört. Pénteken 400 méteres magasságba lövellte a hamut. Legutóbb szeptemberben az indonéziai Celebesz szigetét tarolta le egy cunami. Akkor több mint 2000-en vesztették életüket a katasztrófában. Húsz embert még keresnek a mentőcsapatok.
Az Index szemlézte a BBC beszámolóját, mely szerint egész nap érezhetően aktív volt a vulkán, és a cunami két hullámban érkezett, az első volt a nagyobb, erősebb. A cunami erejéhez a telihold miatti dagály is hozzájárulhatott.  Beszámolók szerint egyes helyeken csaknem 20 méteres magassággal ért partot az árhullám. A Hszinhua kínai hírügynökség jelentése szerint Lampung tartományban több mint 100 épület összedőlt, sokan a romok alatt rekedtek.
Egy interneten terjedő videón az látszik, amint egy zenekar koncertje közben csap le a szökőár. A Seventeen nevű popzenekar egyik tagja és menedzsere meghalt, a többiek eltűntek, írja a CNN a Jakarta Post nyomán.
A legfrissebb hivatalos összesítés szerint 430 otthonban, 9 szállodában és 10 hajóban keletkeztek súlyos károk. Több helyi lakos is azt mondta, hogy nem volt megfelelő figyelmeztetés arról, hogy cunami éri el a partokat. A katasztrófavédelem elnézést kért, amiért egy szóvivőjük először arról beszélt, hogy nem cunami történt, és arra kérte az embereket, hogy ne pánikoljanak. Később azt mondta, az zavarta meg, hogy nem észleltek földrengést, írja a BBC.
Összedőlt és megrongálódott épületek Caritában
Fotó: Azwar Ipank / AFP
Vasárnap délutánig nem érkezett arról jelentés, hogy külföldiek is életüket vesztették a tragédiában, ugyanakkor a Vöröskereszt szóvivője közölte, a halálos áldozatok számának emelkedésére kell számítani. Ferenc pápa a Vatikánban a Szent Péter téren zarándokok előtt azt mondta, imádkozik az áldozatokért és hozzátartozóikért. A katasztrófa miatt táviratban nyilvánította részvétét Joko Widodo indonéz államfőnek Áder János köztársasági elnök.  
A cunami egyik áldozatának testét viszik a mentőalakulat tagjai Dél-Szumátrán
Fotó: Ferdi Awed / AFP
A mentőalakulat tagjai egy ház romja felett
Fotó: Ronald / AFP
Tönkrement autók az épületroncsok között
Fotó: Eko Siswono Toyudho / AFP
558 ház megsemmisült, 9 pedig hotel súlyosan megrongálódott a cunami következtében
Fotó: Eko Siswono Toyudho / AFP
Szerző
Témák
cunami Indonézia
Frissítve: 2018.12.23. 16:08